Search
Close this search box.
Search

Ιωάννης Καματάκης: Ο Έλληνας …Mr. talk &drive!

Πριν 9 έτη

Με λίγη τρέλα, την καλώς εννοούμενη «μαγκιά» και με motto «το ‘χουμε», ο Ιωάννης Καματάκης κατάφερε να ανταγωνίζεται πολυεθνικούς κολοσσούς στα προϊόντα τεχνολογίας και μάλιστα με επιτυχία!

 Ακόμη υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι η  MLS, εταιρεία παραγωγής συστημάτων πλοήγησης, κινητών τηλεφώνων και tablets, με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι επιχείρηση του εξωτερικού! Όμως  ο «βασιλιάς των GPS» είναι Έλληνας και ηγείται  μιας επιτυχημένης επιχείρησης που όχι μόνο δεν γνωρίζει από οικονομική κρίση αλλά συνεχίζει να πλασάρει στην αγορά νέα προϊόντα και μάλιστα να διευρύνεται και στο εξωτερικό.

Η MLS ειδικεύεται στις νέες τεχνολογίες, συστήματα πλοήγησης, κινητά τηλεφώνα, tablets και ο τζίρος της επιχείρησης, εν μέσω κρίσης, παραμένει στην κορυφή. Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MLS είναι ο Ιωάννης Καματάκης. «Η καταγωγή μου από επιχειρηματική οικογένεια καθόρισε λίγο πολύ τον επαγγελματικό μου προσανατολισμό. Ο πατέρας μου, μηχανικός, υπήρξε κατασκευαστής με ιδιαίτερες επιδόσεις στο σκυρόδεμα και τα έργα φυσικού αερίου. Σπούδασα πολιτικός μηχανικός στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και πολλοί με θεωρούσαν συνεχιστή της οικογενειακής κατασκευαστικής εταιρίας»  λέει ο Ιωάννης Καματάκης, αλλά διευκρινίζει ότι γοητεύτηκε, από την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες, που γρήγορα κατάλαβε πως αντιπροσωπεύουν το μέλλον.  «Από το 1986, όταν σε ηλικία 15 ετών έκανα ένα ταξίδι στην Αμερική,  ήμουν σίγουρος ότι ήθελα να ασχοληθώ με την καινοτομία  που βρίσκει το καλύτερό της πρόσωπο στην υψηλή τεχνολογία. Ίσως και να σκέφτηκα στα σοβαρά ότι θα ήταν καλύτερα εάν μετανάστευα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Τελικά στα 30, όταν και η MLS εισήχθη στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, συνειδητοποίησα  ότι η αποστολή μου ήταν εξαρχής να καινοτομήσω στην Ελλάδα και η MLS να αποτελέσει μία ελληνική εταιρία τεχνολογίας», αναφέρει.mls

Η πρώτη επιτυχία της εταιρείας

Η πρώτη επιτυχία της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη του πρώτου συστήματος προστασίας λογισμικού (Laserlock) για CD-ROM στον κόσμο, το 1993.

Πολύ σημαντική επιτυχία επίσης ήταν  η κατάκτηση του Χρυσού Πανευρωπαϊκού Βραβείου Τεχνολογίας (για το Laserlock) το ’99 που συνοδευόταν από χρηματικό έπαθλο 200.000€,  όπου σε μια τελετή στυλ Όσκαρ ο τότε προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καγκελάριος της Αυστρίας φώναξε  «Greece!».

Σημαντικότεροι σταθμοί στην πορεία της MLS όπως τους αναφέρει ο ίδιος:  «Το 1998 που έγινε μία από τις πρώτες επενδύσεις από Venture Capital στην Ελλάδα ύψους 250 εκατ. δραχμών τότε, για το 10% της MLS. Επίσης, όταν στην ηλικία των 30 κάναμε εισαγωγή στο ΧΑΑ με ρεκόρ κάλυψης για τη χρονιά και αντλήσαμε 5 εκατ. ευρώ. Ακόμη, όταν φτιάξαμε τον πρώτο πλοηγό Talk&Drive στον κόσμο. Τέλος, όταν τον Ιούλιο του 2012 που κάναμε το πρώτο Ελληνικό κινητό τηλέφωνο. Και βέβαια τώρα που η MLS διανύει την καλύτερη περίοδο της μέχρι τώρα πορείας της».

Βέβαια, όπως υποστηρίζει ο Ιωάννης Καματάκης, όλα αυτά δεν κατακτήθηκαν χωρίς να λείψουν οι δυσκολίες…  «Θυμάμαι που μία “χούφτα” πιτσιρικάδες-φοιτητές προσπαθούσαμε να πείσουμε στην Ελλάδα του 1990 ότι “το‘ χουμε”. Ή όταν στη δεκαετία του ’90 ταξιδεύοντας από άκρη σε άκρη της γης, καθώς εξαγάγαμε σε 40 χώρες το Laserlock, είδα για πρώτη φορά ότι ο οργανισμός μου, μού βάζει όρια. Όταν στην Ελλάδα δυσκολευόσουν να κάνεις το οτιδήποτε σε σχέση με το τότε Δημόσιο, τις τότε Τράπεζες, το τότε επιχειρηματικό περιβάλλον το οποίο δε σε άφηνε να προχωρήσεις. Αλλά και πριν 3 χρόνια μεσούσης επένδυσης για την ανάπτυξη του κινητού  και εξάπλωσης στο εξωτερικό, ήρθε η Ελληνική κρίση…»

Η MLS είναι μια κατ’ εξοχήν καινοτόμα  επιχείρηση

Η MLS είναι μια κατ’ εξοχήν καινοτόμα  επιχείρηση.  Από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε πριν 25 χρόνια η MLS επιμένει στην καινοτομία. Από την ανάπτυξη του Laserlock μέχρι την τεχνολογία αναγνώρισης φωνής που ξεκίνησε από τον ελληνικό φωνητικό κειμενογράφο MLS Talk&Write, εξελίχθηκε στον φωνητικό πλοηγό MLS Destinator Talk&Drive και πλέον έχει ενσωματωθεί στα ελληνικά κινητά και tablet της MLS, που έχουν βγει στην αγορά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Talk&Call για κλήσεις σε κινητά, Talk&SMS για μηνύματα, Talk&Post για το Facebook και Talk&Email για τα emails. « Η τεχνολογία Τalk& είναι ανάμεσα στις κορυφαίες δουλειές που έχουν δημιουργηθεί  έως σήμερα παγκοσμίως στον τομέα αναγνώρισης φωνής, κάτι που βοήθησε την MLS να βγει από τα ελληνικά σύνορα και να επεκταθεί σε αρκετές αγορές του εξωτερικού. Πιστεύω ακράδαντα ότι αυτό που μας χαρακτηρίζει είναι η εμμονή μας με την τεχνολογική καινοτομία, με στόχο να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε καινοτόμα, ποιοτικά και εύχρηστα προϊόντα. Εμείς είμαστε μικροί, γρήγοροι, ευέλικτοι και καινοτόμοι. Δουλεύουμε συνέχεια για να είμαστε εμείς οι ίδιοι που θα ξεπεράσουμε πρώτοι ή θα εξελίξουμε γρηγορότερα τις δικές μας τεχνολογίες» λέει ο Ιωάννης Καματάκης.

Πώς όμως η MLS τα κατάφερε σε μια ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτητική αγορά, όπου υπάρχουν οι πολυεθνικοί παίχτες;  Ο Ιωάννης Καματάκης υποστηρίζει ότι όσον αφορά την Ελληνική αγορά, στην πλοήγηση δραστηριοποιείται από παλιά η γνωστή Αμερικάνικη Garmin και η Ολλανδική Tom-Tom και τονίζει ότι παρ’ όλα αυτά η MLS κατάφερε 6 στους 10 πλοηγούς που πουλιούνται να είναι Ελληνικοί και MLS (μερίδιο αγοράς 60%). «Το μυστικό είναι καινοτομία, καλύτερη τεχνολογία, marketing, πάθος και λίγη “τρέλα”…»

Οι συμβουλές προς τους νέους

Ως ένας από τους πιο επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, ο Ιωάννης Καματάκης, τι θα έλεγε στους νέους που θέλουν να τολμήσουν αλλά διστάζουν λόγω κρίσης; «Το σημαντικό είναι από μικροί να αναπτύξουν δεξιότητες, να αγαπήσουν την προσπάθεια και να παραμένουν συνεχώς πεινασμένοι για επιτυχία. Θα έλεγα σε ένα νέο να αγαπάει αυτό που κάνει, να καινοτομεί, να μη βλέπει εμπόδια, να έχει τόλμη, πάθος, να προσπαθεί και να επιμένει πάρα πολύ. Να φτιάξει ομάδα, να αγαπάει τις συνεργασίες, να είναι ισορροπημένος, έντιμος και το κυριότερο να έχει την καλώς εννοούμενη “μαγκιά”». Ο ίδιος αισθάνεται ικανοποίηση, και συγκίνηση που βλέπει να χρησιμοποιούνται συσκευές MLS. «Το σύνθημα της εταιρίας είναι Making Life Simple, κάτι που σημαίνει ότι θέλουμε να προσφέρουμε στους ανθρώπους προϊόντα και υπηρεσίες που θα κάνουν πιο απλή –και άρα πιο εύκολη και ευχάριστη- τη ζωή και την καθημερινότητά τους. Όταν, λοιπόν, βλέπω ανθρώπους να χρησιμοποιούν συσκευές MLS νιώθω ότι ανταποκρινόμαστε στην αποστολή μας».

Είναι παντρεμένος με την Παρασκευή Ζαχαριάδου με την οποία έχει αποκτήσει μια κόρη 19 ετών -φοιτήτρια στο Οικονομικό τμήμα του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας- και δύο γιους 17 και 13 ετών. Η σύζυγός του και τα παιδιά του αποτελούν για αυτόν πηγή έμπνευσης.  «Με τα παιδιά, όσο ασχολείσαι τόσο… μαθαίνεις. Είσαι “μέσα στο θέμα”. Τα πάω πολύ καλά με τα παιδιά, με τους φίλους των παιδιών μου, με τους νέους γενικότερα». Όσο για το χόμπι του είναι ο αθλητισμός. «Χωρίς αθλητισμό… πεθαίνω. Χάνεται η ισορροπία».  Επίσης, απαραίτητες είναι και οι έξοδοι με φίλους, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.  «Σήμερα για να προχωρήσεις οφείλεις να είσαι πολύπλευρος, διότι χρειάζονται ερεθίσματα. Είναι αναγκαία η ποικιλία, να παίρνουμε ερεθίσματα από παντού, ακόμη και από τις τάσεις της μόδας, τα χρώματα, το στυλ…», καταλήγει ο Ιωάννης Καματάκης.

 

 

 

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.