-->
28.03.2024

Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ανοιχτό ακόμη το ενδεχόμενο για το «ραντεβού» με Τραμπ, με επαφές μεταξύ των δύο πλευρών.

Η συνάντηση χαρακτηρίζεται αναγνωριστική καθώς είναι η πρώτη που θα έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την ιδιότητα του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο.

Ερχεται σε μία συγκυρία αυξημένης προκλητικότητας από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ και ενώ έχουν αυξηθεί οι μεταναστευτικές ροές προς τα νησιά του Αιγαίου. Πρόκειται για θέματα που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως το μεταναστευτικό, και ζητείται από την Τουρκία η εφαρμογή της συμφωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά υπέρ του διαλόγου, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι εάν η Τουρκία επιθυμεί μια επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων θα πρέπει να το δείξει εμπράκτως.

Στη συνέχεια, στις 11:00 τοπική ώρα, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στο Global Business Forum του Bloomberg, όπου συμμετέχουν πολιτικοί και επιχειρηματίες. Στο περιθώριο του Forum θα έχει διμερή συνάντηση με τον Μάικλ Μπλούμπεργκ, ενώ αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη σε ζωντανή μετάδοση στο Bloomberg TV. Αμέσως μετά την εκδήλωση του Bloomberg, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον σημαντικών οικονομικών παραγόντων των ΗΠΑ, σειρά έχει το γεύμα που παραθέτει ο υπουργός Εμπορίου των Ηνωμένων Πολιτειών Γουίλμπουρ Ρος παρουσία σημαντικού αριθμού επενδυτών.

Ανοιχτό ακόμη με Τραμπ

Στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού υπάρχει κενό το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να κανονιστεί συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ, η οποία ακυρώθηκε χθες λόγω των εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων στις ΗΠΑ με το αίτημα των Δημοκρατικών για καθαίρεση του Προέδρου Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος ακύρωσε χθες όλα τα προγραμματισμένα ραντεβού του μεταξύ των οποίων και με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού πάντως θα ολοκληρωθεί κανονικά το βράδυ της Τετάρτης με την ομιλία του στις 19:30 τοπική ώρα, σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού.



Διαβάστε επίσης