-->
28.09.2023

Αυτά είναι τα επιπλέον μέτρα που ζητούν οι δανειστές – Μοσκοβισί: Δεν πρέπει, δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να προχωρήσουμε χωρίς το ΔΝΤ

Για σκληρά μέτρα τώρα, στο πλαίσιο του πακέτου των 5,5 δισ. ευρώ, θα πιέσουν οι δανειστές, σύμφωνα με πληροφορίες, πέρα από τα επιπλέον μέτρα 3 δισ. ευρώ σε αναμονή, τα οποία θα υλοποιηθούν σε περίπτωση δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Οι αντιπροσωπείες των δανειστών επιστρέφουν από σήμερα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του Χίλτον – με το ΔΝΤ να ξεκινά αύριο – και όπως αναφέρουν πηγές, οι διαθέσεις τους είναι να εξασφαλίσουν τώρα όλα όσα θεωρούν κρίσιμα. Συγκεκριμένα, όπως διεμήνυσαν στους συνομιλητές τους, θα θέσουν τα εξής θέματα:

1. Μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις και περικοπές των καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων.

2. Μείωση του αφορολόγητου στα 8.160 ευρώ, όπως ζητεί το ΔΝΤ με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν, ώστε να διευρυνθεί η φορολογική βάση προς τα κάτω.

3. Πλήρη ανεξαρτησία στη διοίκηση του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και ένταξη σ’ αυτό προς ιδιωτικοποίηση 27 φορέων και όχι μόνο 11 που δέχεται η κυβέρνηση. Ανάμεσα σ’ αυτούς η ΔΕΠΑ, τα ΕΛΠΕ, η ΕΥΔΑΠ, η ΕΥΑΘ και η ΔΕΗ.

4. Πλήρη απελευθέρωση της πώλησης σε funds των κόκκινων δανείων και συμπερίληψη και ενήμερων δανείων στα προς πώληση πακέτα.

5. Μετάταξη των λογαριασμών ρεύματος – νερού από ΦΠΑ 13% σε 24%.

6. Κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% ή διατήρησή του μόνο για τα φάρμακα.

7. Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

8. Περικοπές μισθών στο Δημόσιο, με έμφαση στα εισαγωγικά κλιμάκια, τους υπαλλήλους χαμηλών προσόντων αλλά και τα ειδικά μισθολόγια, όπου σύμφωνα με τους δανειστές παρατηρούνται στρεβλώσεις.

9. «Πάγωμα» προσλήψεων μέχρι νεωτέρας.

Επιπλέον, είναι σαφές ότι οι δανειστές θα θέσουν το θέμα των πρόσθετων μέτρων, στη βάση της συμφωνίας που κατέληξαν μεταξύ τους στην Ουάσιγκτον, προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Με βάση τις προτάσεις που έχει κατά καιρούς υποβάλει το Ταμείο, τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα περιλαμβάνουν αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας από το 13% σήμερα στο 24% (όπου θα ανέβει ο κανονικός συντελεστής από 23% σήμερα), περικοπές μισθολογικών δαπανών στο Δημόσιο, περαιτέρω μείωση συντάξεων, μέτρα για πιο ευέλικτη αγορά εργασίας.
 

Η αναμενόμενη αυτή στάση των δανειστών δεν αφήνει και πολλά περιθώρια επίτευξης συμφωνίας ως το Eurogroup στο Αμστερνταμ την Παρασκευή, όπως επιδιώκει η κυβέρνηση. Πόσω μάλλον αν στο πακέτο της συμφωνίας περιληφθεί τελικά και το πακέτο των μέτρων σε αναμονή.

Ιδιαιτέρως δύσκολο είναι το θέμα της μείωσης του αφορολογήτου, καθώς ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν είναι διατεθειμένος να υποβάλει τέτοια πρόταση ως υπουργός Οικονομικών.

Ετσι, δεν είναι τυχαίο ότι ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχινάς είπε χθες στην ενημέρωση των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες ότι το Eurogroup της Παρασκευής είναι μια ευκαιρία για να καταγραφεί «η πρόοδος που έχει σημειωθεί». Ουσιαστικά, δηλαδή, εμμέσως απέκλεισε το ενδεχόμενο συμφωνίας (staff level agreement) ώς τότε, αν και διευκρίνισε σχετικά ότι δεν πρόκειται να προβεί σε εικασίες σχετικά με ημερομηνίες.

Πάντως, ο ίδιος πρόσθεσε ότι «έχει σημειωθεί πρόοδος και δεν πρέπει να χαθεί το μομέντουμ» της διαπραγμάτευσης. Πηγές κοντά στη διαπραγμάτευση θεωρούν ότι ο στόχος των δανειστών είναι πλέον να κλείσει συμφωνία στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, όχι όμως με υποχωρήσεις εκ μέρους τους.

Ξεκάθαρες απαντήσεις από τον Μοσκοβισί

Ξεκάθαρες απαντήσεις για το ζήτημα της παραμονής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το ενδεχόμενο grexit και την επίτευξη συμφωνίας Αθήνας – Θεσμών για την πρώτη αξιολόγηση μέχρι τον Ιούλιο έδωσε με συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι ανάγκη να μείνουμε όλοι μαζί στο ελληνικό πρόγραμμα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι απολύτως πεπεισμένη ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε χωρίς το Ταμείο, δεν γίνεται και δεν πρόκειται» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Απόλυτος ήταν και στο θέμα τυχόν επαναφοράς του grexit, αποκλείοντας κατηγορηματικά οποιαδήποτε σχετική συζήτηση στο επερχόμενο Eurogroup του Άμστερνταμ ή επόμενες συνεδριάσεις και μάλιστα τονίζοντας ότι οι σημερινές συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές από εκείνες που επικρατούσαν το περυσινό καλοκαίρι:
«Τώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχθεί ότι πρέπει να νομοθετήσει και εφαρμόσει βαθιές μεταρρυθμίσεις», διευκρίνισε, σημειώνοντας, ερωτηθείς περί ενδεχόμενης επανάληψης τον Ιούλιο όσων έγιναν το καλοκαίρι του 2015, όταν δηλαδή η Ελλάδα θα πιέζεται με την καταβολή της δόσης στην ΕΚΤ, ότι «ο Ιούλιος είναι πολύ μακριά».

Βλέπει μάλιστα συμφωνία «πολύ νωρίτερα» επισημαίνοντας ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει μεταξύ άλλων από τις (πολλές) συζητήσεις για την Ελλάδα, μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, που έλαβαν χώρα στην Ουάσιγκτον. Τέλος, δήλωσε ότι αναμένει σημαντική πρόοδο κατά την συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης την ερχόμενη Παρασκευή.Διαβάστε επίσης