-->
28.03.2024

Τσίπρας : Έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία η Ελλάδα για τους πρόσφυγες με βάση το διεθνές δίκαιο

Τη βούληση της Ελλάδας να συνεργαστεί με την Τουρκία, με βάση το διεθνές δίκαιο, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για τις Βρυξέλλες στο προσφυγικό.
Η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία με βάση το διεθνές δίκαιο, τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να επισημάνει πως πρέπει «να λύσουμε την κρίση στη Συρία».
Οι μεταναστευτικές ροές θα σταματήσουν μόνο αν συνολικά η Ευρώπη επιλύσει το ζήτημα της Συρίας, διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Θα βρούμε λύσεις για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση με σεβασμό και αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες, δεσμεύθηκε, τέλος, ο κ. Τσίπρας.Κυβερνητικές πηγές: Ο Τσίπρας θα ζητήσει οικονομική υποστήριξη από τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό

Τα αιτήματα της Ελλάδας

Στα αιτήματα που θέτει αυτή τη στιγμή στους ομολόγους του ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφή αναφέρθηκαν κυβερνητικές πηγές, που τονίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα εστιάσει στο ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση από τις προσφυγικές ροές.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει σημαντική οικονομική επιβάρυνση στα ελληνικά νησιά που υποδέχονται τους περισσότερους πρόσφυγες, ενώ και ο ελληνικός στρατός υφίσταται πιέσεις καθώς έχουν αυξηθεί τα έξοδα και παράλληλα περικόπτονται οι δαπάνες λόγω προγράμματος.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναμένεται να θέσει το ζήτημα των Αφγανών οι οποίοι δε δικαιούνται άσυλο, παρ΄ όλο που κάποιοι από αυτούς έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.
Το τρίτο ζήτημα στο οποίο θα αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβασή του, είναι να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ταυτοποίηση και την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες στις οποίες φιλοξενούνται εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος.
Τέλος, οι ίδιες πηγές ενημέρωσαν πως ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα την επόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, 22 και 23 Οκτωβρίου.



Διαβάστε επίσης