30.09.2020    07:56

Με την ανακοίνωση για το χρέος στο χέρι κινδυνεύει να μείνει ξανά η χώρα – Γεμάτο με «if necessary» και «εάν και εφόσον» το κείμενο

Για το 2018 και βλέπουμε, πάνε τελικά οι αποφάσεις για το χρέος, αφού η κυβέρνηση θα μείνει ως τότε με μια ανακοίνωση στο χέρι, την οποία όμως βρήκε έτοιμη ήδη από την προηγούμενη κυβέρνηση!

Στο χθεσινό Eurogroup οι ευρωπαίοι εταίροι δήλωσαν διατεθειμένοι να δώσουν την ελάφρυνση που ζητούσε το ΔΝΤ για να μετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά δεν θα την κάνουν πράξη πριν τελειώσει αυτό το πρόγραμμα. «Τέτοια μέτρα μπορεί να υπάρξουν, αν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος, άρα όχι πριν το 2018» τόνισε και ο πρόεδρος Ντάιζελμπλουμ,στις δηλώσεις του μετά το τέλος του Eurogroup. 

Ωστόσο όλα μπορεί να μείνουν και πάλι στο συρτάρι καθώς:

– και τον Νοέμβριο του 2012 το Eurogroup ανακοίνωσε  πως η ελάφρυνση θα δοθεί το 2014-2016  «εάν χρειαστεί» («if necessary»). Και η χθεσινή ανακοίνωση του Eurogroup τονίζει  (δύο φορές μάλιστα) το ίδιο ακριβώς πράγμα: «if necessary».

– Πρώτη φορά ανακοίνωση του Eurogroup είναι γεμάτη με τόσα «εάν και εφόσον»: «το Eurogroup είναι πρόθυμο να εξετάσει, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα για το χρέος (..)  Αυτά τα μέτρα εξαρτώνται από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί (..) Θα εξετασθούν μέτα την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και εφόσον όλα τα προαπαιτούμενα έχουν καλυφθεί (..) Το Eurogroup επαναλαμβάνει ότι δεν θα υπάρξει κούρεμα της ονομαστικής αξίας του χρέους» (…)  Μεγαλύτερη περίοδος χάριτος, επιμήκυνση της περιόδου ωρίμανσης, SMP και ANFA (σσ: που ήδη έχουν εφαρμοστεί) μπορούν να χρησιμοποιηθούν, εάν χρειαστεί, στο τέλος του προγράμματος του ESM (..) Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο το Eurogroup παραμένει έτοιμο, εάν χρειαστεί και με την προϋπόθεση συμμόρφωσης με τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, να αξιολογήσει περαιτέρω στο τέλος προγράμματος την ανάγκη για πιθανά επιπρόσθετα μέτρα στο χρέος» κλπ.

– Το ΔΝΤ δεν είναι σίγουρο ότι αρκείται σε όλα αυτά αφού και ο κ.Τσακαλώτος παραδέχθηκε χθες ότι το Ταμείο «είναι πιο επιθετικό και ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση». Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν δεν πει «ναι» το ΔΝΤ και αποχωρήσει, τότε κανείς δεν θα πιέζει να γίνει η ελάφρυνση του χρέους. «Δεν υπάρχει πιθανότητα για το Eurogroup (not a prossibility) να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ καθώς υπάρχουν κράτη μέλη που θεωρούν πολύ σημαντική τη συμμετοχή του Ταμείου» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο κύριος Ντάισελμπλουμ.