-->
23.03.2023

Μια Παναγιωταρέα στην Παγκόσμια Τράπεζα στη θέση του Παπουτσή

Ήρθε η ώρα της αντικατάστασης του Χρήστου Παπουτσή στην Παγκόσμια Τράπεζα. Η θητεία του πρώην Επιτρόπου και πρώην υπουργού έληξε την 31η Οκτωβρίου και άρχισαν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του.

Αν και από κυβερνητικής πλευράς δεν έχει ακόμα διαρρεύσει το παραμικρό, ωστόσο ακούγεται το όνομα της Ελένης Παναγιωταρέα, οικονομολόγου με μεταπτυχιακό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Είναι κόρη της ΄’Αννας Παναγιωταρέα (συμβούλου της υπουργού Πολιτισμού) και ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής με τη ΝΔ.

Την απόφαση για το ποιος ή ποια θα αντικαταστήσει τον κ. Παπουτσή σε αυτή τη σημαντική θέση τη λαμβάνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Ποια είναι η Ελένη Παναγιωταρέα 

Η Δρ. Ελένη Παναγιωταρέα είναι Ερευνήτρια του ΕΛΙΑΜΕΠ και συγγραφέας του ‘Greece in the Euro: Economic Delinquency or System Failure?’ (ECPR Press). Εργάζεται ως senior economist στο χρηματοπιστωτικό τομέα,  ενώ  έχει συνεργαστεί ως σύμβουλος  στα  Υπουργεία Οικονομικών και  Εξωτερικών.

Τα ερευνητικό της έργο αφορά τη ζώνη του ευρώ, και ειδικότερα την οικονομική διακυβέρνηση, τις χρηματοοικονομικές κρίσεις και κρίσεις χρέους, τη δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμών, καθώς και ζητήματα ελληνικής πολιτικής οικονομίας. Συμβουλεύει συχνά θεσμικούς επενδυτές και εταιρείες πολιτικού κινδύνου για μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα.

Σχόλια, δηλώσεις και συνεντεύξεις της για την ελληνική κρίση χρέους έχουν παρουσιαστεί σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των Bloomberg, BBC Word, και Al-Jazeera English. Είναι Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Alexander S. Onassis Public Benefit Foundation Scholar.

Όπως ανέφερε η ίδια στο βιογραφικό της, όταν ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής της ΝΔ:

«Την εμπειρία που έχω αποκομίσει στην ανάλυση και διαμόρφωση πολιτικής, μέσα από την πολυετή συμμετοχή μου σε πανευρωπαϊκά δίκτυα ερευνητών-ακαδημαϊκών, θέλω να τη διοχετεύσω σε ισχυρή και αποτελεσματική εκπροσώπηση των εθνικών μας συμφερόντων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωεκλογές αυτές θα κρίνουν την κατεύθυνση της Ευρώπης, και επομένως και τη θέση μας σ᾽ αυτήν. Πιστεύω ότι με μια δυνατή ομάδα και με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα θα διεκδικήσουμε την ισότιμη και δίκαιη συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Διαβάστε επίσης