25.11.2020    23:46

Γιατί φωτορεπόρτερ κατέβασαν τις φωτογραφικές μηχανές στη Θεσσαλονίκη όταν πήγε η ΠτΔ

Την απόφαση να κατεβάσουν τις φωτογραφικές τους μηχανές, να τις αφήσουν στο έδαφος προς ένδειξη διαμαρτυρίας και να μη καλύψουν την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου έλαβαν σήμερα τέσσερις φωτορεπόρτερ, μέλη της ΕΦΕ, έπειτα από τον αποκλεισμό τους από τον χώρο της εκκλησίας.

Εξηγώντας τους λόγους σε κοινή τους ανάρτηση, τονίζουν πως «για μία ακόμα φορά οι φωτορεπόρτερ θεατές και θύματα μίας κατάστασης που τείνει να γίνει συνήθεια», αναφερόμενοι στα όσα διαδραματίστηκαν και σήμερα.

Νωρίτερα, είχε προηγηθεί η απόφαση να απομακρυνθούν τα τηλεοπτικά συνεργεία, πέρα της ΕΡΤ, οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερ που βρίσκονταν επί ώρες κάνοντας τη δουλειά τους στο προαύλιο του Ιερού Ναού, λόγω των μέτρων κατά της διασποράς του κορωνοϊού.

Ωστόσο, αυτό δε θα μπορούσε να μη προκαλέσει μεγάλη έκπληξη καθώς έρχεται σε πλήρη αντίθεσή με ότι συνέβαινε μέχρι και μερικά λεπτά πριν η αστυνομία ζητήσει να απομακρυνθούν όλοι και να βρεθούν έξω από κοντινό… περίπτερο για να «καλύψουν» την Δοξολογία. Μάλιστα, «το ποτήρι ξεχείλισε» όταν οι φωτορεπόρτερ οι οποίοι ακολούθησαν τις εντολές των αστυνομικών και στάθηκαν στο σημείο που τους υπέδειξαν, αρκετά μέτρα μακριά βέβαια από τον Ιερό Ναό, τότε συνέχισαν να τους γίνονται συστάσεις για το που ακριβώς πρέπει να στέκονται, δυσκολεύοντας ακόμα παραπάνω το έργο τους!

«Εκπρόσωπος της αστυνομίας και εκπρόσωπος της Προεδρίας μεταφέροντας εντολές (ποιανού είναι ένα ερώτημα που δεν απαντήθηκε ποτέ) απέκλεισε τους φωτορεπόρτερ των πρακτορείων να καλύψουν την επίσκεψη της ΠτΔ κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου για την καθιερωμένη δοξολογία.

Οι φωτορεπόρτερ τοποθετήθηκαν σε ένα σημείο που καμία σχέση δεν είχε με το γεγονός εκτός κι αν ο στόχος ήταν να για να γίνει παρουσίαση των οχημάτων των επισήμων. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των συναδέρφων, οι υπεύθυνοι της τήρησης των μέτρων δήλωσαν ότι «μας κάνουν την χάρη να τραβήξουμε το άγημα στον αύλειο χώρο αρκεί να είμαστε κόσμιοι». Φυσικά οι συνάδερφοι αρνήθηκαν να γίνουν για μία ακόμα φορά διακοσμητικά στοιχεία μίας χιλιοπαιγμένης παράστασης και κατέβασαν τις φωτογραφικές μηχανές τους», περιγράφουν στην κοινή τους ανάρτηση οι φωτορεπόρτερ: Βασίλης Βερβερίδης, Γιάννης Παπανίκος, Κώστας Τσακαλίδης, Δημήτρης Τοσίδης (Μέλη της ΕΦΕ).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δε πρόκειται για τη πρώτη φορά τον τελευταίο καιρό που φωτορεπόρτερ, όχι μόνο από τη Θεσσαλονίκη, διαμαρτύρονται για αποκλεισμό. Μόλις χθες μάλιστα δημοσίευσαν κείμενο διαμαρτυρίας που λέει τα εξής:

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αθήνα 25 Οκτωβρίου 2020

Αγαπητοί

Με μεγάλη μας έκπληξη (χθές Σάββατο κυριολεκτικά στο παραπέντε) ενημερωθήκαμε ότι η επίσκεψη του Ρώσου υπουργού εξωτερικών την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2020 για λόγους προστασίας από την πανδημία δεν θα καλυφθεί φωτογραφικά από κανέναν ανεξάρτητο φωτορεπόρτερ και θα δοθεί δελτίο Τύπου από το αρμόδιο γραφείο του ΥΠΕΞ με τις φωτογραφίες της αρεσκείας τους από τον προσωπικό τους φωτογράφο. Την ίδια ημέρα ο Ρώσος υπουργός θα επισκεφθεί και τον πρωθυπουργό όπου όμως δεν υπάρχει αντίστοιχη απαγόρευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το υπουργείο εξωτερικών χρησιμοποιεί ως δικαιολογία την πανδημία για να αποκλείσει τους ανεξάρτητους επαγγελματίες φωτορεπόρτερ από την κάλυψη γεγονότων. Τώρα επικαλείται την πανδημία, όμως και πριν από αυτήν, υπήρχε αποκλεισμός στα περισσότερα θέματα του Υπουργείου.
Θεωρούμε ότι η πανδημία είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση για να την εκμεταλλευτούν ορισμένοι υπεύθυνοι σε γραφεία τύπου υπουργείων προσπαθώντας να ελέγξουν την εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ, παραβιάζοντας βασικούς κανόνες δεοντολογίας του τύπου και της ενημέρωσης.

Γιατί το φαινόμενο του αποκλεισμού μας όσον αφορά την κάλυψη επίκαιρων γεγονότων που αφορούν θέματα του πολιτικού ρεπορτάζ δεν το υφιστάμεθα μόνο από το Υπ. Εξωτερικών, αλλά και από άλλα υπουργεία που έχουν “κλειδώσει” την κάλυψη θεμάτων, είτε σε κλειστό χώρο είτε σε επισκέψεις του υπουργού-εντελώς αντιφατικό και παράδοξο-αλλά και την ενημέρωση προς εμάς, όπως ενδεικτικά το Υπ. Εσωτερικών, Υπ. Ανάπτυξης, Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, Υπ. Παιδείας, Υπ. Άμυνας, Υπ. Προστασίας του Πολίτη και άλλα.

Με αυτόν τον τρόπο από την καραντίνα και μετά έχουμε καταντήσει να διακινούμε ως επί των πλείστων δελτία τύπου με φωτογραφίες από κινητά τηλέφωνα, χωρίς οι ίδιοι να μπορούμε να καλύψουμε φωτογραφικά οποιαδήποτε εκδήλωση του εκάστοτε υπουργείου, για τις ανάγκες της ενημέρωσης.

Όπως έχουμε προσαρμοστεί όλοι οι επαγγελματίες φωτορεπόρτερ στην νέα κατάσταση έτσι ΟΦΕΙΛΟΥΝ να προσαρμοστούν και οι αρμόδιοι στα υπουργεία.

Μπορούν να φροντίσουν ώστε το μέρος που θα δίνεται ευκαιρία για φωτογραφική κάλυψη να είναι ένας χώρος που πληρεί τις απαραίτητες προδιαγραφές από άποψη διαστάσεων ώστε να μπορεί να καλυφθεί οποιαδήποτε συνάντηση, ή συνέντευξη τύπου, χωρίς κίνδυνο μετάδοσης του ιού.

γραφείο του όπου μια χαλαρή συζήτηση με τον εκάστοτε προσκεκλημένο θα έδινε φωτογραφίες πολύ πιο ενδιαφέρουσες από το κλειστοφοβικό γραφείο του όπου οι συνθήκες δεν επιτρέπουν την παρουσία αρκετών φωτογράφων, όσον αφορά το Υπ. Εξωτερικών και αντίστοιχα σε μεγάλες αίθουσες που διαθέτουν όλα τα υπουργεία και το γνωρίζουμε.

Αντίθετα με το υπουργείο εξωτερικών το Μέγαρο Μαξίμου, η Προεδρία της Δημοκρατίας, η Βουλή των Ελλήνων, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, έχουν απόλυτη επίγνωση τόσο της σοβαρότητας της κατάστασης σε σχέση με την πανδημία όσο και της σοβαρότητας της κατάστασης σε σχέση με το να μην ελέγχεται η εικόνα που δίνεται στα ΜΜΕ , επιτρέποντας δηλαδή μόνο στους δικούς τους φωτογράφους και καμία φορά και τον φωτογράφο του κρατικού πρακτορείου όπως συνηθίζει να κάνει το ΥπΕξ.
Δηλαδή η ΠτΔ, ο Πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των κομμάτων και οι βουλευτές δεν κινδυνεύουν και κινδυνεύουν οι Υπουργοί να “μολυνθούν” από εμάς;
Επίσης κατάλαβαν και σεβάστηκαν, ότι η τακτική αποκλεισμού των ανεξάρτητων φωτογράφων οδηγεί μαθηματικά στην ανεργία των φωτορεπόρτερ καθώς αν όλοι λειτουργήσουν όπως το ΥπΕξ, αλλά τα ενδεικτικά προαναφερόμενα υπουργεία, δεν θα υπάρχει λόγος ύπαρξης πλέον για τους φωτορεπόρτερ που καλύπτουν το πολιτικό ρεπορτάζ, ειδικά τώρα που η χώρα μας αντιμετωπίζει τόσο σοβαρά προβλήματα εντός, αλλά και εκτός των συνόρων της.

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτη η εκμετάλλευση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος όπως η πανδημία για λόγους προπαγάνδας και απορούμε πώς δεν καταλαβαίνουν πόσο αντιδεοντολογικό και ανήθικο είναι όλο αυτό. Αν έχουν δυσκολία να σκεφτούν πώς θα μπορούσε να γίνει με ασφάλεια και με προστασία τόσο των παρευρισκομένων όσο και της ελευθερίας του Τύπου η κάλυψη των εκδηλώσεων τους παρακαλούμε αντί να μας ανακοινώνουν αυταρχικά ότι δεν θα καλυφθούν ή να μην μας ενημερώνουν καν γα τα θέματα που αφορούν τα υπουργεία τους, να μας καλέσουν να συζητήσουμε ώστε να τους προτείνουμε έναν αριθμό λύσεων στο πρόβλημα που προφανώς δεν είναι σε θέση ή σε διάθεση να σκεφτούν.

Η λογική κάλυψης των θεμάτων με την διαδικασία pool ή rotation που μας ζητούν στην λογική της ΕΡΤ, μας οδηγεί μαθηματικά στην συρρίκνωση και στην εξαφάνιση του επαγγέλματος, όπως ακριβώς έγινε με τους συναδέλφους τηλεοπτικούς εικονολήπτες.

ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΞΟΝΤΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΜΑΣ
Ο ΣΕΒΑΣΜΟΣ, Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΕΧΟΥΝ ΟΡΙΑ

Τα Ελληνικά πρακτορεία
EUROKINISSI, INTIMENEWS , SOOC