-->
17.01.2021

Χατζηδάκης σε Φάμελλο στη Βουλή: «Είστε ο Πινόκιο της υφηλίου»

Απρόσμενη ένταση στη Βουλή κατά τη συζήτηση του χωροταξικού νομοσχεδίου προκάλεσε το αίτημα του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελου να ζητήσει πάγωμα κάθε νομοθετικής διαδικασίας , η οποία δεν έχει σχέση με την πανδημία και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να του απαντά χαρακτηρίζοντάς τον ως τον «Πινόκιο της πολιτικής».

Οκύκλος της έντασης άνοιξε όταν ο κ. Φάμελλος δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί πλήρως με την τακτική της κυβέρνησης να εκμεταλλεύεται τη πανδημία και ενώ ο κόσμος υποφέρει και οι γιατροί δίνουν τη μάχη και πρέπει να τους στηρίξουμε και να τους χειροκροτήσουμε πραγματικά, να περνάνε νομοσχέδια που είναι άσχετα με τη πανδημία και να αφήνουμε πίσω πράγματα που η κοινωνία μας έχει ανάγκη.

» Το ν/σ πρέπει να αποσυρθεί ως διαδικασία συζήτησης. Δεν επιτρέπεται κ. Χατζηδάκη να υποτιμούμε την αγωνία της κοινωνίας και να περνάτε ρυθμίσεις τάχα για την εκτός σχεδίου δόμηση με ευνοϊκές όμως μέσα ρυθμίσεις για τις τράπεζες και το Ελληνικό. Αυτό ξεπερνάει τα όρια της πολιτικής δεοντολογίας, αγγίζει τα θέματα ανθρωπιάς. Αν προτίθεστε να φέρετε τροπολογίες για τον ΕΛΑΠΕ εκ των υστέρων και μετά τους φορείς να μας το πείτε από τώρα να αποχωρήσουμε. Δεν μπορούμε να προσβάλλουμε έτσι την κοινοβουλευτική διαδικασία» είπε ο κ. Φάμελλος και ζήτησε όσο διαρκεί η πανδημία η Βουλή να ασχολείται μόνο με ζητήματα της πανδημίας. Δηλαδή δημόσιας υγείας, κοινωνικής κρίσης, επιδομάτων.

«Ούτε η Βουλή ουτε η Δημοκρατία θα μπει σε καραντίνα όπως προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει κάποια στιγμή να σοβαρευτείτε» απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι το σύνολο των κομμάτων έχουν ομόφωνα συμφωνήσει για την νομοθετική λειτουργία του κοινοβουλίου.

Η ένταση κορυφώθηκε όταν τον λόγο έλαβε ο Υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος εμφανώς ενοχλημένος από την αναφορά του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνθηκε προσωπικά σε αυτόν λέγοντας: «Έχω την εντύπωση ότι ορισμένοι συνάδελφοι διαφωνούν με τα κόμματά τους και πρέπει αυτή τη διαφωνία να την λύσουν εσωκομματικά. Στην Διάσκεψη των Προέδρων ομόφωνα επελέγη μια διαδικασία και έχει συμφωνηθεί για το νομοσχέδιο που συζητάμε διπλάσιος αριθμός ομιλητών. Αν δεν συνεννοείστε με τα κόμματά σας αυτό δεν είναι πρόβλημα δικό μας αλλά δικό σας. Συντονιστείτε καλύτερα. Ακόμα μια φορά επισημαίνετε ότι η Βουλή θα πρέπει να μην ασχολείται με άλλα θέματα πλην κορωνοϊού. Που αλλού γίνεται αυτό; Γνωρίζεται άλλη χώρα που να το κάνει για να το μελετήσουμε. Το νομοσχέδιο είναι παρέμβαση που έχει αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Τι προτείνετε; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ αν και έχουμε εκλεγεί για άλλο πρόγραμμα; Να κρατήσουμε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ με αυτά τα καταπληκτικά αποτελέσματα; Υποστηρίζετε σοβαρά ότι το νομοσχέδιο περνά εν κρυπτώ; Σοβαρά; Το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε τον Ιούλιο, τέθηκε σε διαβούλευση απο τον Ιούλιο μέχρι σήμερα. Τέσσερις μήνες. Είναι εν κρυπτώ αυτή η διαδικασία; Απορία ψάλτου βηξ και η αποχώρηση από το κοινοβούλιο είναι όχημα αποφυγής της αμηχανίας. Ακούστε είτε εντός είτε εκτός του κοινοβουλίου το ίδιο αναξιόπιστοι θα είστε. Εμείς θα συνεχίσουμε το έργο μας εσείς συνεχίστε την ακατάληπτη συμπεριφορά» . Εν συνεχεία μάλιστα ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στους προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Φάμελλου : «Τον ευχαριστώ για τις κατηγορίες του. Είναι παράσημο όταν χρησιμοποιεί την λέξη ψεύτης. Ποιος; Ο εκπρόσωπος κόμματος που έχει σπάσει κάθε ρεκόρ στα ψέματα. Είστε ο Πινόκιο όλης της υφηλίου. Αιδώς Αργείοι» είπε.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο κ. Γιώργος Αρβανιτίδης κάλεσε την ηγεσία του υπουργείου να ενημερώσει για πιθανή κατάθεση τροπολογιών ώστε να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς.Αναβολή της συζήτηση του νομοσχεδίου ζήτησε και η αγορήτρια του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου. Ο κ. Βασίλης Βιλιάρδος από την Ελληνική Λύση ζήτησε να συζητούνται μόνο νομοσχέδια σχετικά με την πανδημία ενώ ο Κρίτωνας Αρσένης από το ΜεΡΑ25 είπε ότι είναι αντιδημοκρατική πρακτική η συζήτηση των νομοσχεδίων την στιγμή που οι πολίτες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν έξω από το κοινοβούλιο.


Διαβάστε επίσης