-->
07.07.2022

Ερώτηση 35 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας για την αγροτική πολιτική

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν 35 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχετική με την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση στα θέματα των αγροτών. Με την ερώτηση επισημαίνονται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες σχετικά τις επιδοτήσεις, την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, τις αυξήσεις στο αγοτικό ρεύμα και στο ΦΠΑ των αγοτικών εφοδίων και ζητάται από τους αρμόδιους υπουργούς να ενημερώσουν την κοινή γνώμη σχετικά με (α) την αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας η Κυβέρνηση επιθυμεί τη συγχώνευση του ΟΓΑ, (β) τον προγραμματισμό της Κυβέρνησης για την εφαφμογή της νέας ΚΑΠ και (γ) το στρατηγικό σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την στήριξη του αγροτικού κόσμου. Ακολουθεί αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τους:

– Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
– Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Ευάγγελο Αποστόλου
– Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Γεώργιο Κατρούγκαλο

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΘΕΜΑ: Η κυβερνητική πολιτική βάζει σε δοκιμασία τον αγροτικό κόσμο

Οι αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου κατά της κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό, το φορολογικό και τα προβλήματα των επιδοτήσεων και αποζημιώσεων, τα οποία έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, κλιμακώνονται. Ήδη έχουν ξεκινήσει και ενδυναμώνουν πρωτόγνωρα τα πρώτα μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρα καθώς και καταλήψεις γραφείων του ΟΓΑ.

Σαστισμένοι και οργισμένοι και οι Έλληνες αγρότες ακούνε δια στόματος Υπουργών της Κυβέρνησης, προτεινόμενα μέτρα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό, τα οποία μαζί με άλλα έξι, ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πριν το δημοψήφισμα του Ιουνίου τα χαρακτήριζε ως «μέτρα-ταφόπλακα» για τον αγροτικό κόσμο της χώρας εφόσον εφαρμόζονταν.

Για τα σημαντικά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί αναφορικά με τις επιδοτήσεις και την «…χαοτική κατάσταση» που έχει δημιουργηθεί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, καθώς και τα λάθη που έχουν γίνει όσον αφορά στην περιφερειοποίηση, στον αριθμό των αγροτεμαχίων και στις μεταβιβάσεις, έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση (Α.Π. 2269/12-01-2016) στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Την ίδια στιγμή κι ενώ ήδη αυξήθηκε η τιμή του αγροτικού ρεύματος, ο ΦΠΑ αγροτικών εφοδίων στο 23% από 13%, των συσκευασμένων αγροτικών προϊόντων στο 23% και ξεκίνησε η σταδιακή κατάργηση της επιστροφής του ΕΦΚ στο πετρέλαιο για τους αγρότες, δημιουργείται μίγμα εκρηκτικό, με τους τελευταίους να διαισθάνονται τη χαριστική βολή για τους ίδιους και τις οικογένειες τους μέσα από τα επικείμενα νομοσχέδια που εισηγείται η Κυβέρνηση και τους αφορούν.

Ανήσυχος ο ελληνικός λαός, παρακολουθεί τη στάση των υπουργών της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που προτείνουν και εφαρμόζουν πολιτικές κατά πολύ πιο αυστηρές από αυτές που ξόρκιζαν ένα χρόνο πριν, από τα έδρανα της αντιπολιτεύσεως ως καταστροφικές και ολέθριες για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και δη της ελληνικής υπαίθρου.

Η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή αποτελεί θεμελιώδη λίθο της ελληνικής παραγωγικής διαδικασίας και σημαντικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας είναι απαραίτητη τόσο για τη στήριξη της αυτάρκειας όσο και τη λειτουργία του τομέα μεταποίησης και την αύξηση των εξαγωγών. Δυστυχώς, όμως, και σ’ αυτόν τον τομέα η Κυβέρνηση ακολουθεί την πολιτική της «περήφανης διαπραγμάτευσης» με τις γνωστές, δυστυχώς, συνέπειες σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Η διάσταση λόγων και έργων της κυβέρνησης δικαιολογημένα δημιουργεί ένα έντονο αίσθημα αδικίας και εξαπάτησης για τους αγρότες.

Τέλος, όσον αφορά τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αποτελεί πάγια θέση μας ότι «Συμμεριζόμαστε απολύτως την αγωνία των αγροτών και κατανοούμε την αγανάκτηση που δημιουργούν η αναξιόπιστη πολιτική και οι ατυχείς χειρισμοί της Κυβέρνησης. Όλα αυτά, όμως, στην έκφραση τους, πρέπει να έχουν σεβαστά από όλους όρια: Το σεβασμό της ελευθερίας του άλλου και την ανάγκη της ανεμπόδιστης λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής του τόπου».

Κατόπιν των ανωτέρω,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

1. Υπάρχει αναλογιστική μελέτη που να επιβεβαιώνει τους ισχυρισμούς της Κυβέρνησης για συγχώνευση του ΟΓΑ σε ένα κοινό ασφαλιστικό ταμείο; Εάν υπάρχει, γιατί δεν δημοσιοποιείται;

2. Ποια η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος; Πως σχεδιάζετε να επιλύσετε την άνιση και άδικη μεταχείριση που επιφυλάσσει για τους αγρότες η ασφαλιστική και φορολογική σας πολιτική;

3. Ποιος ο προγραμματισμός του Υπουργείου σας για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ;

4. Ποιος ο στρατηγικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας και των παραγωγών και, ως εκ τούτου, την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

1. Αναστασιάδης Ιωάννη Σάββας
2. Αντωνιάδης Δημητρίου Ιωάννης
3. Αντωνίου Βασιλείου Μαρία
4. Αραμπατζή Αθανασίου Φωτεινή
5. Ασημακοπούλου Παναγιώτη Άννα-Μισέλ
6. Αυγενάκης Κωνσταντίνου Ελευθέριος
7. Βαγιωνάς Κωνσταντίνου Γεώργιος
8. Βαρβιτσιώτης Ιωάννη Μιλτιάδης
9. Βεσυρόπουλος Φωτίου Απόστολος
10. Βλάσης Γεωργίου Κωνσταντίνος
11. Γεωργαντάς Παύλου Γεώργιος
12. Γεωργιάδης Αθανασίου Σπυρίδων – Άδωνις
13. Γιακουμάτος Χαραλάμπους Γεράσιμος
14. Γιόγιακας Νικολάου Βασίλειος
15. Γκιουλέκας Πέτρου Κωνσταντίνος
16. Δαβάκης Παναγιώτη Αθανάσιος
17. Δήμας Σταύρου Χρίστος
18. Κακλαμάνης Μιχαήλ Νικήτας
19. Καλαφάτης Αθανασίου Σταύρος
20. Καραμανλή Αρκαδίου Άννα
21. Καραμανλής Αχιλλέα Κωνσταντίνος
22. Καράογλου Γεωργίου Θεόδωρος
23. Κασαπίδης Δημοσθένη Γεώργιος
24. Κεδίκογλου Βασιλείου Συμεών (Σίμος)
25. Κέλλας Αχιλλέα Χρήστος
26. Κεφαλογιάννη Ιωάννη Όλγα
27. Κεφαλογιάννης Αχιλλέα Ιωάννης
28. Κόνσολας Νικία Εμμανουήλ (Μάνος)
29. Μηταράκης Αντωνίου Παναγιώτης (Νότης)
30. Μπουκώρος Γεωργίου Χρήστος
31. Οικονόμου Αθανασίου Βασίλειος
32. Παναγιωτόπουλος Ιωάννη Νικόλαος
33. Σκρέκας Θεοδώρου Κωνσταντίνος
34. Σταϊκούρας Κωνσταντίνου Χρήστος
35. Φορτσάκης Πέτρου Θεόδωρος

Διαβάστε επίσης