-->
16.10.2021

Μητσοτάκης: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα – Θα εφαρμόσω το πρόγραμμα για το οποίο με εξέλεξαν οι πολίτες

Ικανοποιημένη εμφανίζεται η ελληνική αποστολή από τα αποτελέσματα της πρώτης επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Βερολίνο.

Το κλίμα, τόσο στη συνάντηση με την καγκελάριο Μέρκελ, όσο και με τον αντιπρόεδρο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, ήταν εξαιρετικό, έλεγαν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες» εξηγούσε ο πρωθυπουργός λίγο αργότερα σε συνομιλία του με Έλληνες δημοσιογράφους.

Στις δηλώσεις του, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι στη συνάντηση με την κ. Μέρκελ συζητήθηκε η προοπτική ενδυνάμωσης των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών και πρόσθεσε ότι επεξεργάζεται από κοινού με τη Γερμανίδα καγκελάριο ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, με έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος. Πρόκειται, όπως είπε, για ένα φιλόδοξο σχέδιο επενδύσεων γύρω από την «πράσινη οικονομία», τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ηλεκτροκίνηση, παραγωγικές δραστηριότητες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει περιθώριο και για σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ, καθώς η κυβέρνηση ήδη ξεκίνησε την προσπάθεια για την σωτηρία της.

Αναφερόμενος στα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «τα θέματα των Θεσμών αφορούν τους Θεσμούς, τα θέματα των διμερών σχέσεων αφορούν τις δύο χώρες. Και εμείς αυτό το οποίο θα κάνουμε πρώτα απ’ όλα είναι να κερδίσουμε πολιτική αξιοπιστία, ως μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία επαναφέρει το ζήτημα της ανάπτυξης στην πρώτη γραμμή. Τα ζητήματα αυτά, εν καιρώ και την κατάλληλη στιγμή, θα συζητηθούν με τους θεσμούς και προφανώς, εφόσον αυτό χρειαστεί, σε διμερές επίπεδο» σημείωσε. Επί του παρόντος, πάντως, είπε στους δημοσιογράφους, «πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα». Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι «δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη στο πλαίσιο της EXPO 2019 – στην οποία η Ελλάδα είναι τιμώμενη χώρα – και θα έχω συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας».

Όσον αφορά τον σκοπό της επίσκεψής του στο Βερολίνο, αφού επανέλαβε ότι θέλει να αλλάξει το αφήγημα για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαι εδώ και για να αλλάξω συνολικά το πλαίσιο των ελληνο-γερμανικών σχέσεων. Δεν θέλω να συζητάμε μόνο για την αποπληρωμή του χρέους μας, για δημοσιονομικούς στόχους, αλλά να συζητάμε κυρίως για τις κοινές αναπτυξιακές μας προκλήσεις. Εξάλλου, όσο πιο ισχυρή είναι η ανάπτυξη στην Ελλάδα, τόσο πιο βιώσιμο είναι το ελληνικό χρέος. Και ύστερα από μία δεκαετία κρίσης, η Ελλάδα κοιτάζει, πλέον, μπροστά με αυτοπεποίθηση» υπογράμμισε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα των γερμανικών επανορθώσεων: «Αυτό είναι ένα δύσκολο κι ευαίσθητο ζήτημα και για την Ελλάδα, και για τους Έλληνες. Γι’ αυτό ακριβώς θα ελπίζαμε ότι αυτό το δύσκολο κεφάλαιο μπορεί κάποια στιγμή να κλείσει. Μετά την απόφαση που υιοθέτησε η Ολομέλεια του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Ελλάδα προχώρησε σε αποστολή μιας ρηματικής διακοίνωσης προς τη Γερμανία, με την οποία ζητάμε επίσημα να προσέλθει σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος. Εμείς προσβλέπουμε σε μια θετική ανταπόκριση και είμαι πεπεισμένος ότι η οριστική διευθέτηση θα είναι εξαιρετικά χρήσιμη για την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο λαών μας».

Ο κ. Μητσοτάκης και στο Μακεδονικό, λέγοντας ότι «η καγκελάριος γνωρίζει τις απόψεις μου, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια συμφωνία με σοβαρά ελαττώματα. Ελαττώματα τα οποία, όμως, μπορούν να αμβλυνθούν μέσω της συνολικής ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων».

Όπως στο Παρίσι συνομίλησε με τον πρόεδρο Μακρόν στα γαλλικά, στο Βερολίνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε στα γερμανικά τις επίσημες δηλώσεις του και την πρόσκλησή του προς την κ. Μέρκελ να επισκεφθεί εκ νέου την Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης