15.08.2020    19:19

Ιράν: Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη του Boeing 737 της Ukraine International Airlines, που είχε ως αποτέλεσμα 176 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους.

Ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας, Αμίρ Αλί Χατζιζαντέχ, δήλωσε ότι οι Φρουροί της Επανάστασης αναλαμβάνουν την πλήρη ευθύνη για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρανούς, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Irib.

«Μακάρι να πέθαινα και να μην ήμουν αυτόπτης μάρτυρας ενός τέτοιου ατυχήματος», δήλωσε ο επικεφαλής μεραρχίας Αμιραλί Χατζιζαντέχ. Πρόσθεσε ότι οι Φρουροί μπέρδεψαν το ουκρανικό αεροσκάφος για πύραυλο Κρουζ και το κατέρριψαν με πύραυλο μικρού βεληνεκούς.

Tι ζήτησε ο Χαμενεϊ

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενημερώθηκε για την «από λάθος» κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους την Παρασκευή.

Ο Χαμενεΐ δήλωσε ότι η πληροφορία αυτή θα πρέπει να ανακοινωθεί δημοσίως έπειτα από συνάντηση που είχε με το συμβούλιο ασφαλείας της χώρας.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας έδωσε εντολή στις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν να διορθώσουν οποιαδήποτε «αμέλεια» οδήγησε στο τραγικό συμβάν, «ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη ενός αντίστοιχου δυστυχήματος».