-->
06.10.2022

Πάει για ισχυρή αυτοδυναμία ο Ερντογάν

Προς την, πολυπόθητη για τον Ταγίπ Ερντογάν αυτοδυναμία, φαίνεται ότι βρίσκεται το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) καταγράφοντας ποσοστό 50,6% με καταμετρημένο το 80% των ψήφων. Ταυτόχρονα, μειώνεται η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Σημειώνεται ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει διακαώς να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία ώστε να ανοίξει ο δρόμος προεδρική δημοκρατία στη χώρα με περισσότερες εξουσίες για τον ίδιο.

Ειδικότερα, το AKP προηγείται με 50,6% και ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24,1%, το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) με 11,7% και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών (HDP) με 10,4%.

Το ποσοστό του AKP αναμένεται να μειωθεί, αλλά όχι πολύ κάτω από το 48%. Σε συνδυασμό με τη μείωση της δύναμης του MHP και του HDP, το AKP οδεύει προς ισχυρή αυτοδυναμία.


Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο AKP. Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του AKP είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους.

Μείωση, και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%.

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.

Ένα από τα ανώτερα στελέχη του ΑΚΡ δήλωνε νωρίτερα ότι το κυβερνών κόμμα αναμένει τελικό ποσοστό 45 με 46%. «Αν αυτή η δυναμική συνεχιστεί, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση» δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: ΑΚΡ 40,79%, CHP 24,95%, MHP 16,29%, HDP 13,12%.Διαβάστε επίσης