-->
09.12.2023

Αυτή είναι η νέα «task force» του Αλέξη Τσίπρα

Τη δίκη του «task force» απέκτησε πλεόν ο Αλέξης Τσίπρας. Η ομάδα αυτή έχει διευρυμένο πλαίσιο αρμοδιοτήτων και αποτελείται από πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού. Στην ουσία είναι τα «αυτιά και τα μάτια» του πρωθυπουργό ο οποίος έχει καταστήσει σαφές από το πρώτο κιόλας υπουργικό συμβούλιο ότι θα παρακολουθεί στενά το έργο όλων των υπουργών.
Η συγκεκριμένη ομάδα υπό τον συντονισμό του Γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου βρίσκεται πίσω από τη συγγραφή και των δυο νομοσχεδίων και των υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση της συμφωνίας ενώ θα εργάζονται παράλληλα με τους υπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς ώστε  να επιταχύνεται το κυβερνητικό έργο και να αποφεύγονται τυχόν εμπλοκές.
Την ομάδα αποτελούν:liakos
Ο νέος Διευθυντής του Οικονομικού Γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρης Λιάκος.
Ο 43χρόνος γενικός γραμματέας του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) και στενός συνεργάτη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη.
Ο κ. Λιάκος έχει αναλάβει σημαντικές επαφές, με ανθρώπους ξένων θεσμικών και έχει συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση του οικονομικού προγράμματος πριν από τις εκλογές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δικές του προτάσεις αποτελούν: η δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, η δημιουργία του Ταμείου Εθνικού Πλούτου στα πλαίσια των ευρωπαϊκών Sovereign Fund και στοχευμένες προτάσεις στο πλαίσιο της φορολογικής πολιτικής, με στόχο τη διαμόρφωση ενός ανταγωνιστικού πλαισίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Με μεγάλη εμπειρία σε θέσεις ευθύνης του ιδιωτικού τομέα στο κομμάτι της διαχείρισης κεφαλαίων και συνεπώς άριστη γνώση των αναγκών της αγοράς, ο κ. Λιάκος αποτελεί αναπόσπαστο μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.
Οι προτάσεις και οι τοποθετήσεις του κ. Λιάκου ακούγονται με ιδιαίτερη προσοχή από την πλευρά υψηλότατων κλιμακίων της ελληνικής κυβέρνησης.
Mαζί με τους Γιώργο Χουλιαράκη, Φρασγκίσκο Κουτεντάκη, Τάκη Παυλόπουλο έχει αναλάβει ένα δύσκολο έργο αντιμετωπίζοντας προκλήσεις και προσκλήσεις που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες και δεξιότητες.
Ήδη ο νέος Διευθυντής του Οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού εγκαταστάθηκε στο Μέγαρο Σταθάτου πίσω από το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και περνά συχνά την πόρτα του μεγάρου Μαξίμου.
papadopoulouΗ Τρικαλινή Ελένη Παπαδοπούλου
Είναι η μόνη γυναίκα στην ομάδα κρούσης του Μαξίμου. Προέρχεται από μία έντονα πολιτικοποιημένη οικογένεια στα Τρίκαλα ενώ οι γνώσεις που έχει σε οικονομικά θέματα είναι το δυνατό χαρτί της. papadopoylouΗ Ελενα Παπαδοπούλου, από το γραφείο του Ευκλείδη Τσακαλώτου, είναι ένα πνεύμα ανήσυχο που έχει δραστηριοποιηθεί σε διαφορετικούς τομείς. Ενδεικτικά αναφέρεται πως είναι ειδική σύμβουλος Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ έχει συνεργαστεί ως ερευνήτρια με το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά και το Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.
Οι γνώσεις της Ελενας Παπαδοπούλου σε οικονομικά θέματα αποτέλεσαν το «διαβατήριο» για τις Βρυξέλλες.

Με μεγάλη εμπειρία σε θέματα μακροοικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής έχει γράψει αρκετά άρθρα και επιμελήθηκε μαζί με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη το βιβλίο «Public Debt and Austerity in the EU» (Δημόσιο Χρέος και Λιτότητα στην ΕΕ). Είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς. koytentakis
Φραγκίσκος Κουτεντάκης 
To όνομα του πρωθυπουργικού συμβούλου Φραγκίσκου Κουτεντάκη ακούγεται έντονα τις τελευταίες ώρες ότι προορίζεται για τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, μετά την ομόφωνη απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για αποπομπή της Κατερίνας Σαββαΐδου. 

Ο κ. Κουτεντάκης ανήκει στη νέα γενιά της επιστημονικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και είχε εξελιχθεί σε βασικό στέλεχος της διαπραγματευτικής ομάδας το τελευταίο οκτάμηνο τόσο στο Brussels Group όσο και στην Αθήνα, ενώ ήταν ουκ ολίγες φορές από τους εκπροσώπους της Ελλάδας στο EuroWorking Group. Έχει συνεργαστεί στενά με τον σημερινό αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, ενώ ρόλο στην αξιοποίησή του έπαιξε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη οι φήμες τον έφερναν ως επικρατέστερο για τη θέση του ΓΕνικού Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής στο υπουργείο Οικονομικών.

Όσον αφορά το βιογραφικό του, ο κ. Κουτεντάκης έχει σπουδάσει Οικονομικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει ολοκληρώσει τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο University of Warwick. Έλαβε το διδακτορικό του το 2006 στα Οικονομικά της Εργασίας από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Εκτός του ότι ανήκε στην περίφημη ομάδα των 30ρηδων του Brussels Group, δεν κρύβει και την αγάπη του για την ΑΕΚ.

Τι έγραφε το Μάρτιο στην «Αυγή»

Με άρθρο του στην Αυγή στις 22.3.2015, ο κ. Κουτεντάκης επέκρινε μεν τη στάση των δανειστών απέναντι στην Ελλάδα, αναγνωρίζοντας ωστόσο και τις παθογένειες της χώρας.

«Οι Ευρωπαίοι πρέπει, επιτέλους, να κάνουν την αυτοκριτική τους και να σταματήσουν να επαναλαμβάνουν με δασκαλίστικο ύφος ότι δεν κάναμε αυτά που υποσχεθήκαμε. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, πρέπει κι εμείς με τη σειρά μας να αναγνωρίσουμε τις θεσμικές και πολιτικές μας παθογένειες και να τις αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα χωρίς να αποδίδουμε στους δανειστές περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν».

Η «προφητεία» του για τα δημόσια έσοδα

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι στο τέλος του ίδιου άρθρο κάνει μια «προφητική» αναφορά για την ανάγκη στήριξης των δημοσίων εσόδων, καλώντας τους πολίτες να πληρώνουν τους φόρους τους:

«Επαφίεται στον καθένα μας να αντιληφθεί ότι η κρίσιμη προϋπόθεση για την επιβίωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι η άντληση δημοσίων εσόδων. Όποιος, λοιπόν, αισθάνεται την ανάγκη να στηρίξει την εθνική διαπραγμάτευση, το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πληρώσει τους φόρους του. Και αν ανήκει στους τυχερούς που έχουν ακόμα λεφτά στην τράπεζα, να τα αφήσει εκεί«.nikolakakis_1

Μιχάλης Νικολακάκης, ο «καρατέκας»
Είναι από τα νεότερα μέλη του Μαξίμου. Ξεχωρίζει για το εναλλακτικό στυλ και την ευρεία γκάμα των ενδιαφερόντων του, που ξεκινούν από την πολιτική και… επεκτείνονται στις πολεμικές τέχνες. Ο 33χρονος διδάκτωρ κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου της Κρήτης είναι διευθυντής στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη και θεωρείται από τα πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του. Η γνωριμία των δύο αντρών μετά πολλά χρόνια και έγινε στις πανεπιστημιακές αίθουσες. Ο υπουργός ήταν τότε καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας και ο Μ. Νικολακάκης διδακτορικός φοιτητής του.nikolakakis
Έχει δημοσιεύσει άρθρα για θέματα που άπτονται της ελληνικής επικαιρότητας αλλά και για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πάντως τα ενδιαφέροντα του δεν περιορίζονται μόνο σε θέματα πολιτικής και οικονομίας. Έχει ασχοληθεί με το Hung Gar, μία μορφή πολεμικής τέχνης που ξεκίνησε από τον ναό Σαολίν πιθανότατα τον 17ο αιώνα. Παρά την ενασχόληση με τις πολεμικές τέχνες φίλοι του κάνουν λόγο για έναν ήρεμο άνθρωπο, που δύσκολα χάνει την ψυχραιμία του. Είναι ιδιαίτερα ικανός στην τεκμηρίωση των απόψεών του και παρασύρει με τον καταιγισμό των επιχειρημάτων τον συνομιλητή του.kalogirou
Ο νέος Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου
Αντικατέστησε τον Σπύρο Σαγιά και πλεόν είναι στο «σκληρό πηρύνα» του Μαξίμου. Προέρχεται από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν στον τομέα Δικαιοσύνης του κόμματος, μάλιστα είχε συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις για τον κατηγορούμενο για συμμετοχή στους Πυρήνες της Φωτιάς Κώστα Σακκά, είναι στενός φίλος του διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Δημήτρη Τζανακόπουλου και στην προηγούμενη κυβέρνηση ήταν σύμβουλος του κ. Ν. Παππά και είναι ο άνθρωπος που συνέταξε το νομοσχέδιο για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Λέγεαται ότι και τώρα συνέγραψε το ν/σ για τις τηλεοπτικές άδειες ποι ψηφίστηκε χθες. pavopoulos
Π. Παυλόπυλος – Γ. Χουλιαράκης – Αλέξης Χαρίτσης
Στην ομάδα, επίσης συμμετέχουν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για το ΕΣΠΑ Αλέξης Χαρίτσης,  και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού επί ευρωπαϊκών θεμάτων κια λογογράφος του, Παναγιώτης Παυλόπουλος.xouliarakis
haritsis_alexis

.Διαβάστε επίσης