25.11.2020    13:26

Τρομοκρατική ενέργεια στη Γαλλία – Νεκρός ο δράστης – Τρία τα θύματα

Νεκρός ο δράστης σε ομηρεία στην Τρέμπ της Γαλλίας μετά από την επιχείρηση της αστυνομίας να κάνει έφοδο στο σούπερ μάρκετ όπου έγινε το συμβάν. Το υπουργείο εξωτερικών επιβεβαιώνει την καταστολή της υπόθεσης και σύμφωνα με αναφορές από τα μέσα ενημέρωσης υπάρχουν 3 θύματα μετά από πυροβολισμούς του δολοφόνου.

Ο δράστης φέρεται να αναφέρθηκε στην ISIS. Πυροβόλησε δύο άτομα, έναν αστυνομικό και έναν πελάτη του σούπερ μάρκετ, ενώ σε ομηρεία βρίσκονταν και άλλα οκτώ άτομα.

Γνωστός στις αρχές ο ένοχος

Ο άνδρας που σκότωσε τουλάχιστον τρεις ανθρώπους σε επιθέσεις στη νότια Γαλλία ήταν ένας 26χρονος που ήταν γνωστός στις αρχές για μικροαδικήματα και κατοχή ναρκωτικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος πρόσθεσε πως ενήργησε μόνος.

Ο Κολόμπ είπε πως ο επιτιθέμενος λεγόταν Ρεντουάν Λακντίμ και πως ήταν από τη γειτονική Καρκασόν, απ΄όπου ξεκίνησαν οι επιθέσεις.«Ήταν γνωστός [στις αρχές] για μικροαδικήματα. Τον είχαμε παρακολουθήσει και πιστεύαμε ότι δεν είχε ριζοσπαστικοποιηθεί», είπε ο Κολόμπ.

Τα γαλλικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για τρείς νεκρούς. Σύμφωνα με την αστυνομία το τρίτο θύμα δεν βρισκόταν στο σούπερ μάρκετ, αλλά σε διπλανή περιοχή. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται είναι οδηγός, του οποίου το αυτοκίνητο έκλεψε ο δράστης.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης

Σε ανακοίνωση του στο διαδίκτυο το Ισλαμικό Κράτος ανακοινώνει ότι ένας «στρατιώτης του καλιφάτου» έπραξε την επίθεση. Οι τζιχαντιστές δεν έδωσαν άλλες πληροφορίες, ούτε στοιχεία για το επεισόδιο.

Ο άνδρας που κρατούσε ομήρους στο σούπερ μάρκετ είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος και για το λόγο αυτό το περιστατικό αντιμετωπίστηκε ως τρομοκρατικό. Επιπλέον, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης είχε ζητήσει ως αντάλλαγμα την απελευθέρωση του Σαλάχ Αμπντεσλάμ, του δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι τον Νοέμβριο του 2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης, οι αρχές αντιμετώπισαν ως ξεχωριστά επεισόδια τα δύο περιστατικά. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να σχετίζονται, καθώς οι δύο πόλεις, Τρεμπ και Καρκασόν έχουν απόσταση μόλις 15 λεπτά με αυτοκίνητο.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ δήλωσε ότι το περιστατικό της ομηρείας στο σούπερ μάρκετ φαίνεται πως είναι «τρομοκρατική ενέργεια». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο τραυματισμένος αστυνομικός στην Καρκασόν δεν διατρέχει κίνδυνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν αναφερόμενος στο γεγονός, είπε ότι όλα δείχνουν τρομοκρατική επίθεση και ότι η τρομοκρατική δραστηριότητα στην χώρα είναι σε υψηλό σημείο.