-->
25.05.2024

Παρέμβαση εισαγγελέα για την παράνομη ηχογράφηση – Με αγωγή κατά Στουρνάρα απειλεί ο Πολάκης: Δεν κατέγραψα τη συνομιλία

Την παρέμβαση του προϊσταμένου της  Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Βαγγέλη Ιωαννίδη προκάλεσε η δημοσιοποίηση της συνομιλίας του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη με τον  διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα αναφορικά με το δάνειο των 100.000 ευρώ που έλαβε ο κ. Πολάκης  από την ATTICA BANK.

Αντικείμενο της έρευνας που διέταξε ο εισαγγελικός λειτουργός είναι να διαπιστωθεί  αν  η επίμαχη συνομιλία καταγράφηκε  χωρίς συναίνεση κι εφόσον διαπιστωθεί κάτι τέτοιο να εξεταστεί στη συνέχεια το πώς έγινε η διαρροή αυτής σε ηλεκτρονικά  μέσα ενημέρωσης.

Σε περίπτωση που κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης προκύψουν ενδείξεις  ότι η καταγραφή  της συνομιλίας που είδε το φως της δημοσιότητας έγινε από τον κ.Πολάκη, τότε η δικογραφία  θα διαβιβαστεί στη Βουλή τα μέλη της οποίας με βάση το Σύνταγμα  έχουν  την αποκλειστική αρμοδιότητα  να κρίνουν  επί της ουσίας για ενέργειες  που αφορούν σε πολιτικά πρόσωπα ή μέλη του Κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα  η παραβίαση απορρήτου τηλεφωνικής επικοινωνίας  και της προφορικής συνομιλίας, χωρίς τη συναίνεση όλων των μερών, είναι κακούργημα και η προβλεπόμενη τιμωρία φτάνει ακόμα και τα 10 χρόνια κάθειρξη.

Αναλυτικά η δήλωση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος:

«Στα τέσσερα και πλέον χρόνια που έχω την τιμή να μου έχει ανατεθεί η θέση του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, αποφεύγω, για προφανείς λόγους, δηλώσεις που θα μπορούσαν να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Πόσο μάλλον όταν, εκ της θέσεως της Τράπεζας της Ελλάδος ως μέλους του Ευρωσυστήματος, υποχρεούμαι να ασκώ την εποπτεία μέρους του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η πρωτοφανής, ωστόσο, χθεσινή ενέργεια εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας να επιχειρήσει με τρόπο ανήκουστο να επηρεάσει τον τρόπο που ασκώ τα καθήκοντά μου, με υποχρεώνει να προβώ σε αυτονόητες διευκρινίσεις, αλλά και ενέργειες.

Είναι ιστορικά πρωτοφανές σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα να παρεμβαίνει υπουργός μιας κυβέρνησης, αποτυπώνοντας με μηχανικό μέσο τηλεφωνική συνομιλία που δεν διεξήχθη δημόσια και γνωστοποιώντας, επιλεκτικά, παραποιημένα αποσπάσματα σε φίλιο Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, με σκοπό τη δημοσιοποίηση προς ίδιο συμφέρον. Πρόκειται για ενέργειες που έγιναν χωρίς τη συναίνεσή μου και κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, για τις οποίες οι αρμόδιες δικαστικές Αρχές οφείλουν να επέμβουν αυτεπαγγέλτως. Η ανήκουστη προσπάθεια του υπουργού κ. Παύλου Πολάκη να επηρεάσει τη Διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδος και εμένα προσωπικά στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μας αποτελεί βάναυση θεσμική εκτροπή. Καλώ ευθέως τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να διαφυλάξουν εμπράκτως την κατοχυρωμένη στο ευρωπαϊκό και ελληνικό Δίκαιο ανεξαρτησία της Τράπεζας της Ελλάδος.»

«Καλοδεχούμενη η εισαγγελική παρέμβαση»

«Καλοδεχούμενη η εισαγγελική παρέμβαση, κατά παραγγελία Στουρνάρα» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης σε παρέμβασή του στην ΕΡΤ.

Ο κ. Πολάκης τόνισε ότι καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται και διέψευσε εκ νέου ότι κατέγραψε τη συνομιλία του με τον κ. Στουρνάρα, τον οποίο κατηγόρησε ωστόσο ότι μεροληπτεί στον έλεγχο των δανείων άλλων πολιτικών προσώπων και ΜΜΕ.

Κάλεσε μάλιστα τον εισαγγελέα να έρθει να ελέγξει τα δάνεια και εφόσον δεν αποδειχτεί κάτι μεμπτό, απείλησε να μηνύσει τον κ. Στουρνάρα ότι τον συκοφαντεί και τον διαβάλλει.

Ο κ. Πολάκης κατηγόρησε τα ΜΜΕ ότι τον κατακρεουργούν τρεις ημέρες για να καλύψουν τις αποκαλύψεις Τσουκάτου.

Μάλιστα, για να αποδείξει του λόγου το ασφαλές, ο κ. Πολάκης άρχισε να ανασύρει στον αέρα της ΕΡΤ, κούτες από τα ντουλάπια του τα οποία περιείχαν, όπως ισχυρίστηκε, στοιχεία για τη Novartis και το ΚΕΕΛΠΝΟ.Διαβάστε επίσης