25.11.2020    12:41

Αλ. Τσίπρας: Μεγάλη τομή για Ελλάδα, Βόρεια Μακεδονία και Βαλκάνια η Συμφωνία

«Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι μπροστά μας έχουμε ακόμα σκληρές μάχες. Αλλά έχουμε τη δύναμη να ολοκληρώσουμε την προβλεπόμενη τετραετία και να προχωρήσουμε τις αλλαγές που έχουμε προαναγγείλει το επόμενο διάστημα» είπε απόψε ο Πρωθυπουργός, σε ομιλία του στην εκδήλωση «Προοδευτική συμμαχία για δημοκρατική και κοινωνική Ευρώπη – Η πρόκληση των Ευρωεκλογών», σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι η επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών «απέδειξε στην πράξη ότι όταν υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις και δυνάμεις που τολμούν και δεν δειλιάζουν μπροστά στο πολιτικό κόστος να υπερασπιστούν αξίες, τότε μπορεί να γραφτεί ιστορία που αφορά και το χθες και κυρίως όμως το σήμερα και το αύριο, τότε, ναι, μπορούν να γίνουν θετικοί πρωταγωνιστές της ιστορίας». Όπως τόνισε, η Συμφωνία «σηματοδοτεί μια μεγάλη τομή για την Ελλάδα, τη Βόρεια Μακεδονία και συνολικότερα την ταλαιπωρημένη, βασανισμένη από τις αντιπαλότητες, το μίσος, τους πολέμου, περιοχή των Βαλκανίων».

Αναφορικά με την πρωτοβουλία για την πρόταση υποψηφιότητας του ίδιου και του Ζ. Ζάεφ για το Νόμπελ Ειρήνης του 2019, ο κ. Τσίπρας είπε ότι όταν είχαν έρθει στο γραφείο του με την Τυνήσια κάτοχο του Νόμπελ που είχε πρώτη την πρωτοβουλία να τους προτείνει, «απάντησα κι έγραψα στον Ζόραν Ζάεφ ένα μήνυμα ότι «για εμάς και για τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, το σημαντικότερο βραβείο είναι το γεγονός ότι μέσα από τη Συμφωνία αυτή βάζουμε ένα σημαντικό λιθαράκι για να θεμελιώσουμε την ειρηνική συνυπαρξη, την αλληλεγγύη, τη συνεργασία, τη φιλία, την ειρήνη, στην ευρύτερη περιοχή αλλά και μεταξύ των λαών μας και αυτό το βραβείο δεν μπορεί να συγκριθεί με κανέναν άλλο βραβείο»».

«Αναλάβαμε πριν από τέσσερα χρόνια τη διακυβέρνηση του τόπου, με στόχο να σταματήσουμε την καταστροφή και να βγάλουμε τη χώρα από τη μνημονιακή περιπέτεια και να υπερασπιστούμε αξίες» ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πρωθυπουργός.

«Πιστεύω ότι, παρά τα λάθη που μπορεί να κάναμε όλα αυτά τα χρόνια, δεν υπάρχει ούτε ένας που να μπορεί να μας κατηγορήσει ότι δεν υπερασπιστήκαμε αξίες κι αρχές και ότι δεν βάλαμε ένα λιθαράκι να προχωρήσει μπροστά ο τόπος για την οικονομία και την ενδυνάμωση της χώρας στη διεθνή σκηνή» υπογράμμισε.

Παράλληλα, έκανε λόγο για το «πολύ σημαντικό βήμα», ότι «μετά από 10 χρόνια μείωσης των μισθών, προχωρήσαμε στην απόφαση να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό και να καταργήσουμε τη θεσμική αθλιότητα του υποκατώτατου μισθού για τους νέους ανθρώπους».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «με την επιμονή μας να υπερασπιστούμε τις αξίες μας και προπάντων το αξιακό μας πρόσημο ως δύναμη της προόδου και να αντισταθούμε στα κελεύσματα όσων μας έλεγαν ότι θα έχουμε μεγάλο πολιτικό κόστος, η επιλογή μας να μείνουμε σταθεροί στην προσπάθεια μας, μας κάνει σήμερα, τρεις μέρες μετά την 25η Γενάρη του 2019 και τέσσερα χρόνια μετά την 25η Γενάρη του 2015, να αισθανόμαστε δικαιωμένοι». «Έχουμε και την ηθική και την πολιτική δύναμη να ολοκληρώσουμε τη συνταγματικά προβλεπόμενη θητεία και να προχωρήσουμε σε σειρά σημαντικών κοινωνικών και θεσμικών τομών» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως είπε, «βλέποντας συνολικά την εικόνα της Ευρώπης, είναι η αίσθησή μου ότι ο ευρωπαϊκός Νότος, όχι όλος, αλλά η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα αποτελούν οάσεις σε μια πολιτική έρημο». Ταυτόχρονα, υποστήριξε ότι «η Ευρώπη οδηγείται δυστυχώς σε λάθος κατεύθυνση, σε επικίνδυνους δρόμους».

Γιατί, όπως είπε, για πρώτη φορά αυτό που διακυβεύεται δεν είναι απλά οι πολιτικές ισορροπίες και η κοινωνική συνοχή εξαιτίας της ηγεμονίας των νεοφιλελεύθερων ιδεών, αλλά αυτό που διακυβεύεται είναι υπαρξιακό για την Ευρώπη. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι ευρωπαϊκές δυνάμεις της ακροδεξιάς να πάρουν σημαντικό προβάδισμα στις επικείμενες ευρωεκλογές. Πρόκειται για μια νέα δεξιά, που έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δίνει στίγμα μέσα στο ΕΛΚ» σημείωσε, αναφερόμενος σε Κουρτς, Λεπέν κ.α.

Κατά τον κ. Τσίπρα, αυτή η νέα δεξιά, «με μια στροφή στην εθνική περιχαράκωση και στην εθνικιστική ρητορική, αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες και στοχεύει στην καθιέρωσή της ως ρυθμιστή στο ευρωπαϊκό συμβούλιο».

«Η ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη, αλλά και του αντιπροέδρου Γεωργιάδη, του κ. Βορίδη και του κ. Σαμαρά, που είναι ο ιδεολογικός ινστρούκτορας αυτής της μετατόπισης, είναι ένα διαφορετικό κόμμα από αυτά που είχαμε γνωρίσει τα προηγούμενα χρόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μίλησε και για το «μεγάλο στοίχημα» για τις προοδευτικές, φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, δηλαδή την Ευρωπαϊκή Αριστερά, τους Ευρωπαίους Πράσινους και τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, λέγοντας πως «δουλέψαμε πάνω στη στρατηγική στόχευση να αναζητήσουμε τη συμπόρευση και τη συμμαχία αυτών των δυνάμεων απέναντι στην απειλητική άνοδο της ακροδεξιάς και την κυριαρχία νεοφιλελεύθερων πολιτικών που τρέφει αυτές τις δυνάμεις. Δουλέψαμε πάνω στην ιδέα να προχωρήσουμε από κοινού, ως ο πόλος εκείνος που θα αναχαιτίσει την επικράτηση του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και την επικίνδυνη άνοδο της Ακροδεξιάς, να συγκροτήσουμε το πολιτικό εκείνο μέτωπο που θα διεκδικήσει να έχει ρυθμιστικό ρόλο στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Αν υπάρχει πραγματικά η κοινή πολιτική βούληση, τότε θα βρούμε και τον τρόπο για να το κάνουμε πράξη» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Ισχυρίζομαι ότι οι διαφορές μας είναι υπαρκτές, αλλά ο κίνδυνος, αν δεν συνεργαστούμε, θα είναι πολύ μεγαλύτερος για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Τα πέντε τελευταία χρόνια δώσαμε εξαιρετικά δείγματα γραφής μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Πιστεύω ότι έχει έρθει η ώρα αυτή τη προοδευτική συμμαχία που αναζητεί, διεκδικεί και παλεύει τα τελευταία χρόνια ο Δημήτρης Παπαδημούλης και οι άλλοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να επιχειρήσει να την εκφράσει ενόψει των ευρωεκλογών στην Ελλάδα, το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές» συμπλήρωσε.

Επισήμανε ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών έχει ούτως ή άλλως διαδραματίσει ρόλο καταλυτικό στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας» και προανήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναζητήσει και ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών τη δυνατότητα διαμόρφωσης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας με δυνάμεις και πρόσωπα που αντιλαμβάνονται την ανάγκη μιας ευρύτερης συμπόρευσης, με ξεκάθαρο μέτωπο στον εθνικισμό και την ακροδεξιά. Με ξεκάθαρο μέτωπο στον νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές που τρέφουν τον ακροδεξιό και αντιευρωπαϊκό λαϊκισμό, αλλά και με ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ευρώπης της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής, των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων».