Search
Close this search box.
Search

Γιατί θέλουν να “παραιτήσουν” την Κατερίνα Σαββαίδου

Πριν 9 έτη

Την ώρα που το κουαρτέτο πατάει στην Αθήνα για την πρώτη αξιολόγηση της πορείας του ελληνικού προγράμματος, η κυβέρνηση ωθεί σε παραίτηση τη γενική γραμματέα Εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου. Πέρα από τα όσα της καταλογίζουν από την κυβέρνηση η τρόικα «δεν βλέπει με καλό μάτι» την πρόθεση του Μαξίμου να αλλάξει την επικεφαλής της Γραμματείας.

Εξάλλου δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει ο γραμματέας Εσόδων. Στην κυβέρνηση Σαμαρά “φαγώθηκε” με άσχημο τρόπο ο Χάρης Θεοχάρης – ο οποίος έκανε πίσω εειδή ήθελε να πολιτευθεί- ενώ και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί να επιβάλλει το δικό του άνθρωπο, αφού η κα. Σαββαϊδου ήταν επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά.

Από την άλλη όμως οι δανειστές, μπορεί φαινομενικά να κρατούν στάση αναμονής και να μην έχουν αντιδράσει ακόμη, αλλά έχουν αναδείξει από την πρώτη στιγμή ως μείζον θέμα την ανεξαρτησία της συγκεκριμένης γραμματείας. Θεωρούν πως μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά οι φοροελεγκτικές και φοροεισπρακτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Εξάλλου μια από τις αιτίες τριβής με την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν ότι η Γραμματεία δεν μπορούσε να ελέγξει καν τους πόρους που χρειάζεται έτσι ώστε να λειτουργήσουν για παράδειγμα τα κλιμάκια ελέγχου ΦΠΑ στις τουριστικές περιοχές, αφού δεν διέθετε δικά της χρήματα.

Από την άλλη όμως οι καλά γνωρίζοντες επιμένουν πως ο πραγματικός λόγος της απομάκρυνσης Σαββάιδου είναι άλλος. Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογος του Ευκλείδη Τσακαλώτου με την κα. Σαββαίδου.

Τσακαλώτος: Συζήτησα με τον πρωθυπουργό, μετά από όλα όσα έχουν συμβεί πρέπει να παραιτηθείς…

Σαββαίδου: Δεν είδα όμως την ίδια ευαισθησία με τα πόθεν έσχες των υπουργών..

Εκεί ακριβώς είναι και το κλειδί των εξελίξεων. Η Γραμματεία Εσόδων βλέπει σε «πραγματικό χρόνο», όλες τις μεταβολές ή παρεμβάσεις που μπορεί να πραγματοποιηθούν σε κάθε φορολογούμενο σε κάθε περιουσιακό στοιχείο.

Τι υποστηρίζει η πλευρά Σαββαϊδου

Έτσι η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνη Σαββαΐδου δεν δείχνει διάθεση να διευκολύνει την κυβέρνηση.
Μάλιστα διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι δεν βρίσκει τον λόγο, ηθικό και νομικό, στο να παραιτηθεί και να σπάσει αυτοβούλως το πενταετές συμβόλαιο της με το ελληνικό δημόσιο που θα σημάνει και αποποίηση αποζημίωσης ύψους 250.000 ευρώ.
Από το μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η παραίτηση της Κατερίνας Σαββαΐδου συνιστά ζήτημα αρχής, αφού σχετίζεται με μια φορολογική υπόθεση «όπου δεν μπορούν να μένουν σκιές».  Στον αντίποδα, από το περιβάλλον της κας Σαββαΐδου αντιτείνουν ότι δεν συντρέχει λόγος αποχώρησης, ενώ αφήνουν αιχμές για τις κυβερνητικές διαρροές, κάνοντας λόγο για στοχοποίηση που υποκρύπτει σκοπιμότητες.
Κύκλοι προσκείμενοι στη γ.γ. Δημοσίων Εσόδων σχολίαζαν ότι δεν βλέπουν ουσιαστικό λόγο να εγκαταλείψει η κ. Σαββαΐδου το χαρτοφυλάκιο που της έχει ανατεθεί, εκφράζοντας ταυτόχρονα την έντονη δυσφορία της για την τροπή που έχει λάβει το ζήτημα.
Αναφερόμενοι δε στην κλήση της από τις δικαστικές αρχές αλλά και στην δίωξή της για πλημμέλημα, διευκρίνιζαν ότι για να υπάρξει παύση από τα καθήκοντά της δεν αρκεί το θέμα να πάει στο ακροατήριο και να εκδικαστεί, αλλά να υπάρξει καταδίκη.
Επιπροσθέτως, συμπλήρωναν ότι χωρίς να της έχει κοινοποιηθεί η δίωξη, η κυβέρνηση έσπευσε να κάνει διαρροή. Ως προς την επίμαχη τροπολογία (δημοσίευμα «Εφ.Συν.») να μην παραπέμπεται ο γ.γ. Δημοσίων Εσόδων στα δικαστήρια αρμόδιοι κύκλοι υποστήριξαν ότι κάτι αντίστοιχο ισχύει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και εξάλλου η τρόικα έχει ζητήσει την πλήρη ανεξαρτησία της αρχής, εμφανίζοντας την πλευρά της Κομισιόν να της παρέχει στήριξη.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων επιλέγεται και διορίζεται για πενταετή θητεία με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Με την ανάληψη των καθηκόντων του ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων υπογράφει συμβόλαιο αποδοτικότητας με τον Υπουργό Οικονομικών, όπου περιλαμβάνονται οι υποχρεώσεις του και οι ποιοτικοί και ποσοτικοί στόχοι. Η θητεία του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων λήγει πρόωρα σε περίπτωση παραίτησης του Γενικού Γραμματέα, καθώς και αυτοδίκαιης θέσης σε αργία.

Ποιες θα είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με όσα ακούγονται η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) θα αντικατασταθεί από μια υπηρεσία που θα είναι στα πρότυπα των ανεξάρτητων Αρχών.

Το σχετικό νομοσχέδιο ήδη ετοιμάζεται από την κυβέρνηση, καθώς είναι υποχρέωσή της με βάση τα προαπαιτούμενα που έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και δανειστές.

Η νέα Αρχή θα έχει διοικητικό συμβούλιο, διευθύνοντα σύμβουλο και αυξημένο βαθμό ανεξαρτησίας από την εκάστοτε κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι, αν η σημερινή γ.γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου δεν παραιτηθεί από τη θέση της, όπως έχει ζητηθεί από την κυβέρνηση, τότε η ίδια θα είναι επικεφαλής και της νέας Αρχής που θα δημιουργηθεί.

Πως είχε γίνει η επιλογή της

Η Κατερίνα Σαββαΐδου, επελέγη, τον Ιούνιο του 2014, για τη θέση του γραμματέα δημοσίων εσόδων, στη θέση του Χάρη Θεοχάρη καθώς, αυτή ήταν η πρόταση του πρώην υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη.Η κυρία Σαββαΐδου, με εξειδίκευση στα φορολογικά θέματα, είναι επιτυχημένη δικηγόρος, ερευνήτρια και έμπειρη επαγγελματίας, με μακρά σταδιοδρομία στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα. Είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και Senior Manager στην εταιρία «PwC-Ελλάς», επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων. Είναι, επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους.

Είναι Λέκτωρ στο ΑΠΘ, δίδαξε στο ΕΚΠΑ και έχει πολυάριθμες δημοσιεύσεις σε νομικά έντυπα και οικονομικές εφημερίδες. Μεταξύ των δραστηριοτήτων της περιλαμβάνεται η συνεισφορά της στην ίδρυση του Εθνικού Ιδρύματος Νεότητας του Υπουργείου Παιδείας (2006-2007).

Η κυρία Σαββαΐδου αποφοίτησε από τη Νομική Σχολή του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (1995), έχει δίπλωμα Πανεπιστημιακών Γαλλικών Σπουδών (1994-1995), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσίου Δικαίου (1995-1996), μεταπτυχιακό δίπλωμα Δημοσιονομικού και Φορολογικού Δικαίου με έμφαση στο Δημοσιονομικό Δίκαιο (1996-1997) και διδακτορικό από το Université de Paris II, Assas, με τίτλο «Η αναγκαστική είσπραξη των φόρων στο γαλλικό και στο ελληνικό Δίκαιο» (1997-2003). Έχει εκπονήσει μεταδιδακτορική έρευνα στο γνωστικό πεδίο του Φορολογικού Δικαίου, και συγκεκριμένα στη φορολογία επιχειρήσεων, στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ (2004-2006). Επίσης, έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Harvard University με θέμα «Συγκριτική φορολογική πολιτική και διοίκηση» (2008-2009).

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια στη διαδικασία επιλογής νέου ΓΓΔΕ, η ελληνική κυβέρνηση προκήρυξε στις 6 Ιουνίου 2014 ανοιχτή πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων, με ημερομηνία λήξης τη 15η Ιουνίου. Στη διαδικασία επιλογής ακολουθήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου 4093/2012. Για την εξέταση των υποψηφιοτήτων δημιουργήθηκε Επιτροπή Αξιολόγησης αποτελούμενη από τους κκ.: Α) Γκίκα Χαρδούβελη (Υπουργό Οικονομικών), Β) Δρ. Ιωάννη Τέντε (Εθνικό Συντονιστή Καταπολέμησης της Διαφθοράς), Γ) Μιχαήλ Σφακιανάκη (Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), Δ) Εμμανουήλ Κονδύλη (Ομότιμο Καθηγητή Οργάνωσης και Διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς), και Ε) Pierre Lepetit (Γενικό Επιθεωρητή του Υπουργείου Οικονομικών της Γαλλίας).

Η Επιτροπή Αξιολόγησης συνεδρίασε τρεις φορές (στις 17, 21 και 22 Ιουνίου). Με βάση τα κριτήρια επιλογής, στις συνεδριάσεις αξιολογήθηκαν οι 75 αιτήσεις που είχαν υποβληθεί και τα μέλη κατέληξαν σε έναν κατάλογο υποψηφίων αποτελούμενο από 8 άτομα που κλήθηκαν σε προσωπική συνέντευξη την Κυριακή 22 Ιουνίου. Στη συνέχεια η Επιτροπή κατέληξε ομόφωνα στην επιλογή της Αικατερίνης Σαββαΐδου.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.