-->
28.09.2023

Την Τετάρτη στη Βουλή των Σκοπίων η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση – Tα δύο σενάρια στην Αθήνα

Ξεκινά το μεσημέρι της Τετάρτης η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής της ΠΓΔΜ επί των τεσσάρων τελικών τροπολογιών άρθρων του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση της χώρας, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών και ορισμένων ακόμη τροπολογιών επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, που εγκρίθηκαν το προηγούμενο διάστημα από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Οι τέσσερις τελικές τροπολογίες του Συντάγματος που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ αφορούν την αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της ΠΓΔΜ.

Στις τροπολογίες επί του εφαρμοστικού Νόμου του Συντάγματος, διευκρινίζεται, μεταξύ άλλων, ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας (σ.σ. Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας) «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής της χώρας, η συζήτηση για την καθεμιά από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει ως και τρεις ημέρες, Ωστόσο, δεδομένης της απουσίας από την συνεδρίαση των βουλευτών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του VMRO-DPMNE, το οποίο αντιτίθεται στη Συμφωνία των Πρεσπών, η συζήτηση αναμένεται να ολοκληρωθεί πολύ πιο σύντομα, ακόμη και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ωστόσο, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BESA, Συμμαχία για τους Αλβανούς), τα οποία διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές, ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με την βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της ΠΓΔΜ, οι οποίοι αποτελούν το 25% του πληθυσμού της χώρας. Επί των αιτημάτων αυτών των δύο αλβανικών κομμάτων, οι ψήφοι των οποίων στη Βουλή θεωρούνται κρίσιμες για την έγκριση της αλλαγής του Συντάγματος της χώρας, διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες συζητήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού της πΓΔΜ και αρχηγού του κυβερνώντος κόμματος, «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) Ζόραν Ζάεφ και των αρχηγών των δύο αυτών αλβανικών κομμάτων (Μπιλάλ Κασάμι, Ζιγιάντιν Σέλα).

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην ολομέλεια της Βουλής θα ακολουθήσει η ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για την έγκρισή τους απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων (80 στους 120 βουλευτές).

Πρόσφατα, ο Ζόραν Ζάεφ ανέφερε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που θα ψηφίσουν υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος της ΠΓΔΜ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τους 80 – κάτι όμως που, σε σημαντικό βαθμό, θα εξαρτηθεί από τους τέσσερις βουλευτές των αλβανικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πάντως, στην κρίσιμη ψηφοφορία της 19ης Οκτωβρίου 2018 στη Βουλή της χώρας, σχετικά με την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος, είχαν ψηφίσει υπέρ.

Τα δύο σενάρια στην Αθήνα

Δύο βασικά σενάρια βρίσκονται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας ενόψει της κάλπης των Πρεσπών. Στα Σκόπια η ψηφοφορία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως 15 Ιανουαρίου, ενώ η ψηφοφορία στην Αθήνα υπολογίζεται ότι θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του μήνα.

Σε αυτή την ψηφοφορία η κυβέρνηση αναζητά 151 ψήφους. Ο κ. Τσίπρας έχει 145 βουλευτές και αναζητά άλλους 6. Με βάση τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών θα ψηφίσουν 2 στελέχη των ΑΝΕΛ ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος και η Έλενα Κουντουρά και 3 στελέχη από το Ποτάμι, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Βασίλης Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς και από το ΚΙΝΑΛ ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Σε αυτή την διαδικασία υπάρχει ένα παράδοξο γιατί ο Πάνος Καμμένος επιμένει ότι θα αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση. Η Μαρία Κόλλια Τσαρουχά δήλωσε ότι θα μείνει μέχρι τέλους στους ΑΝΕΛ αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο με άλλους υπουργούς των ΑΝΕΛ που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν τις υπουργικές καρέκλες, όπως τον Τέρενς Κουίκ, την Έλενα Κουντουρά και την Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Κυβέρνηση και ΝΔ

Μία βασική πρωτοβουλία που είναι στα χέρια του εκάστοτε πρωθυπουργού είναι να πάει στην Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση η ψηφοφορία γίνεται επί των παρόντων βουλευτών και οι ελάχιστες ψήφοι που απαιτούνται είναι 120.  Σε αυτή την περίπτωση παραμένει ερώτημα αν θα τεθεί θέμα δεδηλωμένης από την αντιπολίτευση ακόμη και σε περίπτωση που κερδίσει ο πρωθυπουργός αυτή την ψηφοφορία.

Η δεύτερη πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μπορεί να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. Σε αυτή την περίπτωση απαιτούνται 151 ψήφοι προκειμένου να χάσει η κυβέρνηση την πρόταση δυσπιστίας, γεγονός αρκετά δύσκολο με τους σημερινούς συσχετισμούς στη Βουλή. Επί του παρόντος ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται αρκετά απομακρυσμένο και δεν φαίνεται να βρίσκεται στους σχεδιασμούς.Διαβάστε επίσης