-->
19.04.2024

Σόιμπλε: Να εφαρμόσει η Ελλάδα όσα έχουμε συμφωνήσει για να προχωρήσει η αξιολόγηση

Να εφαρμόσει η Αθήνα με ταχείς ρυθμούς τα συμφωνηθέντα και να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, προκειμένου να μην τεθεί σε κίνδυνο η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, ζήτησε εκ νέου ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble.
Σε δηλώσεις του μετά το τέλος του ECOFIN, το βράδυ της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες, ο Schaeuble επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης αποτελεί προϋπόθεση.
Παράλληλα, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επαναβεβαίωσε ότι επιθυμεί την παραμονή του Ταμείου στο πρόγραμμα, όπως είχε συμφωνηθεί τον περασμένο Αύγουστο.
«Είναι καλό ότι η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαίωσε αυτό που είχε ήδη αποδεχθεί τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ότι το ΔΝΤ πρέπει να συνεχίσει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα – αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση».
Αναφερόμενος στην επικείμενη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, σημείωσε ότι «αργεί κάπως».
Ωστόσο, όπως σημείωσε, «πάντα έτσι συνέβαινε με την Ελλάδα», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να προχωρήσει τις επόμενες μέρες με γρήγορους ρυθμούς», καθώς «έχουμε όλοι συμφέρον από το να καταφέρουμε αυτή τη διαδικασία έτσι ώστε να μην ζημιώσει την σταδιακή ανάκαμψη» στην Ελλάδα.
«Πρέπει να εφαρμοστούν τα συμφωνηθέντα, για αυτό και είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκαθαρίσει τα κύρια σημεία πριν από την έναρξη της αξιολόγησης», συνέχισε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ και ανέδειξε το ζήτημα του ασφαλιστικού.
«Η Ελλάδα έχει παρουσιάσει προτάσεις, τις οποίες πρέπει να κοιτάξουμε προσεκτικά εάν επαρκούν.
Υπάρχει και το θέμα της πορείας του εκσυγχρονισμού και της αποπολιτικοποίησης της ελληνικής δημόσιας διοίκησης, το οποίο συνδέεται με τις διοικήσεις των τραπεζών και με την διαμόρφωση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων», ανέφερε ο κ. Σόιμπλε και επισήμανε ότι σε αυτό αναφέρθηκε από μόνος του ο κ. Τσακαλώτος και στο Eurogroup την Πέμπτη αλλά και την Τετάρτη κατά την διμερή συνάντησή τους στο Βερολίνο.
Στο Βερολίνο, όπως είπε, βρισκόταν την Τετάρτη και ο Poul Thomsen του ΔΝΤ, με τον οποίο είχε και ο ίδιος σύντομη συνάντηση.
«Αυτό όμως ήταν σύμπτωση», διευκρίνισε ο Schaeuble και έσπευσε να επισημάνει ότι δεν υπάρχει κάτι νεότερο στο θέμα της συμμετοχής του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα.
Υπενθύμισε δε ότι το ΔΝΤ απέδιδε πάντα σημασία στο γεγονός ότι οι αποφάσεις του λαμβάνονται από τα ίδια του τα όργανα.
«Τον Ιούλιο-Αύγουστο, επειδή είχαμε από το προηγούμενο πρόγραμμα μια πολύπλοκη κατάσταση, είπε το ΔΝΤ ότι θα λάβει την απόφασή του στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του α’ μέρους του προγράμματος, αν και επί της αρχής έχει εκφράσει τη βούλησή του. Συμμετέχει άλλωστε στην αξιολόγηση και εμείς οι Ευρωπαίοι είπαμε -και αυτό είναι μέρος της συμφωνίας του Αυγούστου και έχει συμφωνήσει ρητά και η Ελλάδα- ότι αποδίδουμε σημασία στην συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ, όχι μόνο τεχνικά, αλλά και οικονομικά», υπενθύμισε.
Ακόμη, ο γερμανός ΥΠΟΙΚ προσέθεσε ότι το ΔΝΤ θεωρεί ως βασικά σημεία ενόψει της αξιολόγησης τις διοικήσεις του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και των τραπεζών και μια επαρκή μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού -και κατά συνέπεια την ανάγκη χρηματοδότησης και τη μελέτη της βιωσιμότητας του χρέους.
«Θεώρησα ότι δηλώσεις από την Ελλάδα, από τον πρωθυπουργό, στις οποίες θα μπορούσε να δοθεί η ερμηνεία ότι η Ελλάδα δεν ήθελε πλέον το ΔΝΤ, δεν ήταν προς το συμφέρον της χώρας.
Προφανώς αυτή η συμβουλή έγινε κατανοητή στην Αθήνα και τώρα το ξεκαθάρισαν ρητά και για αυτό το ΔΝΤ θα κάνει ό,τι έχει πει.
Και η σημερινή συνέντευξη της κυρίας Lagarde δεν μπορεί να ερμηνευθεί διαφορετικά. Δεν έχω καμία αμφιβολία», τόνισε ο κ. Schaeuble.Διαβάστε επίσης