20.09.2020    08:23

Εφυγε από τη ζωή ο Μάικλ Σωτήρχος

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Μάικλ Σωτήρχος.

Διετέλεσε πρέσβης στη χώρα μας από το 1989 μέχρι το 1993.

Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και αποφοίτησε από το Baruch College στο City University. Εκτός από την Ελλάδα, είχε διατελέσει πρέσβης και στη Τζαμάικα.

Η τζαμαϊκανή κυβέρνηση τον είχε βραβεύσει για την «εξαιρετική προσφορά» του και την «ηγεσία» που επέδειξε στη διάρκεια της θητείας του.

Ποιος ήταν ο Μάικ Σωτήρχος

Το 1989 ο Αμερικανός Πρόεδρος George Bush τον διορίζει Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα. Πολύ φίλος της οικογένειας Bush αλλά διατηρεί εξίσου καλές σχέσεις και με τους δημοκρατικούς.

Η θητεία του στην Ελλάδα σημαδεύεται από πολλά πολιτικά γεγονότα της εποχής του και τα απόρρητα σημειώματα του για τις τότε ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα στο State Deparment τον καθιστούν βασικό «μοχλό» πολλών γεγονότων που επηρέασαν τις μετέπειτα πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Οι σχέσεις του με την ελίτ των ισχυρών της ΕλληνοΑμεριανικής κοινότητας στις ΗΠΑ ενίοτε τον καθιστούν πόλο έλξης και η ακριβοθώρητη παρουσία του σε πολιτικά event αποτελεί σημείο αναφοράς για κάθε υποψηφιότητα.

Η γνώμη του, για το ένα ή το άλλο πρόσωπο της πολιτικής στις ΗΠΑ είχε βαρύτητα παρόλο που βασική πλέον ενασχόληση του τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν τα εγγόνια από τα δυο παιδιά του και τα προσωπικά του αρχεία.

Είχε στενότατους δεσμούς με την Ιερά Αρχ. Αμερικής και με το ίδρυμα Ωνάσης αλλά και με άλλους διάφορους άλλους οργανισμούς που έχουν στενή σχέση με το ελληνικό στοιχείο στις ΗΠΑ.

Πολύ συχνά ήταν επίσημος προσκεκλημένος εκδηλώσεων της ελληνικής κοινότητας και δεν είναι λίγες οι φορές που βρισκόταν στην πρώτη σειρά των επισήμων στο μεγάλο ελληνικό evnet στην 5η λεωφόρο του Manhattan με αφορμή την εθνική παλιγγενεσία και την απελευθέρωση του έθνους από τους Οθωμανούς Τούρκους.