-->
13.06.2024

Στην Τουρκία για το μεταναστευτικό ο Αβραμόπουλος

Στην Τουρκία βρίσκεται, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί σειρά συναντήσεων με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας, ενώ μίλησε στο διεθνές φόρουμ μετανάστευσης και ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο κ. Αβραμόπουλος, σε συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό Εξωτερικών Φ.Σινιρλίογλου, τον υπουργό Εσωτερικών Σελαμί Αλτινόκ και τη βοηθό υπουργό των ΗΠΑ για τα ζητήματα της Μετανάστευσης Αν Κλερ Ρίτσαρντ, συζήτησε για τις τελευταίες εξελίξεις στην προσφυγική κρίση, αλλά και θέματα ασφάλειας

Σήμερα, θα έχει συνάντηση στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ την Παρασκευή θα βρίσκεται στην Αθήνα μαζί με τον προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών και υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Στην έναρξη της ομιλίας του, στο διεθνές φόρουμ μετανάστευσης και ανάπτυξης, ο Ευρωπαίος επίτροπος,  αφού εξέφρασε εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη θλίψη για τα θύματα των πρόσφατων βομβιστικών επιθέσεων μίλησε για το προσφυγικό κάνοντας λόγο για «μια προσφυγική κρίση πρωτοφανούς κλίμακας».

Σημείωσε ότι «πάνω από 60 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί δια της βίας», αριθμός, όπως επισήμανε, «που αντιστοιχεί στον πληθυσμό της Γαλλίας ή του Ηνωμένου Βασιλείου».

Πρόκειται, τόνισε, «για μία παγκόσμια κρίση και αντιμετωπίζουμε όλοι τις ίδιες προκλήσεις: από την προσπάθεια διάσωσης ανθρωπίνων ζωών και την εξασφάλιση της προστασίας τους, μέχρι τη μάχη κατά των λαθρεμπόρων, της παράτυπης μετανάστευσης και τις γενεσιουργούς αίτιες της».

Αναγνώρισε την «τεράστια ανθρωπιστική προσπάθεια που τελείται από τις τουρκικές αρχές», σε μία χώρα που φιλοξενεί πάνω από 2 εκατ. Σύρους πρόσφυγες, τόνισε ότι «πρέπει όλοι να προσπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις προσφυγικές κρίσεις, ακριβώς ως «κρίσεις», ελπίζοντας ότι θα είναι προσωρινές και βραχύβιες», πρόσθεσε ωστόσο ότι «η πραγματικότητα μάς διδάσκει ότι χρειάζεται να σκεφτόμαστε και να δρούμε με ένα αρκετά πιο ολιστικό τρόπο και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Αυτό ακριβώς προσπαθεί να πράξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό υπήρξε η πολιτική της προτεραιότητα από την αρχή».

Ο κ. Αβραμόπουλος μίλησε για την Ευρωπαϊκή Ατζέντα Μετανάστευσης, η οποία, όπως είπε, επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις παρούσες προκλήσεις βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, μέσα στα όρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκτός αυτών.

Ενημέρωσε ότι πριν από τρεις βδομάδες η Επιτροπή πρότεινε να αυξήσει τις πηγές χρηματοδότησης σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2015 και 2016 προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση. «Αυτά τα οικονομικά μέσα αύξησαν την ανθρωπιστική βοήθεια κατά 500 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μπορούν να δοθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και στο Παγκόσμιο Πρόγραμμα Σίτισης προκειμένου να βοηθηθούν απευθείας οι πρόσφυγες σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία, η Τουρκία, το Ιράκ και η ίδια η Συρία. Τώρα περιμένουμε από τα κράτη-μέλη να συνδράμουν στις προτάσεις μας για αυξημένα ποσά χρηματοδότησης» επισήμανε και συμπλήρωσε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, η Επιτροπή υιοθετεί μία αναφορά πάνω στην τρέχουσα κατάσταση όλων των δράσεων που έχουν προτεραιότητα και τις οποίες έχουμε προτείνει για να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση. Οι δράσεις αυτές θα παρουσιαστούν απευθείας στα ηγετικά στελέχη των κρατών και στις κυβερνήσεις τους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Αυτό είναι το μήνυμα και η προτροπή μας προς τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής ένωσης: να ακολουθήσουν τις δεσμεύσεις τους».

Επίσης,αναφέρθηκε στη δέσμευση των κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι θα επανεγκαταστήσουν 22.000 ανθρώπους αυτόν τον χρόνο, τόνισε ότι «θέλουμε να ξεπεράσουμε αυτό τον αριθμό τον επόμενο χρόνο με τη βοήθεια ενός δομημένου σχεδίου επανεγκατάστασης», για να προσθέσει ότι «σημαντικοί παγκόσμιοι εταίροι όπως η Αμερική, ο Καναδάς και η Αυστραλία έχουν επίσης προσφερθεί να επανεγκαταστήσουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες μέσα στα επόμενα χρόνια».Διαβάστε επίσης