Search
Close this search box.
Search

Πέθανε η Αμαλία Μεγαπάνου, συγγραφέας και πρώην σύζυγος του Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πριν 4 έτη

Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η συγγραφέας Αμαλία Μεγαπάνου, η γυναίκα που ταύτισε τη ζωή της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η Αμαλία Μεγαπάνου είχε γεννηθεί στην Αθήνα το 1929 και ήταν κόρη του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, αδερφού του πολιτικού και φιλοσόφου Παναγιώτη Κανελλόπουλου.

Η γνωριμία της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δημιουργήθηκε μέσω των πολιτικών σαλονιών και ο γάμος τους ήρθε το 1951. Μια συμβίωση δύο διαφορετικών ανθρώπων αλλά κατά πολλούς και δύο διαφορετικών κόσμων. Η Αμαλία ήταν ευγενής και διακριτική, εκείνος νευρικός και ηγέτης.

Η Μεγαπάνου τον ακολούθησε και στην εξορία του στο Παρίσι τη δεκαετία του ΄60. Η σχέση τους όμως κράτησε μέχρι το 1972, όταν και αποφάσισε να πάρει διαζύγιο. Αιτία ήταν η δύσκολη συμβίωση, την οποία παραδέχτηκε και ο ίδιος ο Καραμανλής.

Με δωρεά της η Μεγαπάνου παραχώρησε τη συλλογή του πατέρα της, Αναστασίου Κανελλόπουλου, στο Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Μετά το διαζύγιό της με τον Καραμανλή παντρεύτηκε, στις 17 Μαΐου 1973, τον μαιευτήρα Επαμεινώνδα Μεγαπάνο, του οποίου το όνομα πήρε και χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της συγγραφικής της καριέρας.

Η καταγωγή της ήταν από την Πάτρα, όπως άλλωστε και του Κανελλόπουλου. Κατά τη διάρκεια του γάμου της με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, άφησε να ξεδιπλωθεί ένα μεγάλο μέρος του ταμπεραμέντου της και φυσικά φρόντιζε πάντα να εντυπωσιάζει με τις κομψές εμφανίσεις της τις ομηγύρεις των events στα οποία παρευρίσκετο το ζεύγος Αμαλίας-Κωνσταντίνου.

Τα μαλλιά της ήταν τις περισσότερες φορές μαζεμένα σε περίτεχνα, πάντως χαλαρά σινιόν και στολισμένα με στρας μπαρέτες και τσιμπιδάκια. Το μακιγιάζ της ήταν διακριτικό, το χαμόγελό της κάπως σφιγμένο και το βλέμμα της βαθύ.

Τα φορέματά της έφεραν πάντα την υπογραφή των μεγαλύτερων και γνωστότερων ελλήνων και ξένων σχεδιαστών της εποχής. Γενικότερα η Αμαλία Καραμανλή συγκέντρωνε στο πρόσωπό της τη συμπάθεια των περισσοτέρων κοσμικών και μη της εποχής.

Ο δυναμικός χαρακτήρας της ήταν γνωστός τοις πάσι και υπογραμμιζόταν πάντα από το σταθερό περπάτημά της πάνω σε ψηλά τακούνια στιλέτο με αέρα αποφασιστικό. Αυτό τον αέρα, από ό,τι λέγεται, τον διατηρούσε και εν οίκω, στο διαμέρισμα της Καρνεάδου στο Κολωνάκι, όπου πέρασε αρκετό καιρό μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο.

Αν και οι γείτονές τους από εκείνα τα χρόνια ακόμη θυμούνται τον ήχο από τα τασάκια καθώς εκείνα εκτοξεύονταν από τον νευρικό πολιτικό με τελικό προορισμό τους τους τοίχους και ενδιάμεσο τόσο την Αμαλία όσο και τον Κωνσταντίνο Τσάτσο, ο οποίος συχνά πέρναγε τα απογεύματά του εκεί.

Το περίφημο “Σκάσε Αμαλία”

Το περίφημο «σκάσε, Αμαλία!» το ξεστόμισε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενώ εκείνη στεκόταν πλάι του στο μπαλκόνι από όπου ο ίδιος θα έβγαζε λόγο. Η «προσφώνηση» ακούστηκε -για κακή του τύχη- από το μικρόφωνο.

Η “Ζακλίν” της Ελλάδας

Στις 17 Απριλίου του 1961, ώρα 11.30 το πρωί, το ζεύγος Καραμανλή έφτασε στην Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Η συγκυρία δεν είναι η καλύτερη, καθώς η επίσκεψη γίνεται την ημέρα που χιλιάδες αντίπαλοι του Κάστρο εισβάλουν στην Κούβα με ορμητήριο το Μαϊάμι και φυσικά με αμερικανική υποστήριξη.

Την ηγεσία των κουβανικών ενόπλων δυνάμεων αναλαμβάνει προσωπικά ο Φιντέλ Κάστρο και οδηγεί σε πλήρη αποτυχία την επιχείρηση, ανακαταλαμβάνοντας και τα τελευταία προγεφυρώματα των αντικαθεστωτικών. Παρά το βεβαρημένο πρόγραμμα ο Κένεντι συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό και στη συνέχεια είχε δύο θερμές μακρές συνομιλίες. Στην υποδοχή της ελληνικής αποστολής έπεσαν τιμητικά 19 συνολικά κανοβιοβολισμοί, ενώ ο Υπ. Εξωτερικών Ρασκ, έσπευσε να κάνει δηλώσεις σχετικά με τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των δύο κρατών.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνάντησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Κένεντυ, που είχε αναλάβει την προεδρία πριν από τρεις μήνες. Ο Κένεντυ και η σύζυγός του, Ζακλίν, καλωσόρισαν στον Λευκό Οίκο τον Κ. Καραμανλή και την Αμαλία, την οποία ο αμερικάνικος Τύπος αποκάλεσε «Ζακλίν της Ελλάδας» λόγω της κομψότητάς της.

Αμερικανική «επίθεση» φιλίας

Ο Αμερικάνος Πρόεδρος χαρακτήρισε την Ελλάδα «κοιτίδα του πολιτισμού» και τόνισε ότι η απόφαση για τη χορήγηση χρημάτων στην Ελλάδα με το Δόγμα Τρούμαν ήταν ομόφωνη, εξαιτίας της τεράστιας σημασίας που είχε χώρα για την παγκόσμια πολιτική. Ο Καραμανλής, με τη σειρά του, τον διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα υποστήριζε σθεναρά το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Ο Τύπος σχολίαζε ότι από την επιτυχία της επίσκεψης θα κρινόταν η παραμονή του Καραμανλή στην εξουσία και η νίκη της ΕΡΕ στις επερχόμενες εκλογές. Παράλληλα, οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έγραψαν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε επηρεαστεί από κακόβουλα σχόλια των Σοβιετικών και φοβόταν ότι οι Αμερικάνοι δεν παρέμεναν πιστοί σύμμαχοι της Ελλάδας. Οι υποψίες της κυβέρνησης διαψεύστηκαν, έγραφαν οι Τάιμς, με την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού.

Την επόμενα μέρα, ο Καραμανλής συνάντησε τον Υπουργό Εξωτερικών Τρασκ, με τον οποίο συζήτησαν το κλίμα που επικρατούσε στα Βαλκάνια, καθώς και την πιθανότητα να βοηθήσει η Ελλάδα την επικοινωνία των ΗΠΑ με τις χώρες της Αφρικής. Οι Κένεντυ και το ζεύγος Καραμανλή στον Λευκό Οίκο.

«Αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα»

Το κλίμα ήταν θερμό τόσο στην πολιτική ατζέντα όσο και στην δεξίωση που έγινε στην ελληνική πρεσβεία. «Αν ήμουν Αμερικάνα, θα τον ψήφιζα», είπε στους δημοσιογράφους η σύζυγος του Κ. Καραμανλή όταν την ρώτησαν τι πίστευε για τον πρόεδρο Κένεντυ. Μάλιστα, η Αμαλία Μεγαπάνου τον χαρακτήρισε πολύ γοητευτικό. Δεν ξέχασε να παινεύσει και τον δικό της σύζυγο: «Δεν ασχολούμαι με τη δουλειά του άντρα μου, γιατί την κάνει πολύ καλά», δήλωσε στους δημοσιογράφους. Όταν ήρθε η ώρα της αναχώρησης, οι Κένεντι συνόδευσαν το ζεύγος Καραμανλή μέχρι το αυτοκίνητο που θα τους μετέφερε στο αεροδρόμιο.

«Σκάσε Αμαλία!»

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής παντρεύτηκε την 21χρονη Αμαλία Κανελλοπούλου το 1951. Η όμορφη νέα σύζυγος του είχε αρχοντική καταγωγή, ανιψιά του πρώην πρωθυπουργού της Ελλάδας, Παναγιώτη Κανελλόπουλου. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που σχολίασαν ότι ο γάμος είχε ένα και μόνο στόχο: να ανυψώσει κοινωνικά τον Καραμανλή, έτσι ώστε να μπορεί πιο εύκολα να κυνηγήσει την πρωθυπουργία. Πράγματι, τα κατάφερε, μόλις τέσσερα χρόνια μετά τον γάμο τους.

Η Αμαλία Καραμανλή ήταν η πιο κομψή «Πρώτη Κυρία» της Ελλάδας. Πάντα ευγενική, μετρημένη και ντυμένη με δημιουργίες των μεγαλύτερων σχεδιαστών μόδας της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είχε λάβει εξαιρετική μόρφωση και εκτιμούσε τη μουσική, τις τέχνες και το θέατρο. Σε συνέντευξή της είχε δηλώσει πως μελετούσε μόνη της φιλοσοφία και τις παγκόσμιες θρησκείες. Κατάφερε να γίνει αγαπητή από όλους, τους κοσμικούς κύκλους, αλλά και τον λαό. Απ’ τον έγγαμο βίο με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή δεν έλειπαν οι φασαρίες. Έμεναν σε ένα διαμέρισμα στην οδό Καρνεάδου στο Κολωνάκι, χωρίς ιδιαίτερες πολυτέλειες.

Ο Καραμανλής είχε συχνές εκρήξεις οργής, στο στόχαστρο των οποίων βρισκόταν συχνά η Αμαλία. Η πιο διάσημη έκρηξή του είναι αναμφίβολα η στιγμή που της φώναξε «Σκάσε Αμαλία!» όταν ετοιμαζόταν να ξεκινήσει τον λόγο του. Ο πρωθυπουργός εκείνη τη στιγμή στάθηκε άτυχος, γιατί μίλησε πολύ κοντά στο μικρόφωνο και η φωνή του ακούστηκε παντού.

Η ιστορία διαδόθηκε σε όλη τη χώρα και η ατάκα έχει περάσει στην ιστορία. Για πολλούς, συμβολίζει τη διαφορά στην καλλιέργεια και το κοινωνικό στάτους των συζύγων: η «κυρία» Αμαλία και ο «χωριάτης» Καραμανλής.

Έμειναν μαζί μέχρι και το 1970, όταν ανακοινώθηκε στις εφημερίδες ότι είχαν κάνει αίτηση διαζυγίου. Αρχικά, η είδηση δεν πήρε μεγάλες διαστάσεις, τα άρθρα περιέγραφαν το γεγονός με λίγες μόνο προτάσεις. Ξαφνικά, τα Χριστούγεννα του 1970, το διαζύγιο εμφανίστηκε στο πρωτοσέλιδο του περιοδικού «Οικογενειακός Θησαυρός».

Έγραφε ότι η Αμαλία είχε ζητήσει διαζύγιο πολλές φορές στο παρελθόν είτε εξαιτίας ενός «φλερτ» που είχε ο Καραμανλής με μία Γαλλίδα δημοσιογράφο είτε επειδή νοστάλγησε την Ελλάδα και ήθελε να επιστρέψει. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, κατέληξαν στο διαζύγιο γιατί ήταν «αδύνατη η συμβίωση του ζεύγους»..

Δημοφιλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Search
Close this search box.