31.10.2020    03:32

Όταν ο Τζορτζ Μπους φιλοξενήθηκε στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη – Οι συνταγές της Μαρίκας

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, δεν είναι ο πρώτος Αμερικανός πολιτικός που φιλοξενείται στο σπίτι της οικογένειας Μητσοτάκη στο Ακρωτήρι Χανίων. Συγκεκριμένα είναι ο δεύτερος, καθώς πρώτος ήταν ο Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος. Στις 19 Ιουλίου του 1991 συγκεκριμένα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ φιλοξενείται από το ζεύγος Μητσοτάκη στα Χανιά. Μάλιστα είχε απολαύσει κρητικές σπεσιαλιτέ στο δείπνο προς τιμήν του. Η Μαρίκα Μητσοτάκη ετοίμασε αστακό, πίτες και κολοκυθάκια γεμιστά, άλλωστε ήταν γνωστή για τις μαγειρικές της ικανότητες και επέλεγε να μαγειρεύει η ίδια για τους ηγέτες.

Το προεδρικό ζεύγος εντυπωσιάζεται από τις μαγειρικές επιδόσεις της κυρίας Μαρίκας Μητσοτάκη, η οποία, εκτός της φιλοξενίας, είχε να αντιμετωπίσει και τους άντρες ασφαλείας του Τζωρτζ Μπους. «Δεκαπέντε μέρες πριν είχαν κάνει επιδρομή στο σπίτι μας και έψαξαν τα πάντα, μέχρι και τις πρίζες!». Την παραμονή δε της άφιξης του υψηλού προσκεκλημένου «οι φρουροί του άρχισαν να ανοίγουν τις κατσαρόλες και να δοκιμάζουν τα πάντα, για να σιγουρευτούν ότι δεν θα δηλητηριαστεί ο πρόεδρος. Όλο το βράδυ, δε, είχαν βάλει έναν ειδικό σωματοφύλακα να φυλάει τα…ψυγεία!» έγραφε στο βιβλίο της η Μαρίκα Μητσοτάκη. Ο Αμερικανός πρόεδρος δοκιμάζει τις σαλάτες και ξετρελαίνεται με το κρητικό ελαιόλαδο. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης βγάζει δύο τενεκέδες από το κελάρι του με το ελληνικό παραδοσιακό προϊόν για πεσκέσι. Οι τενεκέδες με το λάδι δεν μπορούν να ταξιδέψουν με το προεδρικό αεροσκάφος, Air Force 1, για λόγους ασφαλείας και για τη μεταφορά τους επιστρατεύεται η ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον. Έξι μήνες αργότερα, ο Αμερικανός πρόεδρος συναντά την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη στο Παρίσι και κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρώην προέδρου της Σοβιετικής Ενωσης, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, της λέει όλο απορία: «Το λάδι που θα μου στέλνατε δεν έχει φτάσει ακόμα σε μας»! Ο αμερικανικός οργανισμός τροφίμων απαγόρευε την εισαγωγή του λαδιού στον Λευκό Οίκο επειδή στην ετικέτα έγραφε «παρθένο ελαιόλαδο» ενώ επέτρεψε στον πλανητάρχη να γευτεί το κρητικό προϊόν μόνο αφού άλλαξε την ετικέτα βάζοντας την ένδειξη «μόνο για εξωτερική χρήση». Λέγεται μάλιστα ότι αντάλλαξε συνταγές με την Μπάρμπαρα Μπους.

Στο σπίτι στο Ακρωτήρι φιλοξενήθηκαν ο Κολ, η Θάτσερ και πολλοί άλλοι. Αλλά όπως είχε δηλώσει στο «Βήμα», άλλη ήταν η μεγάλη στιγμή της κουζίνας της. «Το πιο σημαντικό ήταν το γεύµα στους ηγέτες των τριών χωρών, Βρετανίας, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας, µαζί µε τον καγκελάριο της Γερµανίας για τον εορτασµό των 50 χρόνων από τη Μάχη της Κρήτης. Κάθονταν για πρώτη φορά γύρω από ένα τραπέζι, να φάνε και να πιούνε, µετά το τέλος του πολέµου».

Ο Μπους είχε μιλήσει αρκετές φορές για τα «dolmadakia», της Μαρίκας Μητσοτάκη, ενώ αναφερόταν στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ως φίλο του. Ο Αμερικανός πολιτικός έμεινε άλλη μία φορά στο σπίτι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1994.

Πηγή φωτογραφιών: Ίδρυμα Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ΑΡ