-->
03.07.2022

Εκ νέου θρίλερ στην Ισπανία: Πρωτιά Ραχόι με δεύτερο κόμμα τους Podemos του Ιγκλέσιας δείχνουν τα exit polls

 

Οι κάλπες στην Ισπανία έκλεισαν στις 21:00 ώρα Ελλάδος και το πρώτο exit poll επιβεβαιώνει το νέο σενάριο ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με το exit poll το Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, έρχεται πρώτο, ως αναμένονταν, με δεύτερους τους Podemos. Τρίτο έρχεται το σοσιαλιστικό κόμμα και ακολουθούν οι φιλελεύθεροι Ciudadanos.

Αναλυτικά τα exit poll δίνουν:

  1. Λαϊκό Κόμμα (PP) 28,5% (117-121 έδρες)
  2. Unidos Podemos 25,6% (91-95 έδρες)
  3. Σοσιαλιστές (PSOE) 22% (81-85 έδρες)
  4. Ciudadanos 11,8% (26-30 έδρες)

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα δεν προκύπτει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, όλα τα μάτια στρέφονται στις δυνατότητες συμμαχικών κυβερνήσεων. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης απαιτούνται 176 έδρες καθώς το ισπανικό κοινοβούλιο αριθμεί 350 έδρες. Σε ρυθμιστή – εφόσον επιβεβαιωθούν τα exit polls – αναδεικνύεται το κόμμα του Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος θα μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές, κάτι που όμως οι τελευταίοι είχαν αρνηθεί το προηγούμενη διάστημα.

Το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι στις εκλογές του Δεκεμβρίου είχε κερδίσει 123 έδρες.

Στις 19.00 ώρα Ελλάδας, το ποσοστό συμμετοχής ήταν 51,1%, περίπου επτά ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από το αντίστοιχο ποσοστό την ίδια ώρα στις εκλογές του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγο στη δημοσιότητα.

Οι εκλογές πραγματοποιούνται υπό το φάσμα μιας επανάληψης του κυβερνητικού αδιεξόδου, το οποίο προκάλεσε ο τερματισμός του μακρού κύκλου του δικομματισμού, αλλά και υπό την προοπτική μίας κατακλυσμιαίας αλλαγής του πολιτικού χάρτη με την ανάδυση μίας αριστερής κυβέρνησης για πρώτη φορά στη μετα-Φράνκο εποχή.

Ο Ραχόι

Ο ασκών ακόμη καθήκοντα πρωθυπουργού, ηγέτης του δεξιού λαϊκού κόμματος ΡΡ Μαριάνο Ραχόι κι ο επικεφαλής των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας ψήφισαν με μικρή διαφορά ώρας, και στις δηλώσεις τους αμφότεροι κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει στις κάλπες. «Η Ισπανία θα είναι εκείνο που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να είναι και θα έχει την κυβέρνηση και τους βουλευτές που όλοι οι Ισπανοί θέλουν να έχουν», τόνισε ο Ραχόι κατά την έξοδό του από το εκλογικό τμήμα, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι το ΡΡ θα καταλάβει πάλι την πρώτη θέση—πλην όμως, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, χωρίς την πολυπόθητη αυτοδυναμία.

Φωτογραφία: EPA/ANGEL DIAZ

Οι Podemos

Ο ηγέτης των Podemos, που οι σφυγμομετρήσεις τον φέρουν στη δεύτερη θέση, είδε να τον αποδοκιμάζουν άγρια, όταν παρέκαμψε την «ουρά» για να ψηφίσει.

Ορισμένοι οπαδοί των κομμάτων UPyD και Vox, να διαμαρτυρηθούν έντονα φωνάζοντας: «Ο καθένας στη σειρά του» Οι αποδοκιμασίες στον ηγέτη των Podemos ήσαν τόσο έντονες, ώστε χρειάστηκε να επέμβει διακριτικά η αστυνομία για να πείσει τους αγριεμένους ψηφοφόρους να σταματήσουν.

Σε δηλώσεις του πάντως, επανέλαβε τη θέση που το κόμμα του έχει εκφράσει σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. «Οδεύουμε προς τη νίκη, όμως εκείνο που συμφέρει την Ισπανία είναι μία κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE», δήλωσε στο εκλογικό τμήμα ο Ιγκλέσιας, δίνοντας το στίγμα των εξελίξεων που πρόκειται να δρομολογηθούν από την Δευτέρα.

Φωτογραφία: EPA/LUCA PIERGIOVANNI

Οι σοσιαλιστές

Από την πλευρά του, ο ηγέτης των Σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ ήταν πιο μετριοπαθής στις δηλώσεις του, τονίζοντας πως αισθάνεται «ήρεμος και ελπίζει» στο καλλίτερο αποτέλεσμα. Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το εάν οι Podemos θα τον ξεπεράσουν στη δεύτερη θέση, όπως δείχνουν οι έρευνες, κι αν θα δεχθεί να σχηματίσει κυβέρνηση υπό τον Ιγκλέσιας, ο Σάντσεθ τόνισε πως «αυτό δεν είναι το ζήτημα στην παρούσα φάση, τώρα το μόνο που έχει σημασία είναι η προσέλευση στις κάλπες». Άλλωστε, η στρατηγική του PSOE –όπως και στις προηγούμενες εκλογές—στηρίχθηκε στην προσέλκυση των αναποφάσιστων και, όπως έχει τονίσει και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προηγούμενος διεκδικητής της προεδρίας του κόμματος Έδου Μαδίνα, «εκεί στηρίζει τις ελπίδες του την ύστατη ώρα», καθώς «η μάχη αυτή δεν έχει κριθεί».

Φωτογραφία: EPA/JUAN CARLOS HIDALGO

 

Τα σενάρια συνεργασίας

Ωστόσο, όπως παρατηρεί η μεγαλύτερη μερίδα του Τύπου, η δυναμική που έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία των Podemos με το παραδοσιακό κόμμα της Αριστεράς Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), αφήνει λίγες πιθανότητες στον Σάντσεθ να είναι και πάλι εκείνος που θα καθοδηγεί από θέση ισχύος τις διαβουλεύσεις ενόψει του σχηματισμού κυβέρνησης με συνεργασία των Σοσιαλιστών και των Unidos Podemos.

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας Podemos –Σοσιαλιστών είναι εκείνο που τις τελευταίες ημέρες κερδίζει ολοένα έδαφος, καθώς αυτές οι δύο παρατάξεις είναι οι μόνες που φαίνεται πως θα συγκεντρώσουν ικανό αριθμό βουλευτών ώστε να σχηματισθεί ένα κυβερνητικό πλαίσιο που δεν θα έχει ανάγκη κι από άλλες βακτηρίες, πολιτικές και κοινοβουλευτικές—όπως η ενδεχόμενη αποχή ανοχής από κάποια κόμματα στις ψηφοφορίες προκειμένου να περάσουν νομοσχέδια ή να δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης. Ακόμη και στην περίπτωση που η IU διαφωνήσει και δεν συμμετάσχει στην κυβέρνηση, εάν δεν εφαρμοσθεί το πρόγραμμα των 50 κοινών σημείων με τους Podemos, που έχει συμφωνηθεί (όπως τόνισε στο ΑΠΕ το μέλος της ΚΕ του κόμματος κι αντιπρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Μάιτε Μόλα), τα δύο κόμματα μπορούν να δομήσουν ένα ακλόνητο και σταθερό κυβερνητικό σχήμα.

Και τούτο διότι το PP έχει γκρεμίσει τις γέφυρες συνεννόησης με το συγγενές κόμμα των Πολιτών (Ciudadanos), του οποίου ο ηγέτης Άλμπερτ Ριβέρα κάλεσε σήμερα από την κάλπη τους “μετριοπαθείς πολίτες” να μην “αφήσουν άλλους να αποφασίζουν για εκείνους”. Οι Ciudadanos, που δέχονται την πίεση του Ραχόι, ο οποίος καλεί με την τακτική της ‘χρήσιμης ψήφου’ τους υποστηρικτές τους να μεταστραφούν υπέρ του ΡΡ και μίας αυτοδύναμης κυβέρνησής του, φιλοδοξούν να αυξήσουν τα ποσοστά τους ώστε να καταστούν ρυθμιστές των εξελίξεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Φωτογραφία: EPA/JUAN CARLOS CARDENAS

Πέθανε μόλις ψήφισε

Εν αναμονή των αποτελεσμάτων και των δημοσκοπήσεων έξω από τις κάλπες (exit polls) (οι πρώτες αναμένονται αμέσως μετά τη λήξη της ψηφοφορίας στις 19.00 (τοπική ώρα, 20.00 ώρα Ελλάδος), το μόνο συμβάν που έχει σημειωθεί ως τώρα κι είναι ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που έχει εμφυσήσει η παρούσα αναμέτρηση σε όλο το φάσμα των ψηφοφόρων και της κοινωνίας στην Ισπανία, ήταν ο θάνατος ενός 92χρονου μέσα σε εκλογικό τμήμα, αμέσως αφού βγήκε από το παραβάν και έριξε το ψηφοδέλτιο.

 


Διαβάστε επίσης