-->
06.12.2023

Θεσμοί: Αν πετυχαίνετε τους στόχους δεν διαφωνούμε με το μείγμα πολιτικής

Εφόσον η Ελλάδα πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν συμφωνηθεί οι εταίροι δεν προτίθενται να προβάλλουν αντιρρήσεις για το μείγμα πολιτικών που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση, διαμήνυσαν σήμερα ανώτεροι αξιωματούχοι των θεσμών κατά τις επαφές που είχαν με την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι Ευρωπαίοι επιμένουν στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022, όπως είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση, ωστόσο είναι διατεθειμένοι να δώσουν ελευθερία κινήσεων στην Αθήνα στην κατάρτιση του φορολογικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 10 Αυγούστου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους κυβερνητικοί κύκλοι εμφανίστηκαν βέβαιοι πως το 2019 θα κλείσει δίχως δημοσιονομικό κενό, παρά τις ανησυχίες που είχαν προκαλέσει στις Βρυξέλλες οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ.

Επαναβεβαίωσαν μάλιστα ότι δεν έχει αλλάξει ο στόχος που έχει θέσει ο πρωθυπουργός για επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του πρωτογενούς πλεονάσματος αφότου η κυβέρνηση κερδίσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών. «Θα δούμε πώς θα πάνε οι συζητήσεις», είπαν χαρακτηριστικά.

Οι σημερινές συνομιλίες με τους θεσμούς περιελάμβαναν συζητήσεις του υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής της αποστολή του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πίτερ Ντόλμαν.

Ο κ. Σεντένο κάλεσε τον κ. Σταϊκούρα να παρουσιάσει τα σχέδια της Νέας Δημοκρατίας στο Eurogroup που θα λάβει χώρα στις 13 Σεπτεμβρίου στο Ελσίνκι.

Αύριο αναμένεται να λάβει χώρα και δεύτερος γύρος διαβουλεύσεων καθώς ο κ. Ρέγκλινγκ θα συναντηθεί με τον κ. Μητσοτάκη.

Ο κ. Σταϊκούρας θα έχει ραντεβού με τον επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, που δεν αποκλείεται να διευρυνθεί σε σύσκεψη με την συμμετοχή των εκπροσώπων των υπόλοιπων θεσμών.Διαβάστε επίσης