Search
Close this search box.
Search

Ο “μεγάλος” ασθενής της υγείας

Πριν 9 έτη

1,8 δις ευρώ τα χρέη του ΕΟΠΥΥ από τα οποία τα 750 εκατομμύρια, οφείλονται περίπου σε φαρμακευτικές εταιρείες, ενώ εξυπηρετεί 9 εκατομμύρια ασφαλισμένους του.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Δημήτρης Κοντός, τα χρέη αγγίζουν τα 1,8 δις μόνο για τους πρώτους 8 μήνες του τρέχοντος έτους. Βέβαια, ο ΕΟΠΥΥ έχει λαμβάνειν τις εισφορές περίθαλψης από τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίες για το πρώτο οκτάμηνο του έτους είναι περίπου 800 εκατ. ευρώ. Άλλο 1,5 δις ευρώ οφείλουν οι ασφαλιστικοί φορείς στον ΕΟΠΥΥ από τα προηγούμενα έτη.

«Ο ΕΟΠΥΥ έχει κληθεί να λειτουργήσει σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο περιβάλλον, όπου η αύξηση ανεργίας έχει μειώσει σημαντικά τις εισφορές και έχει περιορίσει τις δαπάνες. Προφανώς εάν οι εισφορές αποδίδονταν στον Οργανισμό, τότε και ο ΕΟΠΥΥ θα ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του» επισήμανε.

Ο κ. Κοντός επεσήμανε τη σημασία εξυγίανσης του ΕΟΠΥΥ και παρουσίασε τις τρεις αλλαγές που στοχεύουν στον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων.

Αναλυτικότερα:

  1.  Ενίσχυση των συνταγογραφικών οδηγιών προς τους γιατρούς (αναμένεται να έχει εξοικονόμηση της τάξεως του 13%).
  2. Ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων η οποία θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της ετήσιας δαπάνης για τον Οργανισμό της τάξεως του 30%.
  3. Υποχρεωτικές εκπτώσεις (rebate) ανά κατηγορία διαγνωστικών εξετάσεων και ανά κατηγορία παροχού. Οι εκπτώσεις θα συνδέονται με τον όγκο των εξετάσεων και θα αφορούν μαγνητικές τομογραφίες, μέτρηση οστικής πυκνότητας, αξονικές τομογραφίες, σπινθηρογραφήματα και υπερήχους – πρόκειται για τις έξι πιο ακριβές κατηγορίες εξετάσεων.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.