-->
01.10.2022

Προσκλητήριο του Τσίπρα στους Έλληνες εφοπλιστές

Προσκλητήριο προς την ελληνόκτητη ναυτιλία για τη δημιουργία ενός μόνιμου διαύλου επικοινωνίας και διαλόγου, με στόχο την ενίσχυση της απασχόληση και των οικονομικών ωφελειών για τη χώρα, απηύθυνε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, κηρύσσοντας την έναρξη των Ποσειδωνίων 2016.

«Θέλουμε να πείσουμε τους επιχειρηματίες του κλάδου της ναυτιλίας να μας εμπιστευτούν και να βοηθήσουν να φτιάξουμε μια σχέση με το κράτος προς όφελος της κοινωνίας. Είμαι πεπεισμένος ότι η κρίση μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε σελίδα και να φτιάξουμε μία οικονομία σε στέρεη βάση με εξαγωγικό προσανατολισμό. Ο τρόπος που οι Έλληνες απέκτησαν συγκριτικό πλεονέκτημα στη ναυτιλία αποτελεί παράδειγμα για μας, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη συνεισφορά της ναυτιλίας στην ελληνική οικονομία. Είναι μία παραγωγική βιομηχανία με τεράστια συνεισφορά», είπε ο πρωθυπουργός ο οποίος αναφέρθηκε στη στρατηγική τοποθέτηση της χώρας που μπορεί να αποτελέσει πύλη της Ευρώπης, και σε αυτή την κατεύθυνση είναι αναγκαίο να υλοποιηθούν επενδύσεις που βελτιώνουν τις υποδομές.

Επίσης αναφέρθηκε στις δυνατότητες που υπάρχουν να αναστηθεί ο τομέας της ναυπηγοεπισκευής και να αναδειχθεί η χώρα σε διεθνές ναυτιλιακό κέντρο. Ο ίδιος είπε πως «έξι χρόνια μετά την κρίση που έπληξε την ελληνική οικονομία εξαιτίας δομικών αδυναμιών και προβλημάτων, και οδήγησε σε απώλεια 25% του ΑΕΠ, μετά από μια δύσκολη αναδιαπραγμάτευση ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα και πάμε μπροστά σε ένα πιο υποσχόμενο κεφάλαιο. Το κλείσιμο της αξιολόγησης δημιουργεί tsiprasτις συνθήκες για την επιστροφή της χώρας στις αγορές ενώ το θέμα του χρέους αντιμετωπίζεται σε ρεαλιστική βάση. Γι’αυτό η Ελλάδα είναι μια και καλή μέλος της ευρωζώνης και το Grexit είναι εκτός τραπεζιού μια και καλή», τόνισε.

Θ.Βενιάμης: Η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων, ήταν, είναι και πρέπει να παρεμείνει συνδεμένη με την Ελλάδα

Τη δύναμη των αριθμών και των μεγεθών της ελληνόκτητης ναυτιλίας απέναντι στις προσπάθειες για συρρίκνωση της ανταγωνιστικότητας και του ρόλου της, αντιπαρέβαλλε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρος Βενιάμης, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον πρωθυπουργό, για το έμπρακτο ενδιαφέρον για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας. «Η μεγάλη ναυτιλία των Ελλήνων, ήταν, είναι και πρέπει να παρεμείνει συνδεμένη με την Ελλάδα», τόνισε ο κ. Βενιάμης ο οποίος υπερασπίστηκε το ρόλο που διαδραματίζει ο Διεθνής Οργανισμός Ναυτiλίας (IMO) ο οποίος προασπίζεται αποτελεσματικά το στόχο της δημιουργίας ενός πλήρους πλαισίου για την ασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών και την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο ίδιος τόνισε ότι προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των νομοθετών της θα πρέπει να είναι η θέσπιση μιας ναυτιλιακής πολιτικής με γνώμονα τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, λαμβάνοντας υπόψη τον παγκόσμιο χαρακτήρα της ναυτιλίας και τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.

Ο κ. Βενιάμης ανέφερε ότι η φετινή έκθεση συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 100 ετών από την ίδρυση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών που αποτελεί συνοδοιπόρο της ελληνικής ναυτιλίας.

Χαιρετίζοντας την έναρξη των Ποσειδωνίων, ο γενικός γραμματέας του IMO, Kitack Lim, αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ναυτιλίας, σημειώνοντας ότι το βασικότερο πρόβλημα παραμένει πως παρότι αυξάνεται ο όγκος του διεθνούς εμπορίου, υπάρχουν ακόμα πολύ περισσότερα διαθέσιμα πλοία. «Επίσης καλούμαστε να ικανοποιήσουμε τις αυξημένες απαιτήσεις για καλύτερες περιβαλλοντικές επιδόσεις», πρόσθεσε. «Είναι συνεχείς οι προσπάθειές μας για μείωση των εκπομπών και ο ΙΜΟ αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση ως ένας οργανισμός που έχει αποδεχθεί ένα καθολικά δεσμευτικό πλαίσιο με συγκεκριμένες προδιαγραφές. Μόνο εάν το θεσμικό πλαίσιο εφαρμόζεται διεθνώς μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα», ανέφερε ο ίδιος, σημειώνοντας πως ο στόχος πρέπει να είναι η γενίκευση της αποτελεσματικής εφαρμογής του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου.

«Το 50% του ευρωπαϊκού τονάζ είναι σε ελληνικά χέρια και αυτό δεν είναιτυχαίο», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ε.Ε. (Γενική Διεύθυνση Μεταφορών). «Παρόλα αυτά, η επιτυχία απαιτεί σταθερό πλαίσιο. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε ότι δεν θέλουμε να σας αφήσουμε ξεκρέμαστους. Το ευρωπαϊκό έτος ναυτιλίας 2017, θα επικεντρωθεί στο να αναδειχθεί ακόμη πιο ισχυρή η ναυτιλία και αυτό θα ωφελήσει όλους», πρόσθεσε.

«Η παρουσία εκπροσώπων διεθνών φορέων και κυβερνήσεων υπογραμμίζει τη σημασία της έκθεσης. Παρά τις δυσκολίες η ελληνική ναυτιλία διατήρησε την πρωτοκαθεδρία της. Η κυβέρνηση δίνει έμφαση στη διατήρηση της ελληνικής σημαίας, της ανταγωνιστικότητας και της ποιοτικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των ελλήνων ναυτικών», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας.

Τέλος, ο διευθυντής των Ποσειδωνίων Θ.Μπώκος τόνισε ότι για άλλη μια φορά τα Ποσειδώνια προβάλλουν μια Ελλάδα δημιουργική, καινοτόμο, και κέντρο των παγκόσμιων εξελίξεων. «Οι επιτυχίες της ναυτιλίας φέρνουν μόνο οφέλη στη χώρα. Φέτος έχουμε τα μεγαλύτερα στην Ιστορία Ποσειδώνια, με 1800 εκθέτες από 90 χώρες και 20.000 εκτιμώμενους επισκέψεις. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα, παρουσία ηγετικών στελεχών της παγκόσμιας βιομηχανίας. Στις 10 ημέρες της έκθεσης, η συνεισφορά στην οικονομία της Αττικής, αναμένεται να φτάσει τα 70 εκατομμύρια ευρώ.Διαβάστε επίσης