-->
05.12.2022

Κλείνουν το θέμα Μεϊμαράκη στο Μοσχάτο – Όλο το παρασκήνιο

«Λήξαν» είναι το θέμα για την ΝΔ με τις αναφορές του Ευάγγελου Μεϊμαράκη σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες όπως διευκρίνιζαν πηγές της Πειραιώς, αποδίδοντας σε παρεξήγηση τις ερμηνείες που αποδόθηκαν.

Κύκλοι της ΝΔ εξηγούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν αναφερόταν στις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, όταν έλεγε νωρίτερα το πρωί στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι «είναι τζάμπα μαγκιά να λες «δεν ψηφίζω τα μέτρα» ή να λες «θα αποχωρήσω από τη Βουλή»» Αντιθέτως, σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρονταν στις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη, ο οποίος σε συνέντευξή του (Realfm 97,8) είπε ότι η ΝΔ δεν θα ψηφίσει την συμφωνία, αλλά και ότι «κακώς ψηφίσαμε το τρίτο μνημόνιο», πράξη η οποία έγινε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ετσι η παρεξήγηση θεωρείται λήξασα για την ΝΔ. Είχαν προηγηθεί δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρώην προέδρου της ΝΔ με τον εκπρόσωπο του κόμματος Βασίλη Κικίλια, αλλά και σύσκεψη του επικοινωνιακού επιτελείου της Πειραιώς.

Πηγές της ΝΔ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφεραν: «Ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε, πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του».
Βορίδης: Αλλο το 2015, άλλο το 2017

Παρεμβαίνοντας πυροσβεστικά, ο Μάκης Βορίδης, εκτίμησε ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και την στρατηγική της ΝΔ.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο κ. Βορίδης τόνισε: «Το μείζον είναι το 2017 και όχι το 2015 – που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την ιστορία – όπου η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία». Με τον τρόπο αυτό απάντησε εμμέσως και στις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης είπε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015, σημειώνοντας πως «τώρα θα ρίχναμε την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγούσε σε αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό, τις εκλογές. Και σε αυτό συμφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης».

Ανέφερε τέλος, πως ο ίδιος είχε διαφωνήσει για την υπερψήφιση των μέτρων το 2015 και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανίσει την ΝΔ ότι βρίσκεται σε εσωκομματική σύγκρουση.

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος αποδόμησε τη λογική Μητσοτάκη -σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει περιθώριο πολιτικής συνεννόησης με τον ΣΥΡΙΖΑ- λέγοντας: «Από τη στιγμή που και ο ΣΥΡΙΖΑ εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ, πόσω μάλλον που αν τα ψηφίσει θα τα εφαρμόσουμε, και αν βγούμε κι εμείς αύριο τα ίδια θα κάνουμε, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε τρία-τέσσερα βασικά πράγματα -όπως τα πρωτογενή πλεονάσματα- που αφορούν την κρίση. Εγώ ήμουν πάντα υπέρ της εθνικής συνεννόησης. Ήμουν και το 2015, είμαι και τώρα και αυτή είναι η κουλτούρα του κόμματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη». Ωστόσο, απέδωσε ευθύνη και στον Αλέξη Τσίπρα για την αδυναμία εθνικής συνεννόησης, λέγοντας ότι εκείνος θα έπρεπε να πάρει την πρωτοβουλία.

Ο κ. Μεϊμαράκης όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά προχώρησε ένα βήμα ακόμα, εκτοξεύοντας πυρά και για τη χθεσινή τοποθέτηση Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 ότι η ΝΔ δε θα ψηφίσει τα μέτρα που θα κλείνουν τη δεύτερη αξιολόγηση: «Είναι τζάμπα μαγκιά να λες «δεν ψηφίζω τα μέτρα» ή να λες «θα αποχωρήσω από τη Βουλή», όπως είπε ο Λοβέρδος, από τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή και δεν διακυβεύεται η παραμονή της χώρας στο ευρώ».

Μάλιστα, αν η αντιπολίτευση αποχωρήσει από τη Βουλή, η ψηφοφορία θα γίνει επί των παρόντων και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνεται ακόμα περισσότερο, εκτίμησε ο κ. Μεϊμαράκης. «Το 2015 η ΝΔ αποφάσισε να ψηφίσει τη συμφωνία για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ. Τότε, εισηγητής ήταν ο Κωστής Χατζηδάκης και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ο Κυριάκος Μητσοτάκης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ.

«Στα κόμματα δεν υπάρχει μία, αλλά περισσότερες απόψεις. Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να ικανοποιήσουν το 5% και οι άλλοι που θέλουν να διευρύνουν τα όρια», επεσήμανε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, υποστηρίζοντας ότι απ’ όπου πέρασε είχε στόχο τη διεύρυνση και την πρωτιά της παράταξης (ΔΑΠ, ΟΝΝΕΔ, Γραμματεία ΝΔ).

Διαβάστε επίσης