-->
28.02.2021

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ στο εργοτάξιο του αγωγού IGB στην Κομοτηνή

Το εργοτάξιο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού φυσικού αερίου IGB στην Κομοτηνή επισκέφθηκε ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.

Τον κ. Φάνον υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της εργοδότριας εταιρείας ICGB και της κατασκευάστριας και τον ενημέρωσαν για την πρόοδο του έργου, το οποίο, όπως επισημαίνει η Άβαξ που έχει αναλάβει την κατασκευή του αγωγού, αναμένεται να αναβαθμίσει την ενεργειακή ασφάλεια και διασυνδεσιμότητα της ευρύτερης Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Την ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε ο Κ. Φραγκογιάννης, αρμόδιος Υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας και Εξωστρέφειας.

Με την ολοκλήρωση του, ο αγωγός IGB, έργο προϋπολογισμού Euro145 εκ.  πρόκειται να συνδέσει τον υφιστάμενο εθνικό αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου στην Κομοτηνή και το ελληνικό τμήμα του αγωγού Trans Adriatic (TAP) με τον υπάρχοντα αγωγό μεταφοράς και διανομής φυσικού αερίου κοντά στη Βουλγαρική πόλη της Stara Zagora. Το μήκος του αγωγού είναι 182 χιλιόμετρα, έχει διάμετρο 32 ίντσες και η ετήσια δυναμικότητά του θα ανέρχεται σε 3 δισ. κυβικά μέτρα αερίου με κατεύθυνση από Ελλάδα προς Βουλγαρία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, εκπρόσωπος της ΑΒΑΞ ανέφερε: «Χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την ευκαιρία να υποδεχθούμε τον κ. Φάνον. Το ενδιαφέρον διεθνών αξιωματούχων επιβεβαιώνει τη σημασία αυτού του έργου όχι μόνο για την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, αλλά για την ενεργειακή διασύνδεση όλης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Παρά τις δυσκολίες που προκαλεί η πανδημία παγκοσμίως, στην ΑΒΑΞ δεσμευόμαστε να επεκτείνουμε το ιστορικό επιτυχημένων έργων υποδομής, με τη βοήθεια και τη στενή συνεργασία της εργοδότριας ICGB».


Διαβάστε επίσης