-->
28.11.2022

Πυρετός επαφών με την τρόικα και τα αγκάθια – Κόκκινα δάνεια, διοικήσεις τραπεζών και Υπερταμείο

«Δύο βήματα εμπρός, τρία βήματα πίσω». Με αυτή την χαρακτηριστική φράση περιγράφει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με την τρόικα κορυφαίος παράγοντας της οικονομίας. Ο ίδιος εκτιμά ότι προχωρούν με καλό ρυθμό οι επαφές για το θέμα των κόκκινων δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών ωστόσο εντοπίζει καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και ημέρες και εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας.

Όπως αναφέρει το Βήμα, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στα στελέχη της τρόικας για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Πιο συγκεκριμένα γίνονται ενέργειες ώστε να καμφθούν οι αντιστάσεις των Θεσμών για τα πρόσωπα που πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και να γίνει δεκτή η πολιτική-κομματική διάσταση που επιθυμεί η ελληνική πλευρά σε αυτές τις επιλογές. Για την ώρα αυτή η προσπάθεια δεν φαίνεται να αποδίδει καρπούς.
Η τρόικα αναχωρεί από την Αθήνα την Παρασκευή και αναμένεται να επιστρέψει μετά τις 15 Οκτωβρίου (θεωρητικώς) για την δεύτερη αξιολόγηση. Προϋπόθεση ωστόσο για την έναρξη αυτής είναι η ολοκλήρωση των 15 οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση.
Όπως ανέφερε στο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής ο επικεφαλής τουπερ Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ τα χρήματα αυτά δεν θα είναι διαθέσιμα μετά το τέλος Οκτωβρίου.
Η πρόοδος είναι αργή. Πέραν όμως των 13 εκκρεμών προαπαιτουμένων διαφωνίες καταγράφονται στο θέμα το ακατάσχετου λογαριασμού και της εθελοντικής αποκάλυψης αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων.
Τα ραντεβού

Σήμερα Πέμπτη οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Χουλιαράκης)

12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).

Διαβάστε επίσης