-->
30.07.2021

Έρχονται και άλλα εντάλματα σύλληψης – Oι διάλογοι – φωτιά της δικογραφίας (upd3)

Μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδοθούν νέα εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση εκβίασης επιχειρήσεων και άλλων προσώπων από δημοσιογράφων και υπεύθυνων εντύπων και ηλεκτρονικών σελίδων.

Βαριές κατηγορίες εναντίον των τριών

Νωρίτερα σήμερα, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον δύο δημοσιογράφων και του εκδότη Παναγιώτη Μαυρίκου, οι οποίοι συνελήφθησαν χτες μετά από μήνες παρακολούθησης. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για ένταξη και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με σκοπό οικονομικό όφελος, για εκβίαση κατ’ επάγγελμα και κατά συναυτουργία καθώς και για δωροδοκία.
Επίσης ασκήθηκε ποινική δίωξη στον Τάκη Μαυρίκο, για παράβαση του Νόμου περί όπλων.mavrikos

Το διαβιβαστικό της Αστυνομίας για την υπόθεση, αποκαλύπτει ένα δίκτυο εντύπων και ιστοσελίδων που εκβίαζε υπό την απειλή αρνητικών δημοσιευμάτων εισηγμένων εταιριών για να αποκομίσει οικονομικά οφέλη.

Ολόκληρο το υλικό της δικογραφίας θα αξιολογηθεί από τον ανακριτή, ενώπιον του οποίου θα απολογηθούν την Παρασκευή οι τρεις κατηγορούμενοι, ώστε να εντοπιστεί ο ρόλος καθενός από τα πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Το κουβάρι της υπόθεσης φαίνεται να άρχισε να ξετυλίγεται μετά την καταγγελία στελέχους της ΕΥΔΑΠ στις 11 Φεβρουαρίου, ότι ένας από τους υπόλογους δημοσιογράφους της ζήτησε να δώσει χρήματα στον συγκατηγορούμενο του εκδότη «για να μην αρχίσει τα αρνητικά σχόλια για την ΕΥΔΑΠ».

Σύμφωνα με την καταγγέλλουσα, ο δημοσιογράφος την απείλησε εμμέσως λέγοντας της να προσέχει γιατί «ξέρουν στη ΝΔ ότι πας σε ακριβά κομμωτήρια και ότι ντύνεσαι ακριβά. Θα γίνεις θύμα bullying».

Από την επομένη μέρα της καταγγελίας, με άδεια της Εισαγγελίας Πρωτοδικών άρχισε η καταγραφή των συνομιλιών των εμπλεκομένων – υλικό από το οποίο προκύπτει πως ο εκδότης και οι κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι, ήλεγχαν ή είχαν υπό την επιρροή τους μία σειρά εντύπων και ενημερωτικών ιστοσελίδων, τα οποία, σύμφωνα με όσα φαίνεται να ισχυρίζονται στις καταγραφές, σκόπευαν να συντονίζουν ανάλογα.

Η τακτική τους, που διαφαίνεται από το υλικό της δικογραφίας, ήταν να ξεκινούν με αρνητικά δημοσιεύματα για εταιρίες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, και στην συνέχεια, αφού θα έπαιρναν χρήματα μέσω διαφημίσεων, να δημοσιοποιούν θετικά. Από την ηχογράφηση συνομιλίας που είχε η καταγγέλλουσα σε καφετέρια στον Φλοίσβο με έναν εκ των κατηγορουμένων, προκύπτει πως στόχος τους ήταν να φτιάξουν μία ομάδα, η οποία να μπορεί να ελέγχει έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης με γραμμή υπέρ της κυβέρνησης, ώστε να λαμβάνουν χρήματα από διαφημίσεις.

Ο δημοσιογράφος στην συγκεκριμένη συνάντηση ακούγεται να λέει στην γυναίκα πως, εφόσον εγκρίνει ποσό 60 χιλιάδων ευρώ για τον εκδότη από την ΕΥΔΑΠ, θα μπορούσαν να συνεργαστούν ώστε να αποκομίζουν μηνιαίως κέρδη περίπου 550 χιλιάδων ευρώ – 20.000 ευρώ από ΕΥΔΑΠ, 80.000 ευρώ από τα ΕΛΠΕ, 80.000 ευρώ από ΔΕΗ, 100.000 ευρώ από την Εθνική Τράπεζα και άλλα ποσά από διάφορες εταιρίες. Στην δικογραφία περιλαμβάνεται και ηχογραφημένο υλικό από την ίδια συνάντηση, στο οποίο ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος απαριθμεί ονομαστικά στην καταγγέλλουσα τα ηλεκτρονικά μέσα που «χειρίζεται», αναφέροντας τα ονόματα των υπευθύνων τους που θα της τηλεφωνούσαν για να της κάνουν διαφημιστικές προσφορές.

Υπάρχει επίσης καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία του ενός εκ των κατηγορουμένων, με δημοσιογράφο γνωστής ενημερωτικής ιστοσελίδας, με τον οποίο συζητά για δύο γυναίκες παράγοντες της οικονομικής ζωής που «ακούγονται για την θέση του επικεφαλής του υπερταμείου αποκρατικοποίησεων» και συμφωνούν να συναντηθούν από κοντά για να συντονιστούν και να αρχίσουν «να τις καίνε» ώστε να αναλάβει «δικός τους άνθρωπος».

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών συνεχίζονται. mavrikos2

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο τζίρος της σπείρας εκβιαστών ξεπερνά το μισό εκατομμύριο ευρώ μηνιαίως, χωρίς να προσμετρώνται τα χρήματα που φέρονται να έπαιρναν από επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβούμενοι τη δημοσιότητα δεν προχώρησαν σε επίσημες καταγγελίες.

Τους απειλούσαν πως εκτός από την εφημερίδα, θα τους δυσφημούσαν και σε site που είχε ο εκδότης με ειδησεογραφία για τα νότια προάστια.

mavrikos1

Τι έπιασε ο «κοριός» της Αστυνομίας

Στην εξάρθρωση του κυκλώματος των εκβιαστών καθοριστικό ρόλο έπαιξε και ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. αφού στη δικογραφία περιέχονται διάλογοι – φωτιά και χιλιάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων συνομιλιών. «Αν δεν βάλεις τα λεφτά μέχρι το μεσημέρι θα σε γ@$%^&. Θα σε σκίσω» και άλλες χυδαίες εκφράσεις έχει καταγράψει ο «κοριός». Μάλιστα οι δράστες, σύμφωνα με το Έθνος, έκαναν μέχρι και 40 κλήσεις την ημέρα στα θύματά τους προκειμένου να πιέσουν για να καταβληθούν τα «λύτρα» των εκβιασμών.

Εντύπωση προκαλεί ότι στις τηλεφωνικές συνομιλίες γίνονται αναφορές και για ναρκωτικά και λαθρεμπόριο ένω τα άτομα που εμπλέκονται στο κύκλωμα αγγίζουν τα είκοσι.

Πως έγιναν οι συλλήψεις – Πόσα λεφτά βρέθηκαν

Την Δευτέρα το πρωί, μετά από κατάθεση χρηματικού ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό του 42χρονου συνελήφθησαν και τα τρία μέλη της ομάδας στο πλαίσιο συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης στο κέντρο της Αθήνας και στη Βάρη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι από τις έρευνες στις οικίες και τους επαγγελματικούς χώρους των συλληφθέντων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τα χρηματικά ποσά των 30.495 δολαρίων, 5.830 ευρώ, 16 φυσίγγια, γεμιστήρας και δύο θήκες πιστολιών.

Την ίδια ώρα, στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται πλέον πλήθος ηλεκτρονικών υπολογιστών, συσκευών αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων, μπλοκ τιμολογίων, τραπεζικών εμβασμάτων και καταστάσεων με ονόματα και χρηματικά ποσά.

Ενα από τα «μηνύματα» που έστελνε το κύκλωμα σε κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά του να εκβιάσει
Ένα από τα «μηνύματα» που έστελνε το κύκλωμα σε κυβερνητικά στελέχη στην προσπάθειά του να εκβιάσει

Tο κύκλωμα δεν δίστασε να εκβιάσει ακόμα και ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος, το οποίο απειλούσε με δήθεν «αποκαλύψεις» και σειρά δυσφημιστικών δημοσιευμάτων. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης αναφέρουν ότι η Τράπεζα Αττικής, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η ΔΕΗ είναι μεταξύ των δεκάδων δημόσιων οργανισμών που είχαν μπει στο στόχαστρο των εκβιαστών.

 

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολη, στο οποίο δημοσιεύεται και άρθρο του Τάκη Μαυρίκου...
Το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Ακρόπολη, στο οποίο δημοσιεύεται και άρθρο του Τάκη Μαυρίκου…

ellinikos borras 20.2

Ο Παναγιώτης (Τάκης) Μαυρίκος δραστηριοποιείται στον εκδοτικό χώρο τα τελευταία έξι – επτά χρόνια, όταν επιχείρησε να αναβιώσει ιστορικούς τίτλους αθηναϊκών εφημερίδων, όπως η «Ακρόπολις» του Βλάση Γαβριηλίδη, η «Αθηναϊκή» του Γιάννη Παπαγεωργίου, οι «24 Ώρες» του Γιώργου Κοσκωτά, η «Επικαιρότητα» του Σωκράτη Κόκκαλη. Όπως λένε παρακολουθούσε την επιτροπή Σημάτων στο υπουργείο Ανάπτυξης (το παλιό Εμπορίου) και μόλις διαπίστωνε ότι οι κάτοχοί τους δεν ανανέωναν τους τίτλους έσπευδε και τους κατοχύρωνε ο ίδιος για λογαριασμό του. Πριν την ενασχόλησή του με τη δημοσιογραφία ήταν υπάλληλος της ΔΕΗ και μάλιστα το 2007 είχε διοριστεί και αντιπρόεδρος στο Ψυχιατρείο Αθηνών. Τότε είχε διοριστεί με απόφαση του υπουργού Δημ. Αβραμόπουλου και  ο Μαυρίκος μετείχε και στην πενταμελή ομάδα αξιολόγησης ιατρών ΕΣΥ του ΨΝΑ. Με πιο απλά λόγια ήταν ένας  από τους πέντε που έκρινε αν θα έπρεπε να αναβαθμιστεί ένας γιατρός ή όχι!

Επίσης προσπάθησε να αναβιώσει και τη θρυλική «Αθλητική Ηχώ», την οποία μετέτρεψε με το ίδιο λογότυπο σε «Αθλητική Ημέρα» για ευνόητους λόγους.athlitiki 23.2.16

Οι πιο παρατηρητικοί έχουν διαπιστώσει ότι από την πρώτη σελίδα αντικαταστάθηκε το «Ακρόπολις» με το «Ακρόπολη», άλλαξε η γραμματοσειρά του τίτλου και εξαφανίστηκε η ρουμπρίκα «Η αρχαιοτέρα των ελληνικών εφημερίδων». Μάλιστα, ως λογότυπο της «Ακρόπολης» χρησιμοποιείται ένας δικέφαλος αετός που παραπέμπει σε αυτόν της Εκκλησίας της Ελλάδος και όχι το άρμα του ιστορικού τίτλου.

Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στο ξεκίνημα της προεκλογικής περιόδου η εφημερίδα υπήρξε θετικά διακείμενη προς τη Νέα Δημοκρατία αλλά μετά έκανε μετωπική επίθεση στον τότε πρόεδρο Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Ο Τάκης Μαυρίκος, τον Μάρτιο του 2015 προχώρησε σε κομματικό σχηματισμό και μάλιστα παρουσίασε τους βασικούς άξονες του προγράμματος του νέου κόμματος «ΔΕΞΙΑ» του οποίου ηγείται. Στην αφίσα εμφανίζεται με μούσι ενώ στην παρουσίαση ήταν ξυρισμένος…mavrikos2

Στην ιδρυτική διακήρυξη του κόμματος επισημαίνεται η αφοσίωση στα πατριωτικά ιδεώδη, ενώ επιδίωξή του είναι η εποικοδομητική συνεισφορά στη διαφύλαξη αρχών και αξιών που ανέδειξαν την ιστορική Δεξιά, «την οποία αγάπησε και στήριξε διαχρονικά ο ελληνικός λαός», όπως έλεγε ο ίδιος ο Μαυρίκος. Ο εκδότης απευθυνόταν κατά βάση, στους ψηφοφόρους της Ν.Δ., φιλοδοξώντας να οδηγήσει το νέο κόμμα στην ελληνική Βουλή….

Δήλωση Αλέξη Κούγια

«Μόνο το κατηγορητήριο έχω μελετήσει. Κατά την κρίση μου δεν δικαιολογείται η σπουδαιότητα της υπόθεσης όπως έχει αναδειχθεί από τα ΜΜΕ» ανέφερε ο δικηγόρος του κ. Μαυρίκου, Αλέξης Κούγιας, τονίζοντας πως ο εντολέας του αρνείται την εμπλοκή του στην όλη υπόθεση.

«Περιμένω για να δούμε ποιες είναι οι κατηγορίες» είπε ο κ. Κούγιας και έκανε λόγο για προσπάθεια κάποιων που έχουν θιγεί από δημοσιεύματα να μετατρέψουν σε εκβιαστή τον εντολέα του, ενώ είναι μάχιμος δημοσιογράφος που ασχολείται με πολιτική και κοινωνία και αθλητικά, όπως είπε ο δικηγόρος του Παναγιώτη Μαυρίκου.

Ο κ. Κούγιας αμφισβήτησε τη σοβαρότητα των στοιχείων και χαρακτήρισε τις συνομιλίες «περισσότερο σενάριο», τις οποίες όπως είπε αστυνομικοί κατέγραψαν αποσπασματικά.

Ποιος είναι ο Παναγιώτης Μουσσάς

Ο Παναγιώτης Μουσσάς, είναι γνωστός δημοσιογράφος και μάλιστα παλαιότερα είχε παρουσιάσει και το δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού καναλιού Star. Το όνομά του ήταν στη λίστα των 19 δημοσιογράφων που εφέρετο να εργάζονται στον Αθήνα 9.84 με υψηλές αμοιβές. Για ένα πολιτικό σχόλιο έπαιρνε 1278 ευρώ το μήνα, έλεγαν διάφορα δημοσιεύματα για τον Μουσσά.

Το 2012 διορίστηκε στο Γραφείο Τύπου του υπ. Εξωτερικών επί υπουργίας Σταύρου Δήμα και κατέχει ανάλογη θέση και στη Γενική Γραμματεία Εσόδων. Επίσης είναι σύμβουλος έκδοσης στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Αξία».

Ο δικηγόρος κ. Σάκης Κεχαγιόγλου που εκπροσωπεί -μαζί με τον νομικό κ. Γιώργο Δρίλλη – νομικά τον κ. Μουσσά ανέφερε ότι «ο πελάτης μου δηλώνει ότι είναι αθώος. Η ενδελεχής εξέταση της δικογραφίας και των στοιχείων θα οδηγήσει στα ασφαλέστερα συμπεράσματα».

Ποιος είναι ο Χρήστος Φράγκος

Ο Χρήστος Φράγκος, είναι στέλεχος του «sofokleousin» και ήταν αυτός που υπέγραφε το θέμα το οποίο  ανέδειξε το left.gr σχετικά με τον ρόλο της google για να …πέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ! Λέγεται ότι είναι αριστερός και ο ίδιος ισχυριζόταν ότι έχει προσβάσεις στο ίδιο το Μαξίμου.

Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του στο facebook
Η φωτογραφία είναι από το προφίλ του στο facebook

Στο συγκεκριμένο άρθρο κατηγορούσε την εταιρία Google για «συνεργασία» με τις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες της χώρας, προκειμένου να ρίξουν από την εξουσία τον Αλέξη Τσίπρα. Σύμφωνα με τη «λογική» του άρθρου του η Google προωθούσε αντικυβερνητικά άρθρα…fragos_varouf

Διαβάστε το επίμαχο άρθρο του Φράγκου το οποίο ανέδειξε το Left.gr. Βέβαια τα σχόλια που δημοσιεύονται από κάτω από το άρθρο είναι απαξιωτικά έως χλευαστικά…

Η Google μπορεί να ρίξει τον Τσίπρα

fragosΗ συγκάλυψη σκανδάλων φοροαποφυγής και αθέμιτου ανταγωνισμού και η επιλεκτική προβολή ειδήσεων. Η σημειολογία της συνάντησης του Mr Google με τον Αντώνη Σαμαρά

Σε τεραστίων διαστάσεων πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο φαίνεται ότι είναι μπλεγμένη η Google στην Ελλάδα. Από τη φοροαποφυγή/φοροδιαφυγή μέχρι τη χειραγώγηση της κοινής γνώμης, τη διαμόρφωση κλίματος και την εφαρμογή μονοπωλιακών πρακτικών στον τομέα της ενημέρωσης, ο παγκόσμιος κολοσσός φέρεται να έχει συμμετάσχει σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παράτυπες συμφωνίες κυρίων παρεμβαίνοντας καταλυτικά στη λειτουργία μιας φαινομενικά αρρύθμιστης αγοράς.

Η δύναμη που αποκτούν τα sites που υπερπροβάλλονται από τη Google και η «ηχώ» των απόψεων που προωθούνται από τον αλγόριθμό της, χρησιμοποιούνται για την άσκηση πιέσεων στην κυβέρνηση, καθώς και για τη νομή της διαφημιστικής πίττας.

Αν και όλα αυτά δεν είναι εύκολα ορατά δια γυμνού οφθαλμού, τα συμπεράσματα προκύπτουν αβίαστα αν συνδεθούν γεγονότα και εξελίξεις.

Η παρέμβαση της Google μέσω των news.google.gr, της μηχανής αναζήτησης αλλά και των διαφημίσεών της, στο πεδίο των ειδήσεων είναι καταλυτική για τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων στα media, καθώς στην αγορά της ηλεκτρονικής ενημέρωσης οι επισκέπτες είναι αυτοί που διασφαλίζουν τη ροή εσόδων, τόσο από την ίδια τη Google όσο και από άλλες πηγές.

Σε πολιτικό επίπεδο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι ακόμα σοβαρότερη, καθώς υπερπροβάλλονται sites με ταυτόσημες -σχεδόν- προσεγγίσεις σε θέματα επικαιρότητας, ενώ αποκλείονται άλλα με διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με τον τρόπο αυτό υπερπροβάλλεται μια πτυχή της είδησης, αγνοούνται τεχνηέντως οι υπόλοιπες και χειραγωγείται η κοινή γνώμη.

Παράλληλα η ανακατεύθυνση τεράστιων πληθυσμιακών ομάδων μέσα από τις δομές της google σε επιλεγμένα και περιορισμένα sites δημιουργεί πρόβλημα αθέμιτου ανταγωνισμού για τους υπόλοιπους παίχτες, οι οποίοι δεν προβάλλονται αντιστοίχως από τη Google, λόγω του…. αλγόριθμου.

Από τους νταβατζήδες στη Google

Το σκληρό πόκερ των κυβερνώντων με την “τέταρτη εξουσία” είναι γνωστό, με αποκορύφωμα τους “νταβατζίδες” του Κώστα Καραμανλή και το νόμο για το βασικό μέτοχο, με τον οποίο ο τότε πρωθυπουργός επιχείρησε να κόψει τον ομφάλιο λώρο που συνδέει ακόμα και σήμερα τους εθνικούς προμηθευτές και εργολάβους με τα media που ασκούν πίεση στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Σε εκείνη την παρτίδα ο Κώστας Καραμανλής έχασε παταγωδώς, καθώς οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ είχαν βαριές αμαρτίες (βλ. σκάνδαλο Βατοπεδίου), με αποτέλεσμα να πληγεί η φήμη και η αξιοπιστία και να καταναλωθεί το πολιτικό κεφάλαιο του ίδιου του πρωθυπουργού πολύ γρήγορα.

Η Google σήμερα, ελέγχοντας πάνω από το 50% της αγοράς ιντερνετικών αναζητήσεων στην Ελλάδα και κατευθύνοντας παράλληλα και μέσα από τον ειδησεογραφικό της ιστότοπο www.googlenews.gr αναγνώστες σε συγκεκριμένες -κυρίως- ενημερωτικές ιστοσελίδες, αποτελεί τον αδιαμφισβήτητο ρυθμιστή και καταλύτη της online ενημέρωσης. Παράλληλα ελέγχει και τη ροή τεράστιων διαφημιστικών εσόδων μέσα από το δικό της δίκτυο διαφημίσεων, αποτελώντας ταυτόχρονα media shop και διατηρώντας έμμεσα εκδοτική δραστηριότητα

Επιλέγοντας μέσα από έναν αδιαφανή και άγνωστο αλγόριθμο τις ειδήσεις και τα sites που θα προβάλει μέσα από τη σελίδα googlenews.gr, την οποία επισκέπτονται εκατομμύρια χρήστες είτε μέσω κινητών συσκευών, είτε μέσω σταθερού υπολογιστή, ανακατευθύνει την κίνηση σε συγκεκριμένα sites.

Αθέμιτος ανταγωνισμός μέσω…. Google

Αν και τα τελευταία χρόνια η Google έχει βρεθεί στο στόχαστρο εποπτικών και φορολογικών αρχών σε ολόκληρο τον κόσμο και την Ευρώπη για σειρά θεμάτων, πληρώνοντας πρόστιμα δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ για να κλείσει υποθέσεις, στην Ελλάδα όπου υπάρχει ένδεια εσόδων και επιβαρύνονται διαρκώς τα συνήθη υποζύγια και η εγχώρια επιχειρηματικότητα, οι αρχές δεν έχουν κινηθεί κατά του μεγαθηρίου.

Όπως είχε αποκαλύψει η εφημερίδα Τα Νέα, η Google φροντίζει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων που εισπράττει από την Ελλάδα να μην τιμολογείται εδώ, αλλά να καταγράφεται ως άμεση εισροή σε χώρες με ευνοϊκά για αυτήν φορολογικά καθεστώτα.

Η διαδικασία χειραγώγησης της κοινής γνώμης

Μια συγκριτική καταγραφή των κυρίως προβαλλομένων ιστοσελίδων από τον συγκεκριμένο ισότοπο της Google αποκαλύπτει ότι τα βασικά θέματα της ημέρας αλλά και τα κύρια στις κατηγορίες επιλέγονται -σχεδόν πάντα- από έξι μεγάλους ειδησεογραφικούς ομίλους, οι κυριότεροι εκ των οποίων είναι:

Tanea.gr, 

tovima.gr 

in.gr

του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη, συμφερόντων του Σταύρου Ψυχάρη, ο γιος του οποίου διετέλεσε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Παράλληλα στη Google υπερπροβάλλονται

Protothema.gr, 

Συμφερόντων των Θέμου Αναστασιάδη

Kathimerini.gr

Skai.gr,

ιδιοκτησίας της οικογένειας Αλαφούζου

Capital.gr

Των Αττικών Εκδόσεων, συμφερόντων του ομίλου Μπερλουσκόνι και του Θεοχάρη Φιλιππόπουλου

ethnos.gr

imerisia.gr

Ιδιοκτησίας της Πήγασος Εκδοτικής, συμφερόντων της οικογένειας Μπόμπολα

news247.gr,

του εκδότη Γιάννη Μάρη, στο σχήμα του οποίου φημολογείται ότι συμμετέχει η οικογένεια Μπόμπολα

Το παρασκήνιο από το… 2012

Στα τέλη του 2012 και με αφορμή διώξεις κατά της Google στις ΗΠΑ και την ΕΕ για φοροαποφυγή και φοροδιαφυγή και ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης του internet και της διαδικτυακής ενημέρωσης στην Ελλάδα κάλπαζε, Τα Νέα, συμφερόντων του Σταύρου Ψυχάρη (Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη) με πρωτοσέλιδο θέμα τους αποκαλύπτουν τις πρακτικές που ακολουθεί ο παγκόσμιος γίγαντας για να μην πληρώνει φόρους.

Μέχρι τα τέλη του 2012 το ενημερωτικό hyperportal της Google είχε πιο πλουραλιστικό χαρακτήρα, επιχειρώντας να αναδείξει όσο το δυνατόν περισσότερες πηγές. Εν συνεχεία και μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας Τα Νέα, η πολιτική της Google άλλαξε σταδιακά.

Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2013, ο εκτελεστικός πρόεδρος της εταιρίας, Έρικ Σμίντ συναντάται, χωρίς ατζέντα, με τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μετά τη συνάντηση η πολιτική της Google στο ειδησεογραφικό της portal οδηγεί στον αποκλεισμό ακόμα περισσότερων sites και στην ανακτεύθυνση ολοένα και περισσότερων επισκεπτών στα portals των μεγαλοεκδοτών της χώρας.

Η επίθεση Ψυχάρη στη google

Ακολουθεί το δημοσίευμα των Νέων στις 17 Δεκεμβρίου του 2012: Πώς η Google ξεγλιστρά από το ραντάρ της Εφορίας

«Ειδικοί από το Διεθνές Δίκτυο Φορολογικής Δικαιοσύνης επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» ότι το μεγάλο ζήτημα με τις δραστηριότητες της Google δεν εντοπίζεται στα κεφάλαια που δηλώνονται στην Ελλάδα, αλλά σε αυτά που μεταφέρονται απευθείας στο εξωτερικό χωρίς ουσιαστικά να περνούν από τα ελληνικά φορολογικά ραντάρ – και ας προέρχονται από δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα μας. Στην πραγματικότητα, όταν ένας Ελληνας πελάτης, επιχείρηση ή ιδιώτης αγοράζει διαφήμιση από την Google, η χρέωση γίνεται από την Google Ireland Ltd, η οποία εδρεύει στην Ιρλανδία, όπου ο φορολογικός συντελεστής ανέρχεται στο 12,5% – δηλαδή σχεδόν στο μισό σε σχέση με την Ελλάδα την περίοδο 2009-2011. Μάλιστα, όταν Ελληνας ιδιώτης αγοράζει τη διαφήμιση μέσω της ειδικής υπηρεσίας AdWords, αυτομάτως βγαίνει το μήνυμα ότι το ποσό που θα πληρώσει θα προσαυξηθεί με βάση τον τρέχοντα ΦΠΑ της Ιρλανδίας. Με αυτό τον τρόπο, η Google Ireland Ltd δραστηριοποιείται ουσιαστικά στη χώρα μας στον τομέα πωλήσεων διαφημιστικού χώρου χρησιμοποιώντας ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό από την Google Ελλάδας, χωρίς όμως να πληρώνει φόρους για τα συγκεκριμένα έσοδα. Η εμπλοκή της Google Ελλάδας στις δραστηριότητες της Google Ireland φαίνεται από τα μηνύματα που αφορούν όρους και προϋποθέσεις προσφορών για την καταχώρηση διαφημίσεων σε υποψήφιους Ελληνες πελάτες. Για παράδειγμα, σε μήνυμα που εστάλη στις 14 Δεκεμβρίου για προσφορά της Google, κατά την οποία οι νέοι διαφημιζόμενοι στην Ελλάδα  έχουν τη δυνατότητα να δώσουν 25 ευρώ και να αγοράσουν διαφημιστικές υπηρεσίες αξίας 100 ευρώ μέσω κουπονιού,  ο υποψήφιος πελάτης παραπέμπεται για τους πλήρεις όρους και τις προϋποθέσεις σε διεύθυνση στον ελληνικό ιστότοπο Google.gr, στη διεύθυνση http://www.google.gr/intl/el/adwords/coupons/terms.html.

Ηταν αρχές Νοεμβρίου όταν οι φορολογικές Αρχές στη Γαλλία απέστειλαν στα κεντρικά της Google επιστολή ζητώντας την καταβολή συμπληρωματικού φόρου 1 δισ. ευρώ για τη δραστηριότητα της εταιρείας στη χώρα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου, η Google France Sarl. πληρώνει σε φόρους περίπου 5 εκατ. ευρώ κατά μέσο όρο τον χρόνο, ενώ θα μπορούσε να καταβάλει έως και 500 εκατ. όπως αναφέρεται σε έκθεση της Γερουσίας. Κατ’ αντιστοιχία, εφαρμόζοντας μια μη επιστημονική, απλοϊκή προσέγγιση, στην Ελλάδα τα 100.000 ευρώ που καταβάλλει η τοπική Google σε φόρους θα μπορούσαν να έφταναν έως και τα 10 εκατ. ευρώ, ενώ οι απαιτήσεις για συμπληρωματικό φόρο την τελευταία τριετία θα προσέγγιζαν τα 15 εκατ. ευρώ.

«Ο λογικός τρόπος φορολόγησης των σύγχρονων πολυεθνικών εταιρειών είναι ανάλογα με το πού βρίσκεται η πραγματική οικονομική τους δραστηριότητα», επισημαίνει ο Σολ Πιτσιότο, επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Λάνκαστερ και σύμβουλος του Διεθνούς Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης. Οπως αναφέρει, οι πολυεθνικές επιχειρήσεις είναι μεγαλύτερες από ό,τι το άθροισμα των θυγατρικών και των παραρτημάτων τους και ως εκ τούτου τα κέρδη τους θα πρέπει σε παγκόσμιο επίπεδο να αξιολογηθούν χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι «μεταβιβάσεις κεφαλαίων σε τεχνητές οντότητες που επινόησαν αυτοί που κάνουν τον φορολογικό σχεδιασμό των πολυεθνικών».»

Δείτε και κάποια από τα σχόλια:

twitter-left1

Το sofokleousin.gr για την αστυνομική έρευνα

Από την Αστυνομία ανακοινώθηκε χθες ότι συνελήφθησαν 42χρονος εκδότης – ιδιοκτήτης μέσων ενημέρωσης και δύο δημοσιογράφοι, ως εμπλεκόμενοι  σε υπόθεση εκβιασμών σε βάρος ΔΕΚΟ, πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων,

Περιέργως και σε αντίθεση με την πρακτική που ακολουθείται σε τέτοιες υποθέσεις από την Αστυνομία, σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης διέρρευσαν τα ονόματα των συλληφθέντων, ένας εκ των οποίων είναι στέλεχος του Sofokleousin.gr και της εκδότριας εταιρίας.

Εν συνεχεία τα τηλεοπτικά κανάλια έδωσαν μεγάλη δημοσιότητα στο θέμα, συνδέοντας  το με το χθεσινό δημοσίευμα του Sofokleousin.gr για το ρόλο της Google στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και στη κατανομή των διαφημιστικών εσόδων στα media.

Σεβόμενοι την αστυνομική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχοντας αμέριστη εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, αναμένουμε την πλήρη διελεύκανση της υπόθεσης και αποκατάσταση της αλήθειας.Διαβάστε επίσης