-->
26.09.2023

Σοκ από Ντομπρόβσκις: Το ασφαλιστικό καθυστερεί την αξιολόγηση

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης πέρα από τα μέσα του Φεβρουαρίου, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μία συγκεκριμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωσή της.

Μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο MNI ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε: Έχουμε ήδη καθυστερήσει στην αξιολόγηση. Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στα μέσα Φεβρουαρίου. Αλλά δεν θα έβαζα συγκεκριμένη ημερομηνία στην αξιολόγηση, γιατί αυτό που έχει πραγματικά σημασία είναι να συμφωνήσουμε στην ουσία και στους όρους του προγράμματος» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι Θεσμοί είναι ακόμα σε συζητήσεις με τις ελληνικές Αρχές για το ασφαλιστικό.

Μάλιστα, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν πρόσθετες δράσεις από την ελληνική κυβέρνηση. «Δεν θα πρέπει να εξαιρούνται οι πρόσθετες προϋποθέσεις» σημείωσε ενδεικτικά.

Ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε πως καθώς το ελληνικό πρόγραμμα προχωράει – επειδή είναι ένα τριετές πρόγραμμα -, δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς την πιθανότητα ενός συμπληρωματικού Μνημονίου κάποια στιγμή στο μέλλον. Αυτό έγινε και σε άλλα προγράμματα, όπως πρόσθεσε.

Όσον αφορά το Grexit, o αντιπρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκάθαρα απορρίψει την πιθανότητα Grexit και αν το πρόγραμμα είναι σε τροχιά, δεν υπάρχει προφανέστατα καμία ανάγκη να γυρίζει η συζήτηση σε αυτό.

Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, σημείωσε ότι η Ε.Ε. επιθυμεί την εμπλοκή του Ταμείου, αλλά «δεν μπορεί να το αναγκάσει να δώσει πρόσθετα δάνεια στην Ελλάδα». Το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ, συνέχισε, είναι αυτό που θα αποφασίσει στο τέλος.

Σχολιάζοντας την αναδιάρθρωση του χρέους απέκλεισε το ονομαστικό «κούρεμά» του και σημείωσε ότι υπάρχει περιθώριο να γίνουν προσαρμογές στους όρους με διευκόλυνση της εξυπηρέτησής του μακροπρόθεσμα.Διαβάστε επίσης