15.08.2020    19:18

Περιμένει τις αποφάσεις του EWG η κυβέρνηση – Κλείνει η αξιολόγηση, εγκρίνεται η δόση

Η εκπλήρωση των βασικών προαπαιτούμενων από την κυβέρνηση ανοίγει τον δρόμο για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας (ΕWG), που πραγματοποιείται σήμερα στο Ελσίνκι.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα το Euro Working Group θα επιβεβαιώσει -και τυπικά- ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το EWG θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών-μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Πάντως η κυβέρνηση περιμένει το EWG, μετά τη χθεσινή ψυχρολουσία της αναβολής της ψηφοφορίας στο Γερμανικό Κοινοβούλιο (Bundestag) για την έκκριση της εκταμίευσης της α΄δόσης στη χώρα μας.

Χθες στη βελγική πρωτεύουσα αξιωματούχος της Ευρωζώνης με πρόσβαση στις συζητήσεις ανέφερε ότι «όλα φαίνονται εντάξει και στο Ελσίνκι θα ληφθεί και η τελική απόφαση», που είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Είχε προηγηθεί το «πράσινο φως» των θεσμών, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα εκπλήρωσε τα προαπαιτούμενα. Βασικά, ικανοποιήθηκαν τα τέσσερα θέματα που είχαν θέσει οι εταίροι στην κυβέρνηση:

1) η υπογραφή του Μνημονίου Συνεννόησης για την παραχώρηση του Ελληνικού,

2) η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ ΟΤΕ που κατέχει το ελληνικό κράτος,

3) οι αλλαγές στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί η παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων,

4) οι υπουργικές αποφάσεις για τις μειώσεις σε εφάπαξ, αλλά και επικουρικές συντάξεις.

Πεπεισμένος για εκταμίευση της δόσης εμφανίστηκε και ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σε ομιλία του ενώπιον του γαλλικού κοινοβουλίου. «Είμαι απόλυτα αισιόδοξος αναφορικά με το ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει με επίσημο τρόπο για την καταβολή των 10,3 δισ. ευρώ σε πολλές δόσεις» ανέφερε ο επίτροπος.