10.08.2020    11:00

Δημοσκόπηση Metron Analysis: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα για την κυβέρνηση

“Μέχρι εδώ καλά, τώρα αρχίζουν τα δύσκολα…”. Αυτή η αίσθηση αποτυπώνεται σχετικά ξεκάθαρα στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για Το Βήμα της Κυριακής η οποία διενεργήθηκε κατά την περίοδο 24-29/6, λίγο πριν από τη συμπλήρωση ενός έτους διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ.

Κυρίαρχο στοιχείο στις απαντήσεις είναι πλέον η αγωνία των πολιτών για την οικονομία και την ανεργία με τις αυθόρμητες αναφορές στην πρώτη να φτάνουν στο 40% και στη δεύτερη στο 16%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι η ανησυχία για την πανδημία έχει υποχωρήσει σε αυτή τη φάση στην τρίτη θέση με 14%, κάτι που εκτιμάται και ως αναμενόμενη απόρροια της επιτυχούς διαχείρισης στο υγειονομικό πεδίο.  Ακόμη πιο σαφής είναι η εικόνα στις απαντήσεις που αφορούν την αξιολόγηση της σημερινής οικονομικής κατάστασης. Σε ποσοστό 53% η εκτίμηση είναι αρνητική και μόλις το 15 απαντά θετικά ενώ ως προς τις προσδοκίες και τις προβλέψεις, το 62% θεωρεί ότι θα υπάρξει επιδείνωση και το 15% αναμένει βελτίωση των οικονομικών συνθηκών.

Ενδεικτική του κλίματος είναι και η αποτίμηση των πολιτών ως προς την προσωπική τους κατάσταση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Το 38% απαντά ότι βρίσκεται σε χειρότερη θέση ενώ έχουν μειωθεί ελαφρώς στο 22% εκείνοι που θεωρούν ότι βρίσκονται σε καλύτερη από 24 τον Μάιο.

 

Αποτίμηση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Από τις αξιολογικές κρίσεις του κυβερνητικού έργου γίνεται φανερό ότι ξεκινά μια πολιτική περίοδος όπου η ικανοποίηση των πολιτών θα συναρτάται ολοένα και στενότερα από τα αποτελέσματα και την επαλήθευση των προσδοκιών και  όχι από μια αόριστη θετική εντύπωση των πρώτων μηνών διακυβέρνησης. Υπό αυτό το πρίσμα οι θετικές αποτιμήσεις  για το έργο της κυβέρνησης παραμένουν μεν σε υψηλό επίπεδο 55%, παρουσιάζουν όμως μια κάμψη οκτώ μονάδων σε σχέση με τον Μάιο.

Αντίστοιχη μείωση πέντε μονάδων εμφανίζεται και στην αξιολόγηση του Πρωθυπουργού η οποία είναι θετική κατά το 63% των ερωτηθέντων και παραμένει  πάντως σταθερά σε πρωτοφανώς υψηλά επίπεδα επί έναν χρόνο.

Όπως δείχνει η έρευνα της Metron Analysis, είναι η πρώτη φορά τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια που οι πολίτες, για τόσο μεγάλο χρονικό, διάστημα αξιολογούν θετικά την πορεία της χώρας πάνω από 50% και που η αποδοχή του Πρωθυπουργού ξεπερνά το 60%.

Όπως αναφέρει το Βήμα, ο Μητσοτάκης δεν έχει ούτε εσωκομματικό αντίπαλο ούτε δελφίνους. Είναι επίσης ένας πρωθυπουργός που εξελέγη στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση κάτι που δεν έχει συμβεί ξανά από το 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου χρειάστηκε τρεις αναμετρήσεις, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τέσσερις, ο Κώστας Σημίτης ήταν ήδη πρωθυπουργός όταν ζήτησε την ψήφο των πολιτών,  ο Κώστας Καραμανλής δύο αναμετρήσεις,  ο Γιώργος Παπανδρέου τρεις και ο Αντώνης Σαμαράς δύο.

Η πρόθεση ψήφου και η αποδοχή

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης, υποχώρηση εμφανίζουν τα ποσοστά και των δύο μεγάλων κομμάτων στην πρόθεση ψήφου. Η ΝΔ καταγράφει 37,7% έναντι 40,3% τον Μάιο, ο ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στο 19,3% έναντι 20,9% ενώ στην τρίτη θέση ανεβαίνει το ΚΚΕ με ποσοστό 5,7% και το ΚΙΝΑΛ διατηρείται στο επίπεδο του 5,2%.

Σε σχέση με την απήχηση των δημοσίων προσώπων μια σταδιακή υποχώρηση καταγράφεται στα ποσοστά δημοφιλίας της Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου συγκεντρώνει μεν ένα υψηλό ποσοστό δημοφιλίας 54% ωστόσο αυτό αντιστοιχεί σε μείωση κατά 10 μονάδες από το αντίστοιχο του Απριλίου.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός παραμένει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις θετικές γνώμες να φτάνουν στο 63%. Δεύτερη ακολουθεί η Φώφη Γεννηματά με 43%, ενώ τρίτος είναι ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές γνώμες όσες και ο Δημήτρης Κουτσούμπας. Συντριπτική είναι η υπεροχή του Κυριάκου  Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 50%, ενώ ο κ Τσίπρας συγκεντρώνει μόλις 15%.