-->
07.06.2023

Ηχηρό καμπανάκι από Χαρδαλιά: Η κατάσταση σε Θεσσαλονίκη και Κεντρική Μακεδονία είναι εξαιρετικά κρίσιμη

Εξαιρετικά κρίσιμη χαρακτήρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς την κατάσταση με την πανδημία του κορωνοϊού, που επικρατεί στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, κάνοντας έκκληση στους κατοίκους να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, ειδικά στις μετακινήσεις τους.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων μετέβη σήμερα στη Θεσσαλονίκη και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη στην έδρα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παρουσία του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνου Ζέρβα, της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Βούλας Πατουλίδου, του Αντιπεριφερειάρχη Υγείας Χρήστου Μήττα, του Προέδρου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη, του Αντιπροέδρου της ΚΕΔΕ, Λάζαρου Κυριζόγλου, του Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Χαράλαμπου Στεργιάδη, καθώς και όλων των συναρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση της επιδημιολογικής έξαρσης Covid-19 που σημειώνεται στην περιοχή.

Σημειώνεται ότι από αύριο, Παρασκευή 23 Οκτωβρίου και ώρα 06.00, η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης περνά στο επίπεδο συναγερμού 3 – Αυξημένης Επιτήρησης του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας της ελληνικής Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανέφερε: «Μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας δήλωσε: «Είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και για την Θεσσαλονίκη και για την Κεντρική Μακεδονία. Από αύριο, το στοίχημα είναι ένα. Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να παραμείνει η κατάσταση σταθερή, να μην έχουμε περαιτέρω έξαρση του ιικού φορτίου στην ευρύτερη περιοχή. Το μεγάλο στοίχημα είναι και στη Θεσσαλονίκη να σταματήσουμε τη μετάδοση του ιού και να εξασφαλίσουμε ότι υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, η Θεσσαλονίκη δεν θα περάσει σε ένα επόμενο στάδιο. Ένα lockdown είναι ολέθριο, για τις οικογένειες, για τις επιχειρήσεις, για όλους τους ανθρώπους που πασχίζουν καθημερινά να εξασφαλίσουν τα προς το ζην».

Όπως υπογράμμισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, «όλη μας η λογική είναι από αύριο να έχουμε πολύ στοχευμένες δειγματοληψίες, πολύ στοχευμένους ελέγχους και κάνω έκκληση σε όλους τους κατοίκους της περιοχής να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί, να εφαρμόζουν όλα τα μέτρα. Επίσης, ειδικά στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και ενόψει των επόμενων ημερών – ένα πενθήμερο στο οποίο θα υπάρξουν μετακινήσεις – προσοχή στις όποιες μετακινήσεις! Διότι η μεταφορά του ιικού φορτίου στις όμορες περιοχές, στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι ολέθρια. Άρα μεγάλη προσοχή στις μετακινήσεις. Από εκεί και πέρα, θα συνεχίσουμε καθημερινά να είμαστε σε επαφή με όλους τους αιρετούς και τους εμπλεκόμενους φορείς και για ακόμα μια φορά θα αποδείξουμε ότι η προσπάθεια που έγινε από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν θα πάει στράφι και θα μπορέσουμε να σταματήσουμε τον ιό και στην περιοχή της Θεσσαλονίκης».

Κατά την επίσκεψη, τον Νίκο Χαρδαλιά συνόδευσαν στελέχη της Ομάδας Πρώτης Απόκρισης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Δηλώσεις Απ. Τζιτζικώστα, δημάρχων, πρύτανη ΑΠΘ, μετά τη σύσκεψη με Ν. Χαρδαλιά

«Είναι η ώρα τώρα να είμαστε υπεύθυνοι και να αντιμετωπίσουμε με ιδιαίτερη σοβαρότητα την έξαρση του κορονοϊού» δήλωσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, μετά τη σύσκεψη με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, στην έδρα της ΠΜΚ.

«Η εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες, σε ότι αφορά την Κεντρική Μακεδονία, είναι προβληματική» είπε ο περιφερειάρχης και υπογράμμισε ότι στόχος τις επόμενες ημέρες είναι να αναχαιτιστεί η έξαρση της πανδημίας στην ευρύτερη περιοχή. «Έχουμε μια ευθύνη, να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας» είπε ο κ. Τζιτζικώστας, προειδοποιώντας ότι αν δε γίνει αυτό τώρα, «το επόμενο επίπεδο θα οδηγήσει και θα φέρει μέτρα πολύ επώδυνα». «Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και πάλι. Και θα τα καταφέρουμε» ανέφερε ο περιφερειάρχης.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ανέφερε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης της έξαρσης της πανδημίας είναι πολύ συγκεκριμένος, δηλαδή, η τήρηση των μέτρων τα οποία συνιστούν οι ειδικοί και πρόσθεσε:

«Μετά το πορτοκαλί υπάρχει το κόκκινο, αλλά μετά το πορτοκαλί μπορεί να υπάρξει και το κίτρινο και το πράσινο. Είναι στο χέρι όλων μας να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα που πρέπει να γίνουν».

«Έχουμε μπροστά μας κρίσιμες δεκατέσσερις μέρες» πρόσθεσε ο δήμαρχος και συνέχισε : «Αλλά η συνταγή είναι μια και πρέπει να την τηρήσουμε όλοι, μηδενός εξαιρουμένου».

Ερωτώμενος για τους εορτασμούς της πόλης, ο κ. Ζέρβας ανέφερε ότι βρίσκεται σε επαφή και με την Προεδρία της Δημοκρατίας για να αξιολογηθεί πως θα γίνουν οι εορτασμοί για την πόλη – μετά την ακύρωση και της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου – και πρόσθεσε ότι οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κ. Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης τόνισε ότι η αυτοδιοίκηση έδειξε υπευθυνότητα και με τις πρωτοβουλίες της συνέδραμε τις προσπάθειες της πολιτείας σε προηγούμενες φάσεις έξαρσης της πανδημίας και το ίδιο θα κάνει και τώρα και πρόσθεσε:

«Θα μεταδώσω, αυτά τα οποία σήμερα συζητήθηκαν και στους συναδέλφους μου, στους 38 δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας και θέλω να διαβεβαιώσω και να διαβεβαιώσω και την πολιτεία ότι θα είμαστε για ακόμη μια φορά, ως αυτοδιοίκηση, παρόντες σε αυτό το δύσκολο αγώνα. Πιστεύω, ότι κι αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε».

«Οι δήμαρχοι, σε όλη την Ελλάδα και στη Κεντρική Μακεδονία, ως υπεύθυνοι άνθρωποι έκαναν τους απαραίτητους καθαρισμούς στους δημόσιους και δημοτικούς χώρους στην παιδεία, στην εκπαίδευση» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου και σημείωσε : «Κάνω έκκληση σοβαρά και υπεύθυνα όλοι οι πολίτες και σε προσωπικό και σε συλλογικό επίπεδο να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας και να σεβαστούμε τους κανόνες, που μας υποδεικνύονται για το καλό μας».

«Όλα αυτά επιβεβαιώνονται και επιστημονικά με τις μελέτες που γίνονται από την επιστημονική μας ομάδα σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ όλους αυτούς τους μήνες και με την δραματική αύξηση του ποσοστού (κορονοϊού ) στα λύματα από τις 12 Οκτωβρίου και μετά» ανέφερε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Νίκος Παπαϊωάννου και συνέχισε :

«Από τις 12 Οκτωβρίου μέχρι χθες είμαστε στο 500% επάνω. ΤΙ σημαίνει αυτό; Απλά ότι έχουμε πολλούς ασυμπτωματικούς, πέρα από τους θετικούς, επομένως είμαστε σε μια οριακή κατάσταση. Για μας, η ουσία είναι μια. Πιστή τήρηση των μέτρων, όχι πανικός. Συνειδητή χρήση της μάσκας, συνειδητός μη συγχρωτισμός, συνειδητή απολύμανση».Διαβάστε επίσης