-->
22.06.2021

Στο πλευρό της Ελλάδας η Γερμανία: Εικασίες όσα ακούγονται για κλείσιμο των συνόρων

Ως «εικασίες» χαρακτήρισε τις πληροφορίες που θέλουν το προσχέδιο των Συμπερασμάτων της σημερινής Συνόδου Κορυφής να περιλαμβάνει τη φράση «η Βαλκανική Διαδρομή είναι τώρα κλειστή», η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος της Γερμανίας Κριστιάνε Βιρτς.

Ζήτησε, δε, να περιμένουν όλοι την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και τις σχετικές δηλώσεις της καγκελαρίου.

Επανέλαβε δε, ότι για το Βερολίνο προτεραιότητες της Συνόδου παραμένουν η φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, η συνεργασία με την Τουρκία και η στήριξη της Ελλάδας:

Μου είναι κάπως δύσκολο (να τοποθετηθώ), διότι οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη. Υπό αυτό την έννοια δεν μπορώ εκφραστώ επ’ αυτού, αλλά απλώς να σας παρακαλέσω να περιμένετε πώς θα εξελιχθούν σήμερα οι διαπραγματεύσεις και μετά να ακούσετε την καγκελάριο, η οποία μάλλον γνωρίζει καλύτερα εάν υπέγραψε κάτι ή όχι, και την συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου -διότι όπως όλοι γνωρίζουμε, οι συνομιλίες συνήθως κρατούν περισσότερο του αναμενόμενου.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι »δεν θέλει να εκφραστεί με κανέναν τρόπο και πρόκειται για εικασίες».

Οι συνομιλίες βρίσκονται τώρα σε εξέλιξη και πρέπει να περιμένουμε πώς θα ολοκληρωθούν. Μπορώ επί της αρχής να αναφέρω ποιες πτυχές βρίσκονται στην ατζέντα για την γερμανική κυβέρνηση: από τη μια πλευρά είναι βεβαίως το θέμα του πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων, πού βρισκόμαστε σε ό,τι αφορά την ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας και -πολύ σημαντικό- το κατά πόσο μπορούμε να στηρίξουμε αυτή την στιγμή την Ελλάδα, πώς μπορούμε στην πράξη να δώσουμε οικονομική ή γενικά στήριξη, για τους πρόσφυγες που φθάνουν τώρα στην Ελλάδα.

»Αυτά είναι κατ’ αρχήν τα θέματα τα οποία έχουν προτεραιότητα αυτή την στιγμή για τη γερμανική κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά αυτή τη Σύνοδο Κορυφής», επανέλαβε η εκπρόσωπος και τόνισε ότι η ίδια δεν είναι σε θέση να αξιολογήσει το ποια τελικά κείμενα συζητούνται αυτή τη στιγμή στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο εκπρόσωπος Τομπίας Πλάτε σημείωσε ότι «στην πράξη είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή περνούν τα σύνορα κατά μήκος της Βαλκανικής Διαδρομής λιγότεροι άνθρωποι από ό,τι τον τελευταίο καιρό», ενώ σε ό,τι αφορά τα σύνορα Γερμανίας-Αυστρίας, έκανε λόγο για αριθμό που βρίσκεται κοντά στο 500 (ημερησίως). «Η γερμανική πολιτική ακολουθεί τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και η απώθηση των προσφύγων στα σύνορα γίνεται μόνο εάν οι άνθρωποι λένε ότι δεν αναζητούν προστασία στη Γερμανία. Δεν έχω αυτή τη στιγμή κανένα στοιχείο ότι υπάρχει ή ότι θα υπάρξει μια αλλαγή σε αυτές τις βασικές γραμμές», προσέθεσε.


Διαβάστε επίσης