-->
20.06.2021

Επιστρέφει η Τρόικα στο τέλος Οκτωβρίου

Έντονη πίεση Μαξίμου σε υπουργούς για να είναι έτοιμα τα νομοσχέδια του πρώτου πακέτου με τα προαπαιτούμενα. Πιθανή η κατάθεση και τους και ως πολυνομοσχέδιο. Η αρχή από το Eurogroup στις 16 Οκτωβρίου.

Άκαρπη, όπως εξάλλου αναμενόταν, η πρόσκληση του Πρωθυπουργού προς την αντιπολίτευση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης επί των προγραμματικών δηλώσεων.

Ωστόσο, ο πρώτος Γολγοθάς που έχει να ανέβει η κυβέρνηση δεν είναι άλλος από την έλευση της Τρόικας προς τα τέλη Οκτωβρίου, για την πρώτη αξιολόγηση. Αυτό οδηγεί το Μαξίμου να έχει αυξήσει σημαντικά την πίεση σε όλα τα εμπλεκόμενα στην πρώτη λίστα προαπαιτούμενων υπουργεία, ώστε να είναι έτοιμα τα σχετικά νομοσχέδια. Η πιθανότητα αυτά να έχουν τη μορφή πολυνομοσχεδίου είναι αρκετά μεγάλη, αν αναλογιστούμε τον ελάχιστο χρόνο προβλεπόμενο χρόνο που έχει συμφωνηθεί στο χρονοδιάγραμμα.

Στις 16 του μήνα θα συνεδριάσει το Eurogroup, με θέμα την αξιολόγηση της προόδου υλοποίησης των 48 προαπαιτούμενων, με τα οποία ξεκλειδώνει η πρώτη δόση του δανείου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, δεν ανησυχούν για πιθανό πολιτικό κόστος που μπορεί να επιφέρουν τα νέα σκληρά μέτρα καθώς θεωρούν πως ειδικά την τρέχουσα περίοδο, η αναγκαιότητα  υλοποίησης της συμφωνίας έχει γίνει πλήρως αντιληπτή από όλους. Προσβλέπει όμως στην ταχεία ανταπόκριση και των εταίρων – ειδικά με την κατανόηση στο θέμα του χρέους -, ώστε να καταστεί σαφές στους πολίτες ότι οι θυσίες αυτή τη φορά θα έχουν αντίκρισμα και προοπτική.

Και σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα δεν κρύβει την ικανοποίηση της για την πρόθεση της Ευρώπης να εγκρίνει την εμπροσθόβαρη υλοποίηση του ΕΣΠΑ, ύψους 35 δις ευρώ. Και αυτό πάρα τις έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας.


Διαβάστε επίσης