-->
19.04.2024

Τρεις συμφωνίες με άξονα την ενέργεια υπογράφει ο Τσίπρας στο Ιράν

Τρεις συμφωνίες, με αιχμή την ενεργειακή συνεργασία, θα υπογράψει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην Τεχεράνη, κατά τις συναντήσεις που έχει σήμερα με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία του Ιράν.

Η πρώτη συμφωνία θα αφορά τη σύσφιξη των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενέργεια. Η Ελλάδα παραδοσιακά ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη και οι εισαγωγές αναμένεται να ξαναρχίσουν μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς η περσική χώρα επιστέφει πλήρως στην παγκόσμια αγορά και αυξάνει την παραγωγή αργού.

Η δεύτερη συμφωνία θα αφορά την πολιτική συνεργασία των δύο χωρών και η τρίτη θα προβλέπει την κατάργηση της θεώρησης στα διπλωματικά διαβατήρια.
Αυτήν την ώρα ο πρωθυπουργός συναντάται με τον πρώτο αντιπρόεδρο του Ιράν, Εσέκ Γιαχανγίρι. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο Χασάν Ροχανί και στη συνέχεια θα υπάρξει συνάντηση με τον Ανώτατο Ηγέτη της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενέι. Τον κ. Τσίπρα συνοδεύουν περίπου 60 Έλληνες επιχειρηματίες.Διαβάστε επίσης