01.12.2020    08:16

«Μπλόκο» από Τασούλα σε διορισμούς τύπου Ζαρούλια – Ανακοίνωσε αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής

Θεσμικό μπλόκο στην απόπειρα του αρχηγού της Χρυσής Αυγής Νίκου Μιχαλολιάκου να διορίσει ως μετακλητή στη Βουλή τη σύζυγό του Ελένη Ζαρούλια αλλά και σε κάθε παρόμοια απόπειρα από όπου κι αν αυτή προέρχεται φέρνουν οι αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής τις οποίες ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Επί της ουσίες πρόκειται για την κάλυψη δύο κενών στον Κανονισμό της Βουλής , η μη εναρμόνιση του οποίου με την κοινή νομοθεσία άνοιξαν στη Χρυσή Αυγή παραθυράκι για την εκμετάλλευση του.

Πρώτο δεν υπάρχει στον Κανονισμό της Βουλής το κώλυμα που υπάρχει στο νόμο για το επιτελικό κράτος, ότι οι μετακλητοί υπάλληλοι δεν μπορεί να είναι σύζυγοι, συμβίοι και συγγενείς α’ και β’ βαθμού αυτού που τους διορίζει. “Υπέθετα ότι υπάρχει γι’ αυτό και έκανα πάνω από 20 μέρες για να το υπογράψω. Η πρώτη κίνηση είναι να προτείνω στην επιτροπή του Κανονισμού την καθιέρωση και αυτού του κωλύματος” δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες.

Το δεύτερο είναι ότι στον Κανονισμό της Βουλής δεν υπήρχε η πρόβλεψη που υπάρχει στο Δημόσιο πως όταν έχεις υποδικία για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση δεν μπορείς να διοριστείς. Και αυτό θα προστεθεί τώρα ως κώλυμα διορισμού.

Επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως τόσο ο νόμος όσο και ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπουν αμετάκλητη απόφαση προκειμένου να έχουν πρόσβαση στα χρήματα της κρατικής χρηματοδότησης ενώ υπενθύμισε πως από το καλοκαίρι του 2019 με τον Ποινικό Κώδικα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ η ποινή αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων έχει καταργηθεί ως απαρχαιωμένη.