-->
18.06.2021

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στην Παιδεία

Διάλογο για την Παιδεία ανήγγειλε ο Υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης.

Κατάργηση των Συμβουλίων Ιδρυμάτων, περιορισμό των αποσπάσεων εκπαιδευτικών εκτός σχολείων και νέα στρατηγικά πλαίσια και στις τρεις βαθμίδες εκπαίδευσης. Αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου προσχολικής αγωγής και αναβάθμιση του Λυκείου, ως αυτόνομη βαθμίδα.

«Θα συνεχιστεί το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης. Κανένα βήμα προς τα πίσω. Η παιδεία έχει ανάγκη από τομές και θα τις φέρουμε»

«Αναλαμβάνουμε να ανοίξουμε επιτέλους έναν συντεταγμένο διάλογο, με συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, για τη διαμόρφωση ενός μεταρρυθμιστικού οράματος για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης», δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε ότι «χωρίς να πετάμε τα «καλά» που έχουν γίνει», θα αξιοποιηθούν οι εμπειρίες και πρακτικές εντός και εκτός της χώρας, ούτως ώστε «να επανασχεδιαστεί το σχολείο που θέλουμε, αναζητώντας τις πιο πλατιές κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις».

«Ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία», συνέχισε, «πρέπει να γίνει υπόθεση πολλών κοινωνικών ομάδων, με καθοριστική τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, με αίσθηση ευρύτερης κοινωνικής ευθύνης, χωρίς συντεχνιασμούς και αναδιπλώσεις».

«Θέλουμε ένα καλό σχολείο για όλους, με εκπαίδευση ίσων ευκαιριών»

Ο υπουργός ανέφερε ότι θα προωθηθεί άμεσα ένα νέο και πολυδιάστατο θεσμικό πλαίσιο αντισταθμιστικής εκπαίδευσης, με στόχο την άμβλυνση των εκπαιδευτικών και κοινωνικών ανισοτήτων. «Αυτό σημαίνει ότι προχωρούμε στην επαναφορά, και μάλιστα ποιοτικά αναβαθμισμένης, της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης, που είχαν ουσιαστικά καταργηθεί, καθώς και στην εφαρμογή προγραμμάτων παράλληλης στήριξης των παιδιών με μαθησιακές και άλλες δυσκολίες», επισήμανε ο κ. Φίλης.

«Καλύτερες συνθήκες εργασίας για τους εκπαιδευτικούς και συνεχή επιμόρφωση τους», ενώ τόνισε πως πρέπει να γίνει συζήτηση για τον τεράστιο όγκο της διδακτέας ύλης.

Στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στόχος του Υπουργείου, είναι η αποκατάσταση του τραυματισμένου κύρους ΑΕΙ και ΤΕΙ και την ακαδημαϊκή και δημοκρατική αποκατάσταση των Ιδρυμάτων.

Θα διατηρηθεί το ποσό που διατίθεται για τη φοιτητική μέριμνα και παράλληλα ανήγγειλε τη δραστηριοποίηση των Ιδρυμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί  η στήριξη σε όλους τους οικονομικά αδύναμους φοιτητές.

Κλείνοντας ανέφερε πως είναι πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, η  αντιμετώπιση της μετανάστευσης των νέων επιστημών.

Πάντως ούτε λόγος δεν έγινε, για το πως θα κινηθεί το Υπουργείο για να αντιμετωπίσει την έντονη δυσαρέσκεια που έχει προκαλέσει η επιβολή ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, θέμα το οποίο αφορά άμεσα και το Υπουργείο Παιδείας…

Διαβάστε επίσης