25.09.2020    02:53

Συνάντηση Κυρ. Μητσοτάκη – Ν. Αναστασιάδη: Επιστέγασμα της τριμερούς συνεργασίας στην ενέργεια ο EastMed

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη υποδέχθηκε στις δέκα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λίγες ώρες πριν την τελετή υπογραφής από την Ελλάδα, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Ισραήλ της διακρατικής συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed.

«Μπορεί ο καιρός να είναι βροχερός και κρύος αλλά το κλίμα όπως πάντα είναι ιδιαίτερα θερμό κάθε φορά που υποδεχόμαστε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ειδικά σε μια τόσο σημαντική ημέρα όπου Ελλάδα, Κύπρος και Ισραήλ θα υπογράψουν τη συμφωνία για τον αγωγό East Med, ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό έργο το οποίο έρχεται ως επιστέγασμα μιας τριμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο», είπε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ένα ιστορικό γεγονός.

«Σήμερα έχουμε ένα ιστορικό γεγονός την υπογραφή μιας τριμερούς, εν συνεχεία μιας τετραμερούς συνεργασίας που θέτει τις βάσεις της εμπράκτου επιδίωξης από την αρχή όταν ξεκινήσαμε τις τριμερείς συνεργασίες, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία και όχι αντιπαλότητα στη Μέση Ανατολή, ειδικά σε ό,τι αφορά τα θέματα ενέργειας ή οτιδήποτε μπορεί να συνδέσει τα κράτη της περιοχής. Οι συνομιλίες μας αλλά και με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ θέτουν τις βάσεις για την περαιτέρω ακόμα πιο ισχυρή συνεργασία με τα κράτη της Μέσης Ανατολής», είπε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στις 2:00 μ.μ., ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχτεί στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και θα ακολουθήσει γεύμα.

Στις 6 το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου στις 6:10 μ.μ. θα συμμετάσχει στην τριμερή συνάντηση με τους κ.κ. Αναστασιάδη και Νετανιάχου. Θα ακολουθήσει, στις 6:30 μ.μ., η τελετή υπογραφής της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed από τους υπουργούς Ενέργειας, παρουσία των τριών ηγετών. Στη συνέχεια ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο Ν. Αναστασιάδης και ο Μπ. Νετανιάχου θα κάνουν δηλώσεις και στις 8 μ.μ. θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Η χρονική συγκυρία

Η σημερινή υπογραφή συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ αποτελεί παράλληλα ένα μήνυμα στην Άγκυρα, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ενισχύσει τις συμμαχίες της απέναντι στις τουρκικές ενέργειες στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και στις εξελίξεις που έχει δρομολογήσει η υπογραφή μνημονίων μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας επανέλαβε πως η Ελλάδα θεωρεί «ανύπαρκτη» τη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης στη Λιβύη. «Είναι σαν η Γαλλία και ο Καναδάς να συμφωνήσουν να μοιράσουν τον Ατλαντικό και να αγνοήσουν ότι στη μέση υπάρχει το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αγγλία και η Ιρλανδία. Κάτι τέτοιο συμβαίνει» είπε για να προσθέσει, αναφερόμενος στον αγωγό: «Άρα ο EastMed δεν είναι αντίδραση σε αυτό, ο EastMed είναι μια προσπάθεια για την ενεργειακή αυτονόμηση της Ευρώπης, για να έχει η Ευρώπη εναλλακτικές πηγές για να προμηθεύεται ενέργεια. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Απλώς η Τουρκία επειδή έχει μια εγγενή ανασφάλεια, οποιαδήποτε κίνηση την ερμηνεύει με τον τρόπο αυτό».

Σημειώνεται ότι οι υπογραφές για τον EastMed «πέφτουν» λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και το «ραντεβού» του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στις 7 Ιανουαρίου στον Λευκό Οίκο.