27.10.2020    11:32

Ο Μητσοτάκης θα φιλοξενήσει τον Πομπέο στο πατρικό σπίτι της οικογένειας στα Χανιά

Ο κ. Πομπέο αποδέχθηκε την πρόσκληση του πρωθυπουργού και έτσι θα γίνει ο δεύτερος Αμερικανός αξιωματούχος -μετά τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο- που θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη στην Κρήτη.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να του κάνει το τραπέζι στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πομπέο δέχθηκε με χαρά την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός πολιτικός θα περάσει το κατώφλι του σπιτιού της οικογένειας Μητσοτάκη. Και αυτό διότι τη δεκαετία του 90 ο Τζορτζ Μπους, ο πρεσβύτερος φιλοξενήθηκε δύο φορές από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Η πρώτη ήταν στις 20 Ιουλίου 1991 και η δεύτερη το 1994. Ο αείμνηστος Μπους, ήταν ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέφθηκε τη χώρα μας μετά τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.Το επίσημο πρόγραμμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί αλλά όπως όλα δείχνουν αρχικά  θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου θα μιλήσει σε συνέδριο παρόντος και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και ακολούθως οι δυο τους θα μεταβούν στα Χανιά προκειμένου να συναντήσουν τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα θρυλείται ότι είχε μείνει έκπληκτος από τις μαγειρικές ικανότητες της Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία φημιζόταν για τα γιουβαρλάκια, τα ντολμαδάκια, τα ξεροτήγανα, αλλά και τη σπανακόπιτα. Παράλληλα είχε μιλήσει ουκ ολίγες φορές για τα «dolmadakia», της Μαρίκας Μητσοτάκη. Επίσης φέρεται να είχε ενθουσιαστεί με το κρητικό ελαιόλαδο, που πήρε μαζί του στην Ουάσινγκτον. Ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος μετά το τέλος της θητείας του επισκέφθηκε ουκ ολίγες φορές τη χώρα μας και ειδικότερα τα καλοκαίρια. Μάλιστα στο πρόγραμμα των επισκέψεών του συγκαταλεγόταν πάντα η Κρήτη αλλά και η Γαύδος όπου και περνούσε πολλές ώρες κάνοντας πεζοπορία.

image_gallery.jpg

Το γεύμα Μητσοτάκη – Μπους στο Ακρωτήρι των Χανίων (Πηγή: Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης)