-->
25.03.2023

Λαγκάρντ: Αν δεν κλείσει το ασφαλιστικό δε συζητάμε καν τη μείωση του χρέους

Μήνυμα για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους εταίρους, έστειλε η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, τη στιγμή που εντείνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους Θεσμούς.

Η Λαγκάρντ τόνισε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στην πιθανή ελάφρυνση του δημόσιου χρέους και στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ουσιαστικά στέλνοντας το μήνυμα ότι θα πρέπει να υπάρξει βαθιά μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, και αυτή θα συνδέεται με την μείωση του χρέους.

Συγκεκριμένα, είπε ότι όσο λιγότερο βαθιά είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, τόσο μεγαλύτερη αναγκαστικά θα πρέπει να είναι η μείωση του χρέους από την πλευρά των Ευρωπαίων, τη στιγμή που οι εταίροι επιδιώκουν την ελαχιστοποίηση της όποιας αναδιάρθρωσης.

Ωστόσο, η Λαγκάρντ αποσαφήνισε εκ νέου ότι το ΔΝΤ θεωρεί απαραίτητη την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στέλνοντας μήνυμα ότι η ελάφρυνση αποτελεί πάγια προϋπόθεση για τη χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, η Λαγκάρντ επισήμανε πάντως ότι όσο μεγάλη κι αν είναι η μείωση του ελληνικού χρέους, το ελληνικό ασφαλιστικό σύστημα ως έχει “δεν είναι βιώσιμο”, καθώς απαιτεί κάθε χρόνο “ενέσεις” από τον κρατικό προϋπολογισμό που ανέρχονται στο 10% του ΑΕΠ.

Στο πλαίσιο αυτό, η επικεφαλής του Ταμείου ξεκαθάρισε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα θα πρέπει να είναι επαρκώς βαθιά και να διασφαλίσει ότι το συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι πραγματικά βιώσιμο σε βάθος χρόνο.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να είναι μία επιτυχία στην πραγματική ζωή, όχι στα χαρτιά”, είπε.

Η Λαγκάρντ επαναβεβαίωσε πως το Ταμείο θα κρίνει την πορεία της αξιολόγησης με γνώμονα το βάθος των μεταρρυθμίσεων και από την ελάφρυνση του χρέους. “Πρέπει (οι αριθμοί) να βγαίνουν”, εξήγησε λιτά.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ απέκρουσε την όποια κριτική έχει δεχθεί το Ταμείο όσον αφορά την σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι απορρίπτει την εικόνα του “δρακόντειου” και “κακού” ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης