-->
28.03.2024

Αίγυπτος: Ρομπότ – νοσηλευτής στη μάχη κατά του κορωνοϊού!

Την ώρα που η Αίγυπτος βρίσκεται αντιμέτωπη με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ένας εφευρέτης δοκιμάζει ένα τηλεχειριζόμενο ρομπότ, το οποίο μπορεί να εξετάσει τους ασθενείς για Covid-19, να ελέγξει τη θερμοκρασία τους και να τους «προειδοποιήσει», αν δεν φορούν μάσκα.

Ο Μαχμούτ ελ Κόμι, που σχεδίασε το ρομπότ Cira-03, το οποίο δοκιμάζεται αυτήν την περίοδο σε μια ιδιωτική κλινική στα βόρεια του Καΐρου, είπε ότι η εφεύρεσή του μπορεί να περιορίσει την έκθεση των ανθρώπων στον νέο κορωνοϊό και να αποτρέψει τη μετάδοση.

Το ρομπότ έχει ανθρώπινο πρόσωπο και ρομποτικούς βραχίονες. Μπορεί να κάνει αιματολογικές εξετάσεις, καρδιογραφήματα και ακτινογραφίες και να δείξει τα αποτελέσματα στους ασθενείς, σε μια οθόνη στο στήθος του.

«Προσπάθησα να κάνω το ρομπότ να δείχνει πιο ανθρώπινο, για να μην το φοβούνται οι ασθενείς. Για να μην αισθάνονται ότι ένα κουτί έρχεται καταπάνω τους», είπε ο εφευρέτης. «Υπήρξε θετική ανταπόκριση από τους ασθενείς. Είδαν το ρομπότ και δεν το φοβήθηκαν. Αντιθέτως, το εμπιστεύονται περισσότερο επειδή είναι πιο ακριβές από τους ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το Cira-03 εξετάζει τους ασθενείς για τον νέο κορωνοϊό εκτείνοντας στο στόμα τους έναν βραχίονα, στην άκρη του οποίου είναι στερεωμένος ένας στυλεός.

Ο Άμπου Μπαρκ Ελ Μίχι, ο διευθυντής της ιδιωτικής κλινικής όπου δοκιμάζεται το ρομπότ, είπε ότι το χρησιμοποιούν για να κάνει θερμομέτρηση σε ασθενείς που ενδέχεται να έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.



Διαβάστε επίσης