Search
Close this search box.
Search

Τορπιλίζει τη συμφωνία για το προσφυγικό ο Ερντογάν: Ανακαλεί τους Τούρκους παρατηρητές από τα ελληνικά νησιά την ώρα που η Κομισιόν του στέλνει επιπλέον 1,4 δις

Πριν 8 έτη

Εντολή να επιστρέψουν στη βάση τους στην Τουρκία έλαβαν οι παρατηρητές της τουρκικής κυβέρνησης, που βρίσκονταν στα ελληνικά νησιά, στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας για το προσφυγικό.

Η ομάδα των Τούρκων παρατηρητών (πρόκειται κυρίως για αστυνομικούς και όχι στρατιωτικούς) αναμενόταν να αναχωρήσει στις 25 Ιουλίου και να επιστρέψει αργότερα είτε η ίδια είτε άλλο κλιμάκιο αξιωματούχων.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα όμως της 15ης Ιουλίου, φαίνεται πως επιτάχυνε τις εξελίξεις, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει εντολή για άμεσο επαναπατρισμό της ομάδας αξιωματούχων, η οποία αναχώρησε στις 18 Ιουλίου. “Δεν ξέρουμε αν και πότε θα επιστρέψουμε” έλεγαν χαρακτηριστικά οι Τούρκοι παρατηρητές.

Αυτό βέβαια που μένει να απαντηθεί είναι το αν η ανάκληση των αξιωματούχων, έχει να κάνει με τις σαρωτικές εκκαθαρίσεις αντικαθεστωτικών και δήθεν αντικαθεστωτικών δημοσίων λειτουργών που λαμβάνει χώρα στην Τουρκία, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα (που είναι και το πιθανότερο) ή κάποια εμπλοκή στη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, η οποία δεν θα πρέπει να αποκλείεται, καθώς υπάρχουν και από τις δύο πλευρές παράπονα για την τήρησή της.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση της Αγκυρας προς τις ελληνικές αρχές οι αξιωματούχοι ανακλήθηκαν επειδή έληξαν τα διαβατήριά τους και αναμένεται να γυρίσουν στην Ελλάδα αφού προηγηθεί νεότερη επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, δηλώνει ενημερωμένο για την τουρκική κίνηση. Η σχετικά ενημέρωση από την τουρκική πλευρά έκανε λόγο για “αντικατάσταση – ανανέωση” αξιωματούχων.

 

Tην ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε  επιπλέον χρηματοδότηση 1,4 δις για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, υιοθετώντας ένα έκτακτο μέτρο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν, αυτό το έκτακτο μέτρο προβλέπει τρία σκέλη χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των επειγουσών αναγκών των προσφύγων και των κοινοτήτων υποδοχής στην Τουρκία σε τομείς προτεραιότητας, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι δημοτικές υποδομές και η κοινωνικο-οικονομική υποστήριξη των δέκα επαρχιών που πλήττονται περισσότερο. Το πρώτο σκέλος προβλέπει την άμεση παροχή επιχορηγήσεων στα τουρκικά υπουργεία Παιδείας και Υγείας για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας και της πρόσβασης σε αυτές για τους Σύριους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Το δεύτερο σκέλος αφορά εν μέρει την παροχή χρηματοδότησης στους δήμους και τις κοινότητες υποδοχής, και το τρίτο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει μία χρηματοδότηση που θα επιτρέψει σε διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να δημιουργήσουν μία λίστα έργων για μελλοντική υλοποίηση.

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του Τύπου στις Βρυξέλλες η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, με τη σημερινή έγκριση της χρηματοδότησης, η ΕΕ έχει κινητοποιήσει συνολικά 2,15 δισ. από τα 3 δισ. στα οποία έχει δεσμευτεί για τη στήριξη των προσφύγων που διαμένουν στην Τουρκία. «Η Επιτροπή υλοποιεί τις δεσμεύσεις, τις οποίες έχει λάβει στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης με την Τουρκία της 18ης Μαρτίου 2016», υπογράμμισε η κ. Αντρέεβα, ενώ πρόσθεσε πως επιπλέον 79 εκατ. ευρώ έχουν διατεθεί σε διεθνείς οργανισμούς και ΜΚΟ.

Εξάλλου, κληθείσα να σχολιάσει το νέο προγκρόμ του Τούρκου προέδρου, Ρ.Τ. Ερντογάν, κατά των Μέσων Ενημέρωσης, η εκπρόσωπος Τύπου αρμόδια για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής, Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, εξέφρασε την «ανησυχία» της Επιτροπής για τις συλλήψεις και το κλείσιμο των ΜΜΕ, σημειώνοντας πως «η ελευθερία του Τύπου αποτελεί μία από τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ» και πως η Τουρκία «ως υποψήφια προς ένταξη χώρα θα πρέπει να ακολουθεί τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα» και σε αυτόν τον τομέα. Πρόσθεσε, δε, τη σημασία του πλήρους σεβασμού του δικαιώματος σε δίκαια δίκη.

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.