-->
16.04.2024

Ο Βορίδης «τσεκουρώνει» Καραμανλή και κάνει άνω- κάτω τη ΝΔ λίγο πριν τις κάλπες

Άνω κάτω κάνει τη ΝΔ ο Μάκης Βορίδης ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες για την ανάδειξη του νέου προέδρου του κόμματος σε συνέντευξη του στο Διουνύση Νασόπουλο και την εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ».

Ο Μάκης Βορίδης με την αιφνιδιαστική απόφασή του να στηρίξει την υποψηφιότητα του Απόστολου Τζιτζικώστα, διεκδικεί ρόλο καταλύτη στην αυριανή αναμέτρηση για την ηγεσία της ΝΔ. Κάνει λόγο για στρατηγική κίνηση από την πλευρά του και σχεδόν ανοιχτά αναγνωρίζει ότι συνδέεται και με τη δική του θέση στο κόμμα, όπως και με μια απόπειρα για «ριζοσπαστική» ανανέωσή του.

Ο βουλευτής της ΝΔ μπορεί να αφήνει στην άκρη το… τσεκούρι του πολιτικού του παρελθόντος, αλλά ρίχνει «τσεκουριές » στον Κώστα Καραμανλή και στον Άδωνι Γεωργιάδη ενώ δηλώνει παρών για την επόμενη μέρα.. σε μια παράταξη όμως που θα εκφράζει, όπως λέει, την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Ο πρώην υπουργός στη συνέντευξη του λέει ότι η ΝΔ δεν έχει ιδιοκτήτη, φωτογραφίζοντας τον Κώστα Καραμανλή και πως όλοι πρέπει να είναι ισότιμοι μέτοχοι.

Λέει ακόμα δεν έκανε καμία συναλλαγή με τον περιφερειάρχη για να τον υποστηρίξει και πως σε ενδεχόμενο νίκης του τη ΝΔ θα εκπροσωπεί στη Βουλή ο ικανότερος.

Τέλος ρίχνει το καρφί του στον Άδωνι Γεωργιάδη, λέγοντας πως κάποιοι θεωρούν πως ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς …ενώ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στο παρελθόν του και τα τσεκούρια που δεν του επέτρεψαν να διεκδικήσει τώρα την αρχηγία της ΝΔ.

Δείτε τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη:

-Η μάχη των γαλάζιων γενεών μπορεί να κρίνει το αυριανό αποτέλεσμα;

Όχι με την ηλικιακή έννοια αλλά με την έννοια της ανταπόκρισης στο αίτημα της κοινωνίας. Όποιος δεν ακούει τη βοή για αλλαγή στην παράταξη, τότε πραγματικά υποτιμά και περιφρονεί τις βαθιές κοινωνικές διεργασίες που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Αν η συντηρητική παράταξη δεν ανταποκριθεί στο αίτημα αυτό, θα ξεπεραστεί από τα πράγματα. Δεν είναι αίτημα ηλικιακής ανανέωσης, να φύγουν οι «γέροι», να έρθουν οι «νέοι». Είναι αίτημα να μετατραπεί η παράταξη σε μια μεγάλη, σύγχρονη, πολυτασική, συνθετική, ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά. Οπου όλοι συνυπάρχουν με άποψη και με ικανότητα σύνθεσης των απόψεων, όπου η βάση έχει ενεργό ρόλο και αποφασιστικές αρμοδιότητες, όπου η παράταξη δεν έχει ιδιοκτησία, αλλά όλοι είναι ισότιμοι μέτοχοι με τον ίδιο αριθμό μετοχών σε αυτήν.

– Το τελευταίο σαν καρφί για τον Κώστα Καραμανλή ακούγεται…

Δεν είναι καρφί για κανέναν, αλλά προφανώς εκφράζει την αντίθεσή μου σε όσους παριστάνουν ότι εκπροσωπούν σπουδαίες και μεγάλες προσωπικότητες της παράταξης, δήθεν υπερασπιζόμενοι την κληρονομιά τους, ενώ στην πραγματικότητα υπερασπίζονται την κομματική τους εξουσία.

– Ποιο είναι το προτέρημα του περιφερειάρχη που σας έθελξε;

Η τόλμη του να εκφράσει, μακριά από τα κεντρικά, παραδοσιακά, κομματικά συστήματα, το αίτημα της ριζοσπαστικής ανανέωσης.

– Η συμμαχία σας προβλέπει τον πρώτο λόγο στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ;

Δεν υπάρχει συμμαχία, υπάρχει μία υποψηφιότητα την οποία υποστηρίζω και δεν υφίσταται κάποιου είδους συμφωνία.

– Μπορεί, όντως, το κόμμα να έχει εξωκοινοβουλευτικό αρχηγό;

Νομικά, είναι απολύτως σαφές ότι μπορεί. Κοινοβουλευτικά, η απάντηση που δίνει ο ίδιος ο Απόστολος είναι κατά τη γνώμη μου πλήρης: ένας αντιπρόεδρος θα αναλάβει τον συντονισμό του κοινοβουλευτικού έργου. Και αυτός θα είναι ο καλύτερος που έχουμε στη Βουλή για να αναλάβει την κοινοβουλευτική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ.

– Μια ακροδεξιά συνιστώσα στη ΝΔ όπως αυτή που καταγγέλλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή, έστω, οι σκληροπυρηνικοί συντηρητικοί ψηφοφόροι γιατί να μην ακολουθήσουν τον Γεωργιάδη;

Δεν έχω ακούσει να χρησιμοποιεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον όρο «Ακροδεξιά» αλλά τον όρο «σκληρή Δεξιά». Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει η διεύρυνση του ακροατηρίου, γιατί αυτό συνδέεται και με τη διεύρυνση της επιρροής των ιδεών και αυτό είναι κάτι που όλοι πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη.

– Κάποιοι λένε ότι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, την αποδυνάμωση Γεωργιάδη, συμμάχησε μαζί σας ο Τζιτζικώστας. Κάνουν λάθος;

Κάποιοι νομίζουν ότι ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από αυτούς. Κάνουν λάθος.

– Εσείς γιατί μείνατε έξω από αυτή τη μάχη ηγεσίας;

Εκρινα ότι οι αντίπαλοί μου στην Αριστερά θα χρησιμοποιούσαν την πολιτική μου διαδρομή για να πλήξουν την υποψηφιότητά μου και κατ’ επέκταση την παράταξη. Η διαίρεση αυτή θα κατέβαινε με οξύτητα στη βάση της ΝΔ, δημιουργώντας βαθιές διαιρέσεις. Είναι κάτι που δεν θέλησα να κάνω, όχι γιατί φοβάμαι τις επιθέσεις της Αριστεράς, αλλά γιατί η παράταξή μας περνάει μια δύσκολη φάση και δεν ήθελα να προσθέσω δυσκολίες. Οι προσωπικές φιλοδοξίες πρέπει να υποχωρούν μπροστά στο συλλογικό καλό.

– Βλέπετε, δηλαδή, ότι υπάρχει ζωτικός χώρος στη ΝΔ για τις φιλοδοξίες σας;

Η ΝΔ με έχει τιμήσει, ο κόσμος της με έχει εκλέξει τέσσερις φορές πρώτο βουλευτή στην Περιφέρεια Αττικής, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς με όρισε για δύο χρόνια κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, ενώ ως πρωθυπουργός με διόρισε υπουργό, οι συνάδελφοί μου στην Κοινοβουλευτική Ομάδα με εξέλεξαν μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου. Φιλοδοξία μου τώρα είναι να δω τον ΣΥΡΙΖΑ να φεύγει, να δω τη ΝΔ στην κυβέρνηση και να τη δω να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα που θα κάνει την Ελλάδα την πιο ελεύθερη, πιο ανταγωνιστική, πιο καινοτόμα, πιο προηγμένη πολιτιστικά χώρα στην Ευρώπη. Αν μου το επιτρέψει ο λαός και η παράταξή μου, θα ήθελα να συνεχίσω να εργάζομαι στην πολιτική για τον σκοπό αυτό.

-Το Εθνικό Μέτωπο και το τσεκούρι δεν θα βρίσκονται πάντοτε εκεί;

Δεν μπορώ να διαγράψω το παρελθόν. Αλλά αυτό που έχει σημασία είναι πώς το αξιολογεί ο ελληνικός λαός. Πριν από 30 χρόνια, αμυνόμενος σε επίθεση ακροαριστερών, βγήκε αυτή η φωτογραφία. Ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι δεν έπρεπε να αμυνθώ, ακόμη και αν κάποιος θεωρεί ότι έκανα λάθος, στα πόσα χρόνια το «αδίκημά» μου παραγράφεται; Ο φόνος παραγράφεται στην 20ετία. Η στάση μου απέναντι στο παρελθόν μου είναι η καθημερινή πολιτική μου δουλειά επί οκτώ χρόνια στο Κοινοβούλιο. Είναι αρκετά σε οποιονδήποτε καλόπιστο ανησυχούντα, για να διαμορφώσει άποψη. Για τον κακόπιστο, ούτε η «δήλωση» θα ήταν αρκετή.

 

 

 



Διαβάστε επίσης