23.10.2020    11:31

Σενάρια για κάλπες τον Φεβρουάριο – Το θέμα των συντάξεων επιταχύνει τις εξελίξεις

Σενάρια για κάλπες τον ερχόμενο Φεβρουάριο εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στο μείζον ζήτημα της περικοπής των συντάξεων, που όπως όλα δείχνουν, θα τεθεί σε δύο μήνες από τώρα και συγκεκριμένα στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι σχετικές αναφορές ανώτερου αξιωματούχου της Ευρωζώνης, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, με τις οποίες παρέπεμψε τις όποιες αποφάσεις για τις συντάξεις, μετά την παράδοση του προσχεδίου του ελληνικού προϋπολογισμού και την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε κάθε περίπτωση όχι στο Eurogroup του Οκτωβρίου, δημιουργούν τα νέα δεδομένα που μπορεί να είναι σε άμεση συνάρτηση με τον χρόνο των εκλογών.

Σύμφωνα λοιπόν με τους υποστηρικτές της προσφυγής στις κάλπες τον Φεβρουάριο, η ετυμηγορία των Βρυξελλών για τις συντάξεις, ανεξάρτητα αν είναι θετική ή αρνητική, θα λειτουργήσει ως επιταχυντής των εξελίξεων.

Και τούτο γιατί αν το Eurogroup εισακούσει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς και αποδεχθεί τη μη περικοπή, τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να πάει άμεσα σε εκλογές με ένα ευνοϊκό μομέντουμ, επιχειρώντας να επικοινωνήσει ένα αφήγημα «νίκης» και επανάκτησης «εθνικής κυριαρχίας» στη μεταμνημονιακή εποχή. Εξάλλου, τον Δεκέμβριο η κυβέρνηση θα έχει και το πρόσθετο όπλο της διανομής του υπερπλεονάσματος του 2018.

Στην αντίθετη περίπτωση, της περικοπής των συντάξεων, το σενάριο των εκλογών άμεσα θα είναι και πάλι ισχυρό, καθώς ύστερα από μία τέτοια «αποτυχία» που θα αλλοιώνει το κυβερνητικό αφήγημα περί «μεταμνημονιακής εποχής», η ρήξη και η προκήρυξη εκλογών θα είναι μονόδρομος, καθώς διαφορετικά υπάρχει ο φόβος ραγδαίας κυβερνητικής φθοράς.

Την ίδια ώρα, το σενάριο εκλογών τον Φεβρουάριο βρίσκει επιπλέον ερείσματα για έναν ακόμη λόγο. Εμπεριέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, καθώς από τα συμφραζόμενα κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών απορρέει πως πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι ο ερχόμενος Μάιος, ενώ προσφάτως κυβερνητική διαρροή για τις σχέσεις Μαξίμου – Καμμένου ανέφερε πως η μεταξύ τους διάσταση απόψεων για τις Πρέσπες θεωρείται λήξασα μέχρι τον Μάρτιο, φωτογραφίζοντας τις εθνικές εκλογές αμέσως μετά.

Ομως, σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία των Πρεσπών δεν αποκλείεται να έρθει στη ελληνική Βουλή, ακόμα και τον Ιανουάριο, κάτι που μπορεί να δικαιολογήσει την προκήρυξη εκλογών μετά τη ρήξη με τον Π. Καμμένο, και την ακόλουθη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, καθώς σύμφωνα με μετρήσεις επιτελών του Μαξίμου οι βουλευτές που θα υπερψηφίσουν τη συμφωνία είναι σίγουρα 152. Παράλληλα, το γεγονός πως οι αυτοδιοικητικές θα έπονται –τον Μάιο– μπορεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με κάποιες πηγές, πολλαπλασιαστικά. Και αυτό γιατί στην κυβέρνηση γνωρίζουν πολύ καλά πως ο «γαλάζιος» μηχανισμός είναι πολύ ισχυρότερος από του ΣΥΡΙΖΑ, και η προοπτική των αυτοδιοικητικών θα δημιουργήσει «χαλάρωση» στον κομματικό πυρήνα της Ν.Δ. σε περίπτωση που οι εθνικές εκλογές προηγηθούν.