-->
30.11.2022

Τσακαλώτος και Φλαμπουράρης «έστησαν» το κουαρτέτο στο Χίλτον

Με το καλημέρα καταφέραμε να εκνευρίσουμε το κουαρτέτο! Και ο Τσακαλώτος και ο Φλαμπουράρης έφτασαν αργοπορημένοι στο πρωινό ραντεβού του Χίλτον. Ο υπουργός Οικονομικών βγήκε από το αυτοκίνητο στις 9:10 ενώ ο υπουργός Επικρατείας με το πάσο του πήγε περίπου μισή ώρα αργότερα. Αποτέλεσμα ήταν εκνευριστούν οι θεσμοί που ήταν «στημένοι» από τις 09:00 και περίμεναν… Πάντως το ραντεβού με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ανανεώθηκε για το απόγευμα και με τη συμμετοχή των Σταθάκη, Χουλιαράκη και Αλεξιάδη.

H συνάντηση ολοκληρώθηκε μετά τις 11. Από ελληνικής πλευράς μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Αποχωρώντας ο κ.Τσακαλώτος επεσήμανε ότι «ήταν η πρώτη εισαγωγική συνάντηση».

Το απόγευμα οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας Γ.Σταθάκη και των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη και Τρύφωνα Αλεξιάδη. Αντικείμενο της απογευματινής συνάντησης θα είναι θέματα αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών (οικονομικές-δημοσιονομικές εξελίξεις, προϋπολογισμός 2016, φορολογία), ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα ανοίξει σχεδόν όλη η «βεντάλια» των ζητημάτων της συμφωνίας.

Από την Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή, Κυριακή 13 Μαρτίου 2011.   ΑΠΕ ΜΠΕ/www.papandreou.gr/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ
Από την Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην
Αίθουσα Υπουργικού Συμβουλίου, στη Βουλή, Κυριακή 13 Μαρτίου 2011. ΑΠΕ ΜΠΕ/www.papandreou.gr/ΒΑΣΙΛΗΣ ΦΙΛΗΣ

Νωρίτερα, προσερχόμενος στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών – Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Ράσμους Ρίφερ (ΕΚΤ) – ο κ. Φλαμπουράρης δήλωσε ότι «δεν νομίζω πως συνδέεται η αναβολή του EuroWorking Group με την διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, οι συναντήσεις γίνονται στην σκιά της εμπλοκής που προέκυψε με τη λίστα των προαπαιτούμενων, γεγονός που οδήγησε στην αναβολή της τηλεδιάσκεψης του EuroworkingGroup που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα.

Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου από τις Βρυξέλλες, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τα προαπαιτούμενα στο σύνολό τους. Κατά συνέπεια, το θέμα του ελληνικού προγράμματος θα συζητηθεί μόλις αυτά εφαρμοστούν πλήρως.

Σημειώνεται ότι στην αναβληθείσα τηλεδιάσκεψη επρόκειτο οι θεσμοί να ενημερώσουν τις χώρες της Ευρωζώνης για την πορεία υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος.

Επί του παρόντος, η χώρα μας έχει υλοποιήσει 16 από τα 49 μέτρα και δράσεις, έτσι απομένουν 33 ακόμη θα οποία θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας εάν η Αθήνα θέλει να εκταμιεύσει τα 2 δισ. ευρώ κεφαλαίων. Ταυτόχρονα, θα ξεκινήσει η προώθηση της δεύτερης λίστας με μέτρα και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να υλοποιηθούν.

Η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση ισοδύναμων 3,5 δισ. ευρώ για τις τροποποιήσεις που επιδιώκει ή έχει ήδη αποφασίσει σε βαριά μέτρα.

Στις «τρύπες» που έχουν ανοίξει στα έσοδα περιλαμβάνονται:

  • 2 δισ. ευρώ για την εφαρμογή των αποφάσεων του ΣτΕ που έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις συντάξεων του 2012
  • 375 εκατ. ευρώ αν δεν εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις
  • 500 εκατ. ευρώ εάν δεν καταργηθεί στο χρονοδιάγραμμα που προβλέπεται το ΕΚΑΣ
  • 200 εκατ. ευρώ μετά την υπαναχώρηση στους συντελεστές φορολόγησης ενοικίων
  • 150 εκατ. ευρώ από το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση
  • 100 εκατ. ευρώ αν δεν εφαρμοστούν οι αυξημένοι συντελεστές για τους αγρότες
  • 20 εκατ. ευρώ για την κατάργηση του 5ευρου στα νοσοκομεία
Διαβάστε επίσης