30.11.2020    12:41

Αποστομωτική απάντηση Θεδωρικάκου στον Φάμελλο για την ανταποδοτική ανακύκλωση – Εφαρμόζεται χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες

Τετραπλασιασμό συγκέντρωσης ποσοτήτων ανακυκλώσιμων υλικών, δείχνουν τα στοιχεία της Επιστημονικής Μονάδας Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΕΜΠ, για την πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης σε τέσσερις δήμους της χώρας.

Κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος είπε ότι το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα που δεν έχει κανέναν απολύτως κόστος ούτε για το υπουργείο Εσωτερικών, ούτε για τους δήμους ούτε και για τους πολίτες, αξιολογείται από το ΕΜΠ και δείχνει πολλαπλασιασμό συγκέντρωσης ανακυκλούμενων υλικών. Ο Τάκης Θεοδωρικάκος είπε, επίσης, ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί και οποιαδήποτε άλλη πρόταση περιλαμβάνει μηδενική οικονομική επιβάρυνση για το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους της χώρας, και θα αξιολογείται από τον Εθνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης, τον ΕΟΑΝ.

«Τα ποσοστά ανακύκλωσης των στερεών αποβλήτων στη χώρα είναι διαχρονικά απογοητευτικά. Επίσημα στις εκθέσεις της ΕΕ, αλλά και σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο του 2015 για τα διαχείριση των στερεών αποβλήτων, δείχνουν ότι τα ποσοστά ανακύκλωσης στη χώρα είναι το πολύ 19% και το 80% των στερεών αποβλήτων οδηγούνται στις χωματερές.

Βασικός στόχος της πολιτικής μας, για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων είναι να αυξηθούν τα ποσοστά ανακύκλωσης. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία μας υποχρεώνει να τα αυξήσουμε, και μάλιστα θεαματικά, με βασική προτεραιότητα την ανακύκλωση στο γυαλί, στο χαρτί, στο αλουμίνιο και στο πλαστικό», ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως τόνισε, αυτοί οι στόχοι συνιστούν και στοιχεία του συγκεκριμένου πιλοτικού προγράμματος, το οποίο είναι υπό την αιγίδα του υπουργείου Εσωτερικών, από τον Δεκέμβριο του 2019, όταν, δηλαδή, το υπουργείο δέχθηκε τη σχετική πρόταση προκειμένου να υπάρξει αυτό το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης.

«Η πρόταση ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία, στους εθνικούς στόχους της πολιτικής για την ανακύκλωση, και δεν υπάρχει το παραμικρό κόστος ούτε για το υπουργείο Εσωτερικών ούτε για τους δήμους ούτε για τους πολίτες. Δεν είναι καθόλου αλήθεια ότι αυτό το πρόγραμμα δεν ήταν γνωστό στον ΕΟΑΝ, που παρίστατο στα εγκαίνια που έγιναν στους 4 δήμους, όπου εφαρμόστηκε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα. Το σύστημα ανταποδοτικής ανακύκλωσης περιλαμβάνεται στα συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης που έχουν κανονική άδεια λειτουργίας», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος και πρόσθεσε ότι στο επιχειρησιακό σχέδιο της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, το οποίο κατατέθηκε 20 Μαΐου στον ΕΟΑΝ, περιλαμβάνεται το σύνολο του πιλοτικού προγράμματος.

«Η αξιολόγηση ασφαλώς γίνεται και από τον ΕΟΑΝ και από την αυτοδιοίκηση γιατί το θέμα της διαχείρισης αποβλήτων είναι κρίσιμο θέμα και οι στόχοι που πρέπει να πιάσουμε είναι πολύ υψηλοί. Είμαστε πολύ πίσω και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Όλα αυτά είναι απολύτως συντεταγμένα με το εθνικό σχέδιο διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα τεθεί σε διαβούλευση από το αρμόδιο υπουργείο».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, ωστόσο, επέμεινε λέγοντας: «Είπατε ότι το πρόγραμμα δεν έχει κόστος. Με βάση το θεσμικό πλαίσιο ο πόρος που χρησιμοποιείται για τη λειτουργία των συστημάτων αυτών, είναι κοινωνικός πόρος, είναι πόρος της Ελλάδας και πρέπει να αποδώσει διότι κρινόμαστε από την ΕΕ. ‘Αρα δεν λέει αλήθεια η κυβέρνηση ότι το πρόγραμμα δεν έχει κόστος διότι πληρώνουμε όλοι οι πολίτες και η κυβέρνηση τον πόρο που δίνουν όλοι Έλληνες πολίτες η κυβέρνηση τον δίνει προνομιακά σε ένα σύστημα χωρίς εγκεκριμένο επιχειρησιακό σχέδιο, σε λίγους δήμους και όχι σε όλους και άρα η κυβέρνηση δείχνει μια προνομιακή και αθέμιτη συμπεριφορά, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου». Πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις πόσα εκατομμύρια από τον πόρο των πολιτών αξιοποιεί το υπουργείο για ένα πιλοτικό πρόγραμμα που δεν ήταν εγκεκριμένο, που δεν περιλαμβανόταν στο επιχειρησιακό σχέδιο.

Ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε, λέγοντας: «Συνεχίζετε την ψευδολογία, επαναλαμβάνω, το πρόγραμμα δεν έχει το παραμικρό κόστος. Απέδειξα ότι έχει πολλαπλασιαστεί η ανακύκλωση στους δήμους που εφαρμόστηκε το σύστημα πιλοτικά. Το συγκεκριμένο σύστημα έχει άδεια λειτουργίας». Και συμπλήρωσε: «Οποιοδήποτε σύστημα κατέθετε μια πρόταση η οποία θα έχει μηδενικό κόστος και πιλοτικό χαρακτήρα, δεν θα είχα καμία αντίρρηση να την κάνω αποδεκτή. Δεν με ενδιαφέρει από ποιον προέρχεται αλλά με ενδιαφέρει να πετύχουμε το αποτέλεσμα που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία και ο Έλληνας πολίτης σε ότι αφορά στους στόχους ανακύκλωσης».