-->
27.07.2021

Θανατηφόρο νέφος πλήττει την Κίνα

Δεύτερο «κόκκινο» συναγερμό σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, λόγω θανατηφόρων επιπέδων ρύπανσης, εξέδωσαν χθες οι κινεζικές αρχές. Το νέφος δεν επρόκειτο να τυλίξει μόνο το Πεκίνο, αλλά και μεγάλο μέρος της βόρειας Κίνας, από το Ξιάν, την πόλη των γνωστών πήλινων στρατιωτών, ώς την κεντρική Κίνα και το Σενιάνγκ και Χαρμπίν στα βορειοανατολικά.

Οι εκπομπές ρύπων από την κινεζική βιομηχανία, τις μεταφορές και τη θέρμανση εγκλωβίζονται στο έδαφος όταν επικρατούν συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες.

Σε πολλές κινεζικές πόλεις, οι ημέρες του αποπνικτικού νέφους είναι περισσότερες από τις ημέρες της ξαστεριάς.

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Πεκίνου, τα μικροσωματίδια ΡΜ2,5 (η μικρότερη και άρα διεισδυτικότερη και φονικότερη μορφή ρύπου) πρόκειται να φθάσουν στα 500, υπερβαίνοντας κατά 20 φορές τα ανώτατα επίπεδα που έχει ορίσει η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

Οι κινεζικές αρχές δεν ανεβάζουν τα επίπεδα συναγερμού για το νέφος αν αυτό δεν προβλέπεται να διαρκέσει πάνω από 72 ώρες. Ο συναγερμός αναμένεται να λήξει την Τρίτη.

Το γεγονός ότι η ρύπανση δεν πλήττει μόνο τις βιομηχανικές περιοχές αλλά μεγάλα τμήματα της κινεζικής επικράτειας, έχει φέρει το ζήτημα στην κορυφή της ατζέντας, καθώς η κινεζική ηγεσία δέχεται πιέσεις από τη διευρυνόμενη μεσαία τάξη, η οποία βλέπει τα παιδιά της να μεγαλώνουν περιορισμένα σε εσωτερικούς χώρους, ή να κυκλοφορούν με μάσκες.

 Διαβάστε επίσης